Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 11:53 5 278 75

Термобаричните бомби на руските войски

  • русия-
  • война-
  • бомби-
  • украйна-
  • термобарични бомби-
  • вакуумни бомби-
  • военни престъпления

Първоначалната експлозия разпръсква запалително вещество, после друг детонатор взривява този "облак"

Руските войски са използвали на 4 март тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А в украинската Черниговска област, съобщи на 9 март "Звезда" - телевизията на военното министерство. Русия потвърди, че употребява в Украйна термобарични оръжия с разрушителен ефект, познати също като "вакуумни бомби", реагира същия ден чрез Туитър британското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си и украински медии. Посланичката на Украйна в САЩ Оксана Маркарова също обвини Русия, че използва тези боеприпаси при своето нахлуване, пише БТА.

Руските военни наричат ТОС-1А, или "Солнцепьок" (наследник на ТОС-1 "Буратино"), "тежки огнехвъргачки". Според сайта "Ракетная техника" системите, качени на шасита за танк Т-72 и стрелящи с неуправляеми реактивни снаряди калибър 220 мм, са приети на въоръжение през 2001 г. Данните за обсега им в открити източници са различни - от 6700 до 10 000 м. През декември производителят "Уралвагонзавод", цитиран от "Военное обозрение", съобщи, че за тези комплекси се приспособяват боеприпаси за системите от следващо поколение ТОС-2, с което далекобойността им нараства на 15 км.

В термобаричните боеприпаси се използва ефектът на т. нар. обемен взрив. По принцип първоначалната експлозия разпръсква запалително вещество, после друг детонатор взривява този "облак" и той изгаря при температури 1300-1500 градуса по Целзий, поглъщайки много кислород от въздуха, като създава и мощна ударна вълна. Американците използваха подобни снаряди във Виетнам, разчиствайки в джунглата терени за кацане на хеликоптери - гръмваш и вместо дървета и партизани виждаш равно поле, напомни на 8 март руското сп. "Максим". Но този вид обемна експлозия не действа срещу укрепени огневи позиции и танкове, вкопани в земята.

При термобаричните ракети, снаряди и бомби разпръснатият експлозив частично се окислява и едва след това изгаря напълно. Взривът е разтеглен във времето. Ударната вълна, макар и по-слаба, е по-трайна, както и създаваната зона на силно разреден въздух. Точно това я прави смъртоносна. Където и да се скрие човек, резкият продължителен спад на въздушното налягане го убива, и то абсолютно нехуманно, повреждайки вътрешните органи. Именно затова наричат тези оръжия вакуумни бомби. Но и в самата зона, където изгаря експлозивният "облак", също загиват всички. Така оръжията действат ефикасно срещу бункери, подземни съоръжения и вкопана в земята бойна техника, уточнява "Максим".

Руското военно командване неведнъж заяви, че нанася удари само по военни цели. Термобаричните боеприпаси обаче не се използват за прецизни удари и заради техническите си данни не могат да не застрашават живота на мирното население, още повече като се изполват в селища. Залп от 24 тежки снаряда поразява площ до 40 000 квадратни метра, посочи донбаският филиал на радио "Свобода" в коментар за ракетните обстрели на украински села и градове в началото на март. Сред боеприпасите на този принцип Би Би Си откроява големите, изстрелвани от въздуха, специално предназначени за унищожаване на жива сила в пещери и тунели. Корпорацията припомня в тази връзка устройства, разработени през 2003 и 2007 г. съответно в САЩ и Русия - "Майката на всички бомби" с тегло 9800 кг и "Бащата на всички бомби" с 44 тона тротилов еквивалент.

Заради своята ефективност срещу войници, намиращи се в сгради или бункери, термобарични бомби са се използвали предимно в градски условия. Това е важно в контекста на събитията в Украйна, където руските сили се опитват да превземат Киев и други големи градове на изток. САЩ действаха с такива оръжия в Афганистан срещу Ал Каида и "Ислямска държава", а има данни, че режимът на Асад е прилагал руски термобарични системи в сирийската гражданска война, посочва Би Би Си. Бойният опит от Сирия и Ирак потвърди високата ефективност на "Солнцепьок", изтъкна още през октомври 2017 г. пред РИА Новости военният експерт Андрей Фролов. Според "Хюман райтс уоч" термобарични оръжия са използвани от руските войски през 90-те в Чечения, което е довело до ужасни последици. Употребата им бе осъдена от редица НПО, отбелязва украинската агенция УНН.

Това не са "умни" ракети, нито оръжия за прецизна ликвидация. На практика няма как да се укриеш от тях в обикновено мазе или на покрит паркинг. Сградите се разрушават отвътре на дребни парчета. Наред с касетъчните боеприпаси термобаричните са признати за нехуманни и на практика са забранени с международни конвенции, коментира за радио "Свобода" военният аналитик Олег Жданов. "На ръба на забраната" са тези системи според британското разузнаване, цитирано от радиостанцията. Няма международни закони, които пряко да ги забраняват. Ако обаче една страна ги използва срещу цивилно население в селища, училища или болници, може да бъде осъдена за военни престъпления, както предвиждат Хагските конвенции от 1899 и 1907 година. Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че съдът води разследване за възможни военни престъпления в Украйна, уточнява Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    50 19 Отговор
    Претоплена манджа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дааа

    30 25 Отговор
    Освобождават хората от живота и имуществото им.Тая жена на снимката е нацист .

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 стоян георгиев

    24 45 Отговор
    дрогаре четете статията.тия муниции ползва путин срещу собствения си народ дрогаре.против мариополци и харковчани говорещи неговия език и много по-истински руснаци от азиатския полуръст.интересно кво би направил полуръста с вашите деца при възможност щом така постъпва със своите братя?

    Коментиран от #27, #68

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нееее

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    Тази жена може да е от Донецк.
  • 8 В.В.П.

    54 9 Отговор
    Сащ използваха ,плутониева бомба,в Жапон ,напалм ,и хим.оръжие ,газ в Виетнам,и боеприпас със обеднен уран в Сърбия..В Афганистан не се знае ,защото ,там е пълно затъмнение..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Нико

    19 37 Отговор
    Владолф Путлер ще бъде съден за престъпления срещу човечеството. Ще свърши в бункера, като един негов предшественик.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 име

    35 6 Отговор
    Жената на снимката щеше да е мъртва, щото берия и дроб щеше да е изгорен, ако и бяха пуснали такава бомба. Иначе за фашагите и термобарични бомби са малко. Трябва да ги газят бавно с верижни машини.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мръсна

    6 18 Отговор
    Соросоидна пропаганда.
    Св.Путлер пазителят на Европа, не би направил такова нещо
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В.В.П.

    33 4 Отговор
    Цивилизацията се радва на Бомбите от Сащ,и плаче от руските..Каква свинщина??.
  • 17 Урко

    29 6 Отговор
    Тая добре са я намазали като за снимката, но дано поне да е от Украйна. Понеже тия дни наводниха медиите с едни снимки на ранено дете в, уж от руските бомбардировки в УКрайна.. Накрая се оказа, че това е стара снимка на сирийско дете, ранено от американските удари в Сирия.. Та и тази снимка сега. Всичко в тази информационна война е под въпрос и трябва да се проверява по няколко пъти
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Your Nightmare

    23 3 Отговор
    300 000 украинска армия не може да се справи със 150 000 руснаци,като половината от тях са в обкръжение отново, вярвате ли? Редовната украинска армия не влиза в контакт с Руснаците и те не ги закачат. А плъховете националисти - укри, навряли се по входовете и жилищата на блоковете, в болници и училища, ще излязат от там само по един начин - с краката напред, понеже знаят какво ги чака. Мариупол и Харков са градове с над 90% руско население и затова и там руснаците пипат меко, Ако гражданите на тези населени места имаха оръжие, отдавна сами щяха да се оправят с безчинстващите нацита, но и това ще стане. Паднат ли Харков и Мариупол, оттам насетне Киев ще е лесен, а тези на които не им харесва новата реалност - демократичния запад ги чака, особенно жените и дъщерите им, грубо , но това е истината.

    Коментиран от #45

  • 22 Сава

    22 1 Отговор
    Няма ли военни специалисти в тоя Саит !?!
    Тези бомби , са така наречените вакуумни бомби!
    За сгради и укрепление не са много ползвани, почти не разрушават ,.. ефекта е за живите организми с бял дроб, не за сгради или насекоми и глухарчета и кокичетата!
    След вдишване ... Пръска белия дроб !!!
    Кви баби по снимките и ала бала !..
    нека сме по сериозни , има военни знаещи в бг, има и хора били в казарма преди 89, доста хора знаят ... Но пишем квото ни падне !
  • 23 kkk

    19 0 Отговор
    И така, поредната помия и некадърна пропаганда... Огромна статия обясняваща колко лошо е туй нещо и 100% вярна- не са лоши, а УЖАСЯВАЩИ тея неща... И всичко се срива в момента когато прочетеш:

    " Няма международни закони, които пряко да ги забраняват. Ако обаче една страна ги използва срещу цивилно население в селища, училища или болници, може да бъде осъдена за военни престъпления, както предвиждат Хагските конвенции от 1899 и 1907 година. "

    Тоест всичко това е УЖАСЯВАЩО, но и 100% ЗАКОННО ако се използва срещу войници в бойни действия. А гнусовете колкото и да се мъчат знаят отлично, че вакумни бомби срещи цивилни НЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ и няма да се използват. И да, руснаците ползваха Солнцепек в Оср аина, никой не го оспорва. И пак ще го използват, вервайте ми- това е просто ИДЕАЛНИЯТ НАЧИН за ликвидация на гнусните фашисти от Азов, Айдар и друга такава паплач. Не случайно фашистите ги затварят в обръч и ги притискат- да се съберат повечко и да ги изпържат качествено...
  • 24 В.В.П.

    26 2 Отговор
    Стреляно по казарми с ТОС!.Преди 10 дена .Една мръсна леля показват и трагедията е пълна..Войната е най гадното сътворение на човека..Укрите мечтаеха за този ден .Азов и Айдар са на издръжка от Пентагона

    Коментиран от #31

  • 25 Любо Питко

    6 2 Отговор
    Много и е бяла капата нещо.
  • 26 !!!?

    6 15 Отговор
    Кремълските ВАРВАРИ убиват и мародерстват в Украйна !!!
  • 27 00014

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    А пък хуманните американци с подобни бомби във Виетнам само разчиствали площадки за кацане. Ха-ха! И пак те са сложили началото.

    Коментиран от #33

  • 28 kkk

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Стоянке, я се връщай под масата да му смучеш на гнусният арабин топките- разбере ли, че пак се разсейваш ще вземе да те подкъси на височина...

    Коментиран от #30

  • 29 стоян георгиев

    2 18 Отговор
    искам да се обърна към всички хора четящи форума и осъждащи геноцида на путин над украинския народ.приятели,тук срещу вас в момента се води хибридна воина от путинови тролове.те тровят ума на мнозина с многократно повтаряни лъжи.моля ви не им мълчете.нека всички заедно дадем отпор на въпросните алкохолици и мизерници.да те са такива.няма достоен и работещ човек които да не осъжда путиновата агресия.няма баща или маика която да се съгласи с малтретирането на деца от азиатските главорези.хора у нас на които сърцата им са празни бол.несретници завзети от алкохола и злобата обаче не трябва да доминират в нашето пространство и да създават стереотипи.затова ви призовавам не подминаваите и не им мълчете!

    Коментиран от #37, #43

  • 30 стоян георгиев

    0 12 Отговор

    До коментар #28 от "kkk":

    киркоров не ме бъркаи със себе си.виж как веднага ти се отключват рефлексите.хахахахахахаха!
  • 31 !!!?

    6 6 Отговор

    До коментар #24 от "В.В.П.":

    Безмозъчието не ти позволява да се сетиш, че това което си написал си работа на украинците, а не твоя и на Путин !!!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "00014":

    да те питам след като са го правили американците значи е съвсем нормално сега да го правят и руснаците?не би ли трябвало да е онбратното ,а дрогар?или ти зададох много сложен въпрос?

    Коментиран от #42

  • 34 ОТ СЕЛСКИЯ ОРЕМАГ

    14 1 Отговор
    ЧЕТЕМ Но този вид обемна експлозия не действа срещу укрепени огневи позиции и танкове, вкопани в земята. ПО НАДОЛУ ПЪК ЧЕТЕМ Така оръжията действат ефикасно срещу бункери, подземни съоръжения и вкопана в земята бойна техника, уточнява "Максим". ОТ КЪДЕ ГИ ПРЕПИСВАТЕ ТЕЗИ БЕЗСМИСЛИЦИ СЕ ЧУДИ ЕНТЕЛЕГЕНЦИАТА А ААА
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 едно-на-нула

    14 0 Отговор
    Имат, действат.
    На война така се прави, това не е компютърна игра с пистолетчета.
    Днес след масиран артилерийски и въздушен удар руснаците буквално са закопали една от елитните части на украйнската армия до Донецк - 95 въздушно-десантна бригада.
    Укрепленията на украйнците са дълбоко ешалонирани, много бетон и вкопаване.
    От тактическа гледна точка, продължаването на размяна на щядащи удари вече няма смисъл.
    Руснаците дадоха достатъчно време на украйнските си колеги да помислят какво ги чака.
    Тепърва ще се разчиства терена по брутален начин.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А ОООУ

    6 1 Отговор
    ТЕА НА СНИМКАТА ТЕРМОБОМБА ЛИ ГИ Е ПРАЛА ИЛИ СА БИЛЕ ВКОПАНИ
  • 40 Механик

    10 1 Отговор
    За евентуланите руски, термобарични бомби, за сега няма доказателства.
    Ви за боеприпасите с убеднен уран, ползвани от САЩ в бивша Югославия, самото НАТО се хралеше по радиото.
    И разбира се, убедненият уран е мнооооого полезен. Доказно!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 00014

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Отговорът е - платено ЛИЦЕМЕРИЕ и пост след пост по форумите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иванушка  🇷🇺

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Your Nightmare":

    "...300 000 украинска армия не може да се справи със 150 000 руснаци..." - сигурен съм че идеята на Володята и Ген.щаба не беше да забъркват истинска война, но типично по руски някой някъде не си е свършил работата. Станалото-станало, каквото такова - работата ще бъде довършена щом веднъж е почната ✌Z✌
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "трола деса-стоян":

    да избягаха верно.хахахахаха!само че преди да избягат за 10 години не дадоха толкова жертви колкото дадоха руснаците за дваисет дена че даже разделено на четири.евалата дрогар страшно ме затапи .тва в геибара ли го научи?

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иванушка  🇷🇺

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Бре Стояне ква е тая украинска злоба и агрессия в теб ?
    Побърка целия форум бе човек. Да не би баба ти да е украинка бе Мен ? 😁

    Коментиран от #57

  • 53 Обективен

    6 1 Отговор
    Дали наистина използват такива оръжия ? Ако решат да ползват по-специално оръжие би трябвало войната да приключи до дни . Но както гледаме целта е да се пази цивилното население и затова конфликтът е продължителен . Вероятно ще се сложи точка с дипломацията ,а не с не хумаността

    Коментиран от #60

  • 54 aZ #Русские своих не бросают!

    8 0 Отговор
    С такъв тип оръжие се работи изключително ефективно срещу нацисти хванати в чувал. Постига се бърз и категоричен резултат, при това се съхранява живота на живата сила привлечена за участие в специалната военна операция на територията на Украйна!

    Работайте, братья!
  • 55 трола деса-стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Няма смисъл от изтъркани номера, все пак ти чета лъжите от 2015г и добре те познавам. Коментираме чие творение са брадатите, не в чия армия ги има, не колко са руските загуби в сравнение с американските. Жалките опити за смяна на темата винаги са показвали ниското ти ниво. За личните нападки вече ти казах.

    Коментиран от #62

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "Иванушка  🇷🇺":

    не дрогар,просто не харесвам алкохолиците. имам проблем с такива да дават акъл.стоите си там в гаража с домашарката,но не тровете акъла на хората.не ни излагаите като народ.особено ми е неприятно когато такива нули като вас ме обиждат,което правите непрекъснато!

    Коментиран от #64

  • 58 Сър Пичук

    3 5 Отговор
    Явно бабите на снимката са бандеровки от Азов и си заслужават бомбенето...
    18-20г рашистчета воюват срещу украински баби.
    Жалка история!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "трола деса-стоян":

    дрогар темата за афганистан ли е тук бе?кои сменя темата?сега ще почеш за робството в сащ.темата е за използване на запалителни бомби в момента в украина дрогар.особено при цивилно населени е инфраструктура.ти веднага се включи в нея да обяснявахс как съм жена!тва ли е потдръжката и?или че американците създали брадатите?тва ли е бе киркоров?

    Коментиран от #67, #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Иванушка  🇷🇺

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    "...просто не харесвам алкохолиците..." - трябва братле някой път като свършим войната да седнем на по водка и ракийка и да обсъдим антипатията ти към алкохола ))
  • 65 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Бабата е УНИКУМ!!! УСТОЯЛА НА ТЕРМОБАРИЧЕН ВЗРИВ!!!!!!........Явно има руски гени,ма те ги използваха досега САМО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БО/биологично оръжие/!!!!!!!Сега ЛАБОРАТОРИЙТЕ В украйна /САЩ/ да вземат и да я изследват!!!!!!!пп-може и да са почнали!!!!!...Ама доколкото знам ,,СОЛНЦЕПЕК,, се използва за ДИРЕКТНА ОГНЕВА ПОДДЪРЖКА НА ФРОНТА!!!!!!...И НЯМА чак такива фантастични способности!!!!!!ТОЙ Е ФРОНТОВО ОРЪЖИЕ,,А БОЕН ФРОНТ ИМА!!!!!!!Даже и при ограничени спецоперации...
  • 66 Със сигурност

    1 1 Отговор
    Със сигурност дивизионът изстрелял ракетата Точка-У срещу центъра на Донбас.... ще бъде изпепелен с такива боеприпаси.

    Коментиран от #71

  • 67 трола деса-стоян

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    Не, бе, дрогар, ние не спорим за Афганистан, нито колко руснаци са загинали досега в Украйна. Спорим с теб чие творение са брадатите. Ако не можеш да помниш повече от 2 минути, чети какво сме писали. И не се пробвай да сменяш темата, знам ти тролските номера още от 2015г.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Пореден фейк - фа6истите са позиционирали "градовете" , ураганите" танковете между жилищните сгради и детски градини , преди няколко дена фа6истите буквално "издухаха" високо етажен блок като са мислели ,че руснаците са там - държат цивилни като жив щит защото знаят какво ще им се случи . Клоуна да подписва капитулация и да си спаси народа вместо да се крие като плъх и да продължава да лъже , че напредват и след седмица са на червеният площад .ZZZZZZZZZZZ
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 в сирия когато руснака стъпи

    3 0 Отговор
    щатите бяха изравнили алепо до основи както и цялата сирия след 6 години демократизиране - няма да лъжете какво е ставало мошенници гадни мръсни долни фашистички !
  • 73 ЗА СИРИЯ , ЕДИНСТВЕНИЯ МИНУС НА РУСИЯ

    3 0 Отговор
    БЕШЕ ЧЕ ВЛЯЗОХА КЪСНО А НЕ ВЕДНАГА , СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА УКРАЙНА !
  • 74 СЪГЛАСЕН СЪМ СЪС СТАТИЯТА

    2 0 Отговор
    НАПРАВО СТАВА ЗА ДИСЕРТАЦИЯ - БЕЗ ДА СЪМ Я ЧЕЛ ЩОТО Е ПИСАНА ОТ БЛИЗНАШКИ !
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: