Last news in Fakti

20 Март, 2022 20:30 7 572 112

Русия има достатъчно пари да воюва

  • русия-
  • кремъл-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна

Само за последната година приходите на Руската федерация от доставки на суров петрол и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда долара

Русия има достатъчно пари да воюва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парадоксално, но факт - Русия финансира войната с помощта на Запада: щом получава по един милиард евро на ден от износа на нефт и газ. Тя би изпаднала във финансови затруднения, само ако войната продължи с години.

"Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите - е произведено през последните години и десетилетия и вече е финансирано", обяснява Янис Клуге от германската фондация "Наука и политика". Единствените текущи разходи са за заплати и за консумативи като бензин и дизел. А те според Клуге в момента не са проблем за Русия. Допълнителните разходи за войниците и транспорта възлизат на между 10 и 20 милиона евро дневно.

Русия отдавна е направила по-скъпите инвестиции - с помощта на Запада. "Ние вече сме дали своя финансов принос за войната. Чрез нашия внос на енергия през последните години и десетилетия дадохме възможност на Русия да си позволи въоръжаването", казва икономистът.

Инвазията не пречи на Русия да печели

Само за последната година приходите на Русия от доставки на суров петрол и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда долара. Още 64 милиарда долара са генерирани от търговията с природен газ. Информацията на Федералната статистическа служба гласи, че само през януари Германия е внесла петрол и газ за 2,6 милиарда евро.

По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) от началото на войната европейските страни членки плащат по 430 милиона евро на ден за газ и 230 милиона евро за нефт и нефтопродукти. Общо по време на инвазията от ЕС към Русия са изтекли над 15 милиарда евро за изкопаеми горива.

Според Клуге в момента страната получава почти един милиард евро на ден. "Ние не финансираме директно руските военни, но финансираме руския държавен бюджет заедно с други вносители", казва експертът. Предполага се, че между 20 и 25 процента от федералния бюджет се изразходват за военните.

Хазната се пълни от търговията с горива

Руските компании като "Газпром" и "Роснефт" плащат данъци на държавата за добиваните количества нефт и газ. А ако суровините се експортират, се внасят и мита. "Тези два компонента се заплащат от износителите на руската държава в рубли и са обвързани с цената на световния пазар. Колкото по-скъпи са петролът и газът, толкова по-големи са приходите в бюджета", обяснява Клуге.

Освен това държавните корпорации разпределят дивиденти и плащат данъци върху печалбите и доходите. "Така се пълни над половината от руската държавна хазна", казва Клуге. Въпреки западните санкции, Русия може да продължи да получава тези приходи и да стабилизира валутата си.

Причината: двете основни банки за обработка на енергийни плащания - "Газпромбанк" и "Сбербанк" - не са засегнати от изключването от SWIFT . "В момента плащанията за газ и нефт се правят през тези банки. И те, разбира се, могат така да финансират вноса на промишлени стоки от цял ​​свят", допълва Клуге.

Руската оръжейна индустрия се издържа самостоятелно

Но дори да няма достъп до тези плащания, Кремъл може да продължи да финансира войната. "Руската оръжейна индустрия е до голяма степен автономна - както по отношение на суровините, така и по отношение на фабриките и инженерите", обяснява Маркус Койп, преподавател по военна икономика в швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих.

Освен това Русия напълно може да подсигури нуждите на войските от бензин, дизел и керосин самостоятелно - на ден се произвеждат около три милиона барела за собствени нужди. Така че чисто финансово преустановяването на доставките надали би имало особени последствия върху инвазията в Украйна. Парите могат да окажат по-сериозно влияние, само ако войната продължи с години.

Ефектът от ембаргото във вътрешнополитически план

Означава ли това, че спирането на доставките на петрол и газ изобщо няма да засегне Путин? "Ще го засегне, защото санкциите имат различни механизми на въздействие", смята Клуге. "Чрез ембаргото натискът върху руския бюджет се увеличава, респективно - животът на Путин се усложнява."

Покрай ограничаването на социалните разходи и субсидиите за предприятията може да възникне вътрешнополитически натиск, който би създал стимули за промяна на поведението. "В комбинация с руските загуби в Украйна и международната изолация, нещо подобно може да придобие тежест", подчертава икономистът Клуге.

"Ако спре износа на нефт и газ, Русия ще има огромни проблеми с държавния бюджет", смята и Койп. Докато цените на петрола и газа остават толкова високи, колкото са сега, Кремъл може да ги преодолее в краткосрочен план. За да възникне истински вътрешнополитически натиск в Русия, ще трябва много страни да организират бойкот едновременно, така че обемът да спадне рязко или цените да намалеят.

Рецесията и инфлацията - основни рискове

Койп свързва надеждите за прекратяване на войната по-скоро с банковата и финансовата система - от една страна инфлацията, от друга - бързият колапс на паричния пазар. Това може да засегне гражданското общество и да обезцени спестяванията. Под въпрос е обаче дали това недоволство би било достатъчно, за да промени нещо в политически план.

"Един от основните проблеми е блокадата на валутните резерви на централната банка", обяснява военният икономист. Руската централна банка има много малко ресурси, за да провежда активна парична политика, а има и два проблема, които не могат да бъдат решени едновременно: рецесия и инфлация от над десет процента. "Колкото повече се бори с рецесията, толкова по-голяма става инфлацията - и обратно."

Заради високите лихви от 20 процента много частни компании и домакинства може скоро да се сблъскат с проблеми със своите депозити и достъпа до кредити. Койп прогнозира, че в такъв случай може да се наложи банките да бъдат спасявани. При това положение руската икономика може да се свие с 10 до 20 процента в рамките на една година, което ще окаже голям натиск върху хазната. Дали по този начин Русия ще остане без необходимите за войната пари?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дичко

    56 4 Отговор
    За жалост има и Русия и Сащ пари да воюват
  • 2 Грульо

    97 3 Отговор
    ДВ не каза ли миналия ден, че нямат пари да воюват. :D

    Коментиран от #22, #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стойко

    42 67 Отговор
    Има пари да воюва а стандарта им 2 пъти по нисък от нашия -
    При почти същите цени на продуктите в България, с изключение на горивата, заплатите в РУСИЯ са двойно по ниски от нашата страна! При положение че са с най много природни ресурси, нефт и газ , на 2 място по питейна вода в света след Бразилия ,до това положение докара обикновения, клет руснак джуджето Путя, защото той и кликата около него крадат като откачени -
    Държавната дума (долната камара на парламента на Русия) одобри предложен от правителството законопроект за увеличаване на минималната работна заплата до 13 890 рубли (около 166 евро, 332 лева), информира "Новости".
    Новият закон влиза в сила от 1 януари 2022 г.

    Коментиран от #74, #77, #104

  • 8 Е па

    59 12 Отговор
    Те всички войни се финансират от Запада
  • 9 Дойче зеле

    56 18 Отговор
    точно вие пълнихте хазната на Путин и ще се радвам, ако Путин ви избуха една атомна бомба в Берлин!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванушка 🇷🇺

    21 39 Отговор
    За съжаление или късмет Кремъл не очакваше сериозна война и беше струпал стара бутафорна техника колкото да плаши Запада и украинците. Инста на укропите беше пълна изненада за всички и затова уж тридневната Операция се изроди в мащабна Война. Така че загубите на техника не са тежки.

    Коментиран от #107, #110

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ко стана сеа?

    61 4 Отговор
    Значи западът дава парички на русия за газ и нефт. Русия унищожава оръжието, което САЩ праща на Украйна. САЩ произвеждат още оръжие и военнопромишленият им комплекс печели. И САЩ и Русия доволни. Кой губи от врътката??

    Коментиран от #67

  • 19 Руските олигарси и кремъл

    28 40 Отговор
    може и да си мислят, че имат пари за войни, но не така мисли бедния и измъчен народ на русия
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тоя

    23 44 Отговор
    Има пари ама са в рубли а руски тапети никой не иска
  • 22 Гошо

    40 3 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Е миналият ден нямали сега имат Те ДВ всякога и всичко знаят
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Що крещиш?

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "ZZtop":

    Можем да четем и по- нормален шрифт.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Най

    43 6 Отговор
    После истинска новина, така е Русия има пари да воюва 4-5г без проблеми ...но жалост ние който сме в ЕС,нямаме пари за храна, дрехи, култура ...щото ги ограбиха Мутро-мафиотите от герп,мвро, дпс,бсп...дори гроп се възползва от Русия, построи газопровод от който откраднаха близо 2 000 000 000 лева ...не арест...на площада ...може да се скове бързо от гредички 10х12...за по дебелите въжето тр да е по дебело...мизеници.

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пари нема, само рубли

    11 27 Отговор
    Затова оня ден Асад беше вОАЕ да проси пари за плешивия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо Сам

    14 26 Отговор
    Хахаха.... Е такава простотия не очаквах от две лето.... С кого воюва Расия ве!?!? Със собствените си граждани от средната класа и са поставени в пълна изолация от света.... Няма да търпят дълго време това....

    Коментиран от #83

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тези пари

    7 12 Отговор

    До коментар #27 от "Най":

    са нашите пари,които руското правителство използва за танкове и ракетии война,а не са собствения си народ

    Коментиран от #54

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 27 Отговор
    2,6милиарда евро са войната на русия за 1ден и половина....русия В КРая на МАЙ ще Банкрутира Официално,ако дотогава не направи реми! Трябва да си много некадърен играч за да направиш от тази фантастична позиция от БОГА дадена такава отврат.говоря за това,което ще бъде русия след войната......
  • 41 Тъпчо

    38 10 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Те казаха, че русия ще фалира ама като гледам какво става из европътъ май ние ще ги изпреварим. Дреме им на руснаците от измислени санкции.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хъкълбери Тиквата

    35 7 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    То и кораба беше потопен ама изплава някак си....на лъжата краката са къси.И като толкова е разгромена Русия защо Зеления се навил на неутралитет?Що не контраатакува и да стигне Ростов?Цялата пропаганда че украинците печелят войната е толкова нелепа че направо е изпаднала в противоречие.Защо като печелят украинците постоянно се молят за помощ?Защо като са свалили десетки самолети реват НАТО да затвори небето?Защо искат ПВО?Аз знам защо...ти се правиш че не знаеш.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Соросоидна марионетка

    20 7 Отговор
    Руснаците ще ни бият лошо!
  • 49 кирил

    13 16 Отговор
    ежедневните военни разходи на рашастан са 10-15 милиарда.
    скоро ще има ,,къде с.рат гладните,,
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ЗАПАДА

    16 4 Отговор
    ПАК НЕ МОЖАХ ДА ХБАНА БУМЕРАНГА , ......УДАРИ МЕ В ГЛАВАТА !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нямаше

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Тези пари":

    Нужда, ...знаем че кражбата на десетилетието (Рашков!) ...извършена от ено прсе д.пеефски и б.борисов, е финансирана от нашия бюджет...а в Сърбия с руски пари
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тракиец

    11 24 Отговор
    Комунистите терористи имат пари имат въоръжаване имат Всичко… и пак ядът дървото от Азов и Десен Сектор . Бият болшевиките като мече у дерек . Колкото до пари, Рашистан ще има още максимум за 1 седмица и game over

    Коментиран от #66

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анонимен

    24 3 Отговор
    Благодарим за анализа . Моля сега да направите същия какви ще са последствията за отсрещната страна . Ние вече ги виждаме в магазините и бензиностанциите . Да не стане така че това което очаквате да се случи в Русия се случи всъщност на вас
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 И какво

    15 3 Отговор
    Като имате пари, дайте ги на хората да живеят добре! Това е лудост!
  • 61 Rado

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "ZZtop":

    Нямало да има локдауни. Китай за 20 случая карантинира градове колкото половин България без право на излизане. Радвай се за световния ред на Китай 😂😂 Ще се радвам на такъв световен ред само да ви се ватрият носовете, че тук ревете, че не може да излезнете на дискотека без зелен сертификат 😂😂
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Само питам

    14 2 Отговор
    Кво ли писало дойче веле за парите на Червената армия при Сталинград?

    Коментиран от #70

  • 64 Комон Сенс

    19 2 Отговор
    2-3 милиарда евро за 100-150 дни са нищо. Финансовите загуби за световната икономика за 150 дни конфликт и унищожена енергийна инфраструктура ще са в рамите на трилиони.
    Да не споменаваме, че самата война носи не само финансови загуби ами и не малко ползи. Знае ли човек какво излиза като теглят чератта в Кремъл. Може и на печалба да са до момента.

    Грешни разчети, грешна стратегия и грешни очаквания, подклаждани от "анализатори" с пожелателно мислене и патетични журналисти с инфантилна проивоенна пропаганда само влошават положението.

    А апаелите към здравия разум и призивите за прекратяване на огъня вече биват трити. Мирът не е на мода.
  • 65 Дед Мароз

    13 1 Отговор
    Таса е за Вас няма у хората други ценности, други идеали освен ПАРИТЕ. Жалки сте.
  • 66 много ти е лесно

    7 4 Отговор

    До коментар #56 от "Тракиец":

    Ти защо не си отишъл а се биеш, подстрекателе?
    След седмица тука ли ще си да ни обясниш защо не са фалирали и не са загубили? И колко хора ще загинат през тази седмица - все уркаинци?
  • 67 00014

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ко стана сеа?":

    Умрелите и гладните роби като нас
  • 68 не може да бъде

    27 4 Отговор
    Предполагам ,че авторът е бил доста ядосан от съществуващото положение и затова е заббравил да спомене ,че Русия е получила и 36 млрдUSD от износ на селскостопански продукти,над 31 млрд.от машиностроително производство в т.ч транспортни средства и възли комплектовка за самолети Боинг и Еърбъс.Не е ясно какви постъпления има Русия от някои специални продукти напр.хексафлуор бутадиен,където Русия владее 55% от световния пазар и нито една силициева подложка за чипове не може да се произведе без този газ -с него се извършва един тип електохимически третиране на подложките.Засега няма да говорим за зруги газове неон,хелий и т.н.както и злато ,диаманти ,въглища ,дървесина ,продукти от дървесина и т.н.....
  • 69 Иван Василев

    15 8 Отговор
    Колкото и пари да имаш все някога свършват, циганска мъдрост!
  • 70 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 11 Отговор

    До коментар #63 от "Само питам":

    Явно нищо не разбираш не четеш,но пешеш ли пишеш.Има голяма разлика в това да атакуваш и да се отбраняваш.Разликата е в пъти и в парите.Опитай се сам да си дадеш отговор,защо??какво общо има защитата на Ленинград с атаката на украйна?????Когато Русия се отбраняваше парите на 666 влизаха при нея,а сега влизат при Защитаваща се украина....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 JEFF

    14 25 Отговор
    Спираме потреблението на енергоносители от РФ . Нека всички ограничим разходите на ток, газ, нефт . Аз съм съгласен на 5 евро дизел , но нито цент към Москва . Да , всичко ще поскъпне . Имам само един въпрос -животът и свободата на днешните и бъдещите поколения не струват ли повече ? От утре ,който може с колело, друг пеша , да сведем разходите до минимум .

    Коментиран от #78, #85

  • 73 Госあ

    17 3 Отговор
    Самата истина 💁 Всъщност, Китай наливат много по малко пари в Русия от Европа.
  • 74 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    13 890 руб. = 222 лв.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Баба Дона

    10 1 Отговор

    До коментар #72 от "JEFF":

    Аман от ....играчи ...с виртуална убеденост! Абе сМ..оТ..ан какво да правят хората с малки деца а ?!

    Коментиран от #90

  • 79 Да ви а*ам на сайто

    6 2 Отговор
    Що си не пишете сами коментарите бе отворковци.
  • 80 Sassin

    11 2 Отговор
    Интересно по бедна от Италия пък иат всичко и им стига всичко, че чак запада и пари им открадна😂
    Нещо работата ми намирисва!
  • 81 Да ви а*ам на сайто

    5 3 Отговор
    Креени модерати
  • 82 Да ви а*ам на сайто

    2 2 Отговор
    Шмуьоци модерати.
  • 83 Голям праз

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо Сам":

    Не бъркай руснаците с американците, имат различно мислене и нагласа. Прочети историята на Русия и нещо може да ти светне.
  • 84 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    немеца е прав за съжеление.русия има пари за воина благодарение на европа и сащ и тя се готви за тази воина поне от пет години.прехвърли активите си основно в злато изтегли до колкото можа доларовите си наличности складира огромни запаси оръжие,но тва няма да и помогне .русия ще фалира и то много по-бързо от очакваното ,щото тя бе в тежка ситуация през последните години предвид огромните военни раз ходи страната бе във фактически фалит и обедняване.сега процеса става неконтролируем.

    Коментиран от #86

  • 85 Голям праз

    5 2 Отговор

    До коментар #72 от "JEFF":

    Още един вярващ. Съжалявам, но не вярвам нито на западняци, нито на руснаци и особено на евреи.
  • 86 Голям праз

    6 1 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Браво. Сега нещо може да ти светне, просто продължавай, да се опитваш, да мислиш.Успех!
  • 87 Да живее Украйна

    3 7 Отговор
    А ще има ли войници. Или наборниците след 1-2 месеца ще се хвърлят за курбан.

    Коментиран от #88

  • 88 стоян георгиев

    6 12 Отговор

    До коментар #87 от "Да живее Украйна":

    при сегашните загуби няма да има кои да воюва за русия след няколко месеца.сега дават около 550 долара на месец на воюващ.тук вече това е минималната заплата,а в русия има инфлация която ще свали още тази заплата в долари.сега ще пробват с беларуси ,които ще се надигнат и със сириици и иранци ,които също няма да се бият за 500 долара и да умират,но и да идват украинските казаци ще ги превърнат в чернозем.украинците са великолепни боици.наи-дорбите в момента в целия свят!
  • 89 мдаааа

    2 4 Отговор
    Парадоксалното е , че Русия използва парите , за да воюва ...
  • 90 JEFF

    4 7 Отговор

    До коментар #78 от "Баба Дона":

    И какво им е на малките деца ? Аз като съм бил малко дете майка ми е нямала пералня , съдомиялна , парно на газ и т.н. Да сега тези неща ги имаме и така трябва , но за да запазим нашите придобивки и ценностна система , мисля че можем за известно време да претърпим лишения.

    Коментиран от #93, #94

  • 91 1944

    3 6 Отговор
    пари нема за война. има рубли ама нема сила. и в либия абасралис.
  • 92 ДОСТ

    8 4 Отговор
    ТЕ ТИЯ УКРАИНЦИ ХВЪРЛИХА ЕДИН БУМЕРАНГ АМА ТОЗИ БУМЕРАНГ ЩЕ ИМ ИЗИГРАЕ МНОГО ЛОША ШЕГА. ЩЕ ГИ УДАРИ ПО ВРАТА И ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ РУС. ВОЙНИК ПРЕД СЕБЕ СИ.
  • 93 Коя

    15 4 Отговор

    До коментар #90 от "JEFF":

    ценностна система? Ежеминутните лъжи от Украйна, САЩ и Великобритания! Ценност ли е лъжата? Интригите на САЩ, довели до тази война? Запориране на частни сметки! Конфискация на имущество, яхти и т.н.! Ценност ли е кражбата? Забраняване на медии и налагане на цензура! Ценност ли е? Нещо са ви много сбъркани приоритетите! Не знам как всичко лошо, се превърна в "ценност" за някои! Всъщност знам! Като не се ползва онова на рамената, се вярва на това което ти напишат!
  • 94 Голям праз

    12 2 Отговор

    До коментар #90 от "JEFF":

    Проблемът е, че заради придобивките зарязахме ценностната си система. Преди хората имаха по- малко, но изглеждаха по- щастливи. Въпреки системата.
  • 95 Мито

    8 3 Отговор
    има неща които не се купуват с пари- това са 14000 убити руски млади хора- съпрузи, бащи, синове .

    Коментиран от #96

  • 96 Колко

    6 3 Отговор

    До коментар #95 от "Мито":

    убити има, и от едната и от другата страна, ще разбереш след войната! Сега е повече от тъпо да вярваш на лъжи и пропаганди!

    Коментиран от #106

  • 97 Бгг

    11 2 Отговор
    За войната не вярвам на никоя от страните, още по малко на наш Кирчо. Ние трябва да се държим настрани от тази война, тя не е наша. Неутралитета е най добре за нас в момента.
  • 98 Един

    4 2 Отговор
    Имането все някога свършва! Ама нямането край няма! Тоя и той голям разбирко. Едва ли не всичко къде идва от износа отива за военните. От това по-глупаво изказване здраве му кажи. Ами нали и внася доста работи бре момко. Ами тия граждани, те въздух ли пасат? И всички други текущи разходи те не се ли смятат. Здравеопазване, икономика ала бала!
  • 99 РЗС

    5 2 Отговор
    пичове, за да не се заблуждавате какво са тези 246 милиарда за година за страна с размерите на Русия, ще ви дам сравнение. На стоковата борса в САЩ всеки божи ден се въртят почти 6 трилиона (6000 милиарда) долара. А да не говоря, че този 1 милиард на ден дето Русия получава в момента дневно за енергийни ресурси и гориво са ОБОРОТ, печалбата е бая по-малко.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Сесесере

    5 1 Отговор
    СССР И ГЕРМАНИЯ НАПАДАТ ПРЕЗ 1939 ГД мирна Полша нацистите и комунистите са били съюзници даже правят общ военен парад в град Брест мисията била Освободителна както сега на ПУТИН В УКРАЙНА
  • 102 Ейп Крос

    5 5 Отговор
    С тази слаба икономика и пияна нация фашиста Путин тръгнал на война, Русия ще бъде върната в палеолита .
  • 103 1111222333

    4 0 Отговор
    Според автора, спре ли продажбата на газ няма приходи и военната операция приключва.
    Кога Русия влезе в еврозоната , че да се нуждае от евра?

    Коментиран от #109

  • 104 111122233

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Аспирина е 30 ст. , а тук 2 лв. Толкова за цените.
  • 105 Да ама

    4 0 Отговор
    е забравил да спомене , че освен ЕС , UK и САЩ други държави не се присъединиха към санкциите. Да не говорим за страните от БРИКС , където живее две трети от населението на Земята - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка те си търгуват и не им пука за ЕС и САЩ.

    Коментиран от #108, #111

  • 106 Мито

    3 1 Отговор

    До коментар #96 от "Колко":

    Благодаря ти за съвета, приятелю. Все пак дори руснаците, не могат да скрият че бройката на убите и ранените войници за няма и месец е чудовищна. Факт- руските болници не смогват с ампутацията на крайници и пращат ранени в Белорус.
    За да не се отклоняваме от темата на статията, Русия вероятно има пари за военна техника, но трудно се купуват войници и само пари не стигат за да ги мотивираш.
  • 107 ДУРАЧОК

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка 🇷🇺":

    Да припомня от другата страна техниката е същата но там могат да се появът неща за които никой не е чувал питай танкиста кво мисли за джавелин сасипаха ви със две тръби дет се носат през рамо смешнициакани
  • 108 А също

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "Да ама":

    В тия страни думата МИЗЕРИЯ участва в много голям размер
  • 109 9876543210бум

    0 1 Отговор

    До коментар #103 от "1111222333":

    Всичко което притежава един руснак е купено с ЕВРА ИЛИ ДОЛАРИ
  • 110 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка 🇷🇺":

    Що си мислиш че имат друга техника? Е изненада нямат (всъщност не е изненада поне за хората можещи да мислят). Затова Путин се моли на Ким и Си да спасяват положението ма и двамата го пратиха на трибуквието.
  • 111 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Да ама":

    Ми не търгуват дори Китай не търгува (отказа да доставя резервни части на руските авиопревозвачи). Индия, и Южна Африка са страни членки на британската общност преди да се забъркат с БРИКЕТА (опс БРИКС) а Британия и страните от британската общност наложиха санкции на Русия. Бразилия е относително независима но е изправена пред "трудния" избор да търгува с целия свят или с Русия, а приятелю бразилците не се славят като глупав народ. Пък и Русия няма какво да предложи на Бразилия освен да купува по някое кило кока ма бразилските наркобарони искат за коката зелено не тоалетна хартия.
  • 112 нормален

    1 0 Отговор
    Послушахме САЩ и изключихме АЕЦ сега ако ги послушаме ще останем без горива а на САЩ си им е добре Те са далече и не им дреме
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания