Отидете към основна версия

9 405 127

Модерна битка! Сателитите на Илон Мъск дават предимство на украинските сили в спечелването на войната (ВИДЕО)

  • илон мъск-
  • старлинк-
  • спейс екс-
  • украйна-
  • дрон

Дроновете, използвани в бойните действия, могат да използват новодостъпния Starlink, за да поддържат връзка и да предоставят разузнавателни данни, тъй като Украйна е поразена от прекъсванията на интернет и електрозахранването

Снимка: The ​​Telegraph

Сателитната система Starlink на Илон Мъск дава предимство на украинските сили в спечелването на войната с дронове, давайки им възможност да следят нахлулите руснаци. Въздушното разузнаване се използва за атаки срещу руски дронове, насочване към танковата армия на Владимир Путин и проследяване на руските позиции в конфликта, който продължава от 24 февруари, пише The ​​Telegraph.

Дроновете, използвани в бойните действия, могат да използват новодостъпния Starlink, за да поддържат връзка и да предоставят разузнавателни данни, тъй като Украйна е поразена от прекъсванията на интернет и електрозахранването.

С технологията дроновете могат да бъдат насочени да хвърлят противотанкови боеприпаси, за да помогнат за отблъскването на руското настъпление. Успешното внедряване на сателитите потвърди обещанието, което Мъск даде на украинския президент Владимир Зеленски по-рано през месеца SpaceX да изпрати повече сателитни станции на Starlink, за да осигури интернет на някои от засегнатите градове в страната.

По-рано тази седмица пък Мъск дори предизвика Путин в юмручна битка за бъдещето на Украйна.

Президентът на Украйна влезе в Twitter, за да благодари на 50-годишния изпълнителен директор на Tesla за подкрепата и покани технологичния магнат да посети Украйна, след като войната приключи.

„Говорих с Илон Мъск. Благодарен съм му, че подкрепи Украйна с думи и дела. Следващата седмица ще получим още една партида системи Starlink за разрушени градове“, написа Зеленски.

Рано сутринта днес още 53 интернет сателита Starlink бяха изстреляни в космоса чрез ракета от станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида, което допълнително подсили разрастващата се мрежа за наблюдение.

SpaceX съобщи, че 230-футовата ракета, наречена Falcon 9, е изстреляла спътниците в ниска орбита без проблем. Украинците прибягват и до помощта на безпилотни летателни апарати ПД-1, оборудвани с инфрачервени сензори. С размах на крилата от 10 фута, превозните средства се използват за събиране на жизненоважна информация за движенията на руските войски.

Украинските дронове използват система "Делта", която беше усъвършенствана през последните години с помощта на западни съветници. Тя може да бъде достъпна от основни лаптопи с инсталиран софтуер за „ситуационна осведоменост“, който създава интерактивна карта, използвайки изображения от дронове, сателити, човешки интелект и сензори, за да изгради физическа картина, която да помогне при проследяването на врага.

Смята се, че системата, за която се твърди, че е с подобна на НАТО-вската технология, е била тествана във военното учение Sea Breeze, проведено в Черно море през 2021 г., в което участваха САЩ, Украйна и 30 други страни. Украинците са усъвършенствали системата с помощта на западни страни, които са предоставили радиокомуникации, превъзхождащи технологиите от съветската епоха.

Твърди се, че САЩ са похарчили милиони долари за системата, за да се предпазят от руско хакерство. През последната седмица САЩ предоставиха около 1 милиард долара нова помощ за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: