Отидете към основна версия

1 947 22

Световната банка: Войната в Украйна може да предизвика недостиг на зърно в бедните страни

  • зърно-
  • пшеница-
  • недостиг-
  • цени-
  • страни-
  • украйна-
  • русия

Световната банка посочва, че Гамбия, Ливан, Молдова, Джибути, Либия, Тунис и Пакистан са най-застрашени от прекъсването на износа от Украйна

Снимка: Shutterstock

Световната банка заяви в сряда, че редица развиващи се страни са изправени пред недостиг на доставки на пшеница, поради високата им зависимост от украинския износ, ограничен от инвазията на Русия, предаде Агенция Ройтерс.

В последния си доклад Световната банка посочва, че Гамбия, Ливан, Молдова, Джибути, Либия, Тунис и Пакистан са най-застрашени от прекъсването на износа от Украйна, който съставлява приблизително 40% или повече от техния внос на пшеница.

„Тези страни ще имат проблеми с бързото преминаване към алтернативни източници, което вероятно ще доведе до недостиг на доставки в краткосрочен план“, каза Световната банка.

Русия беше най-големият износител на пшеница през 2018 г., а Украйна - петият по големина, според данни на Световната банка. Двете страни заедно съставляват около една четвърт от световния износ.

„Освен директния недостиг на доставки за най-големите клиенти на зърно в Украйна, по-високите пазарни цени на пшеницата ще засегнат страните със средни доходи по целия свят“, се казва в доклада на Световната банка.

Западните санкции срещу Русия, заради инвазията ѝ в Украйна не са насочени конкретно към руския износ на зърно, но санкциите, които забраняват транзакциите в долари и евро с водещи руски банки, правят търговското финансиране по-трудно.

Индексът на цените на зърнените култури на Организацията на обединените нации по храните и земеделието през февруари е нараснал с 14,8% спрямо година по-рано, а Световната банка заяви, че цените на фючърсите на пшеницата са се повишили с 60% от началото на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: