Отидете към основна версия

16 930 115

Ветеран от Афганистан: Талибаните са по-добри войници от руснаците

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • талибани-
  • володимир зеленски

Кремъл убедено не признава мащаба на загубите си, като последно посочи, че е загубил 498 руски войници към 2 март

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато украинският президент Владимир Зеленски призова чужденците да дойдат, за да се бият „рамо до рамо“ с украинците, около 20 000 доброволци от цял ​​свят се записаха за участие в бойните действия, пише businessinsider.com.

34-годишният Шейн Матю, британски ветеран, с две мисии в Афганистан, и сега помощник в обучението на бойци в Украйна, каза пред The ​​Times of London, че руските сили изглеждат "тактически по-слаби" от украинците.

Матю сподели, че е видял руски пешеходен патрул от 12 души да влиза в стратегическия град Ирпин близо до Киев, а войниците започнали да се "паникьосват", когато е последвала престрелка. Той каза, че повечето от тях са били убити, а няколко избягали.

„Талибаните биха свършили по-добра работа... няма начин да обградят Киев“, каза Матю. Матю каза пред вестника, че не е част от чуждестранния легион, а самостоятелно обучава цивилни, които са се присъединили към силите за териториална отбрана.

Ветеранът каза пред The ​​Times, че вярва, че е "100% на печелившата страна", след като видял "пълната некомпетентност" на руските войски в Ирпин. "Те са тактически на по-ниско ниво", каза той за вестника.

Матю попитал дали някой от 50-те украинци, които обучава, е стрелял преди и нито един не бил го правил. Въпреки тяхната неопитност, той каза, че изглеждат по-способни от руските си колеги.

Откакто започна военната си инвазия в Украйна преди няколко седмици, някога опасната руска армия постигна изненадващо бавен напредък. Руският президент Владимир Путин смяташе, че руските военни могат да превземат Киев за два дни, но все още не са го направили за 25.

Докладите също така сочат, че руските военни са загубили много висши офицери в Украйна. Киев твърди, че са убити над 14 000 руски войници. Пентагонът изчислява, че загиналите руснаци са до 7000.

Кремъл не признава мащаба на загубите си, като последно посочи, че е загубил 498 руски войници към 2 март.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: