Отидете към основна версия

2 809 65

Блинкън: Русия извършва военни престъпления в Украйна

  • военни престъпления-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • антъни блинкън-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Руската армия умишлено атакува цивилни, каза държавният секретар

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че руските атаки срещу цивилни в Украйна представляват военни престъпления, предаде Си Ен Ен. Подобна позиция изрази и президентът на САЩ Джо Байдън.

"Да взимаш умишлено под прицел цивилни това е военно престъпление. След толкова разрушения през тези три седмици, аз мисля, че е трудно да се заключи, че руснаците правят нещо друго, освен това", каза Блинкън. Той добави, че юридическият процес, за да се стигне до подобно официално обвинение, е в ход. Блинкън каза още, че американският президент Джо Байдън ще даде ясно да се разбере на китайския президент Си Дзинпин, че Китай ще носи отговорност за всякакво действие, което предприеме в подкрепа на руската агресия.

"Обезпокоени сме от факта, че те обмислят да помогнат директно на Русия с военно оборудване, което ще бъде използвано в Украйна. Президентът Байдън ще говори с президента Си утре и ще му заяви ясно, че Китай ще носи отговорност за всеки акт, насочен в подкрепа на руската агресия и че ние няма да се поколебаем да накараме Китай да плати цена за това", заяви Блинкън. Той каза още, че гражданин на САЩ е бил убит в Украйна, но че не може да съобщи пред журналистите повече детайли за момента.

Световната здравна организация междувременно е потвърдила 43 атаки срещу здравни заведения в Украйна, при които са загинали 12 души, а десетки са били ранени, включително здравни работници, каза пред Съвета за сигурност на ООН генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Във всеки конфликт атаките срещу здравни заведения са нарушение на международното хуманитарно право", каза Тедрос пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН. Русия всеки ден продължава да атакува цивилни в Украйна, включително невъоръжени жени и деца.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: