Отидете към основна версия

3 301 78

Украинците са застрашени от бедност

  • украйна-
  • бедност-
  • страна-
  • оон

Ако нахлуването на Русия в Украйна се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на източноевропейската страна, може да остане под прага на бедността

Снимка: Shutterstock

Ако нахлуването на Русия в Украйна се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на източноевропейската страна, населявана от 44 милиона души, може да остане под прага на бедността, докато други 62% биха били изложени на риск също да изпаднат в бедност в рамките на една година. Това сочат данните на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), съобщава "Ройтерс".

По оценки на украинското правителство, войната досега е причинила щети за най-малко 100 милиарда долара върху инфраструктура, като пътища, мостове и болници, а също е довела до затварянето на поне половината от предприятията в Украйна, докато другата половина работи доста под капацитета си.

Посочва се, че тревожният икономически спад и страданията и трудностите, които войната ще донесе на вече травмираното население, трябва да бъдат поставени на фокус като все още има време да се предотврати тази мрачна перспектива.

Програмата на ООН за развитие призова за незабавно прекратяване на конфликта.

"За да избегнем по-нататъшни страдания, разрушения и обедняване, ние се нуждаем от мир сега", подчерта администраторът на ПРООН, Ахим Щайнер, съобщават от news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: