Отидете към основна версия

4 561 54

Киев: Руснаците се вкараха в някаква илюзия как е устроен светът

  • михаил подоляк-
  • украйна-
  • съветник-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • киев-
  • мир-
  • споразумение-
  • преговори-
  • москва-
  • илюзия

Онлайн преговорите продължават непрекъснато, но има много спорни въпроси

Снимка: БГНЕС/ EPA

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента и член на украинската делегация на преговорите с Руската федерация, каза в интервю пред Би Би Си, че контактите между преговарящите продължават ежедневно, а Украйна не прави отстъпки по въпросите на териториалната цялост.

"Онлайн преговорите продължават непрекъснато, има много спорни въпроси, защото президентът ни ясно изрази позицията си за териториалната цялост и пълните гаранции за сигурност - важните аспекти за нас. Преговорите вървят онлайн, има много консултативни групи, които участват в този процес“, каза Подоляк. Той призна, че формата на преговорите е сложна. Има група за преговори и много други групи, които работят в различни формати. Освен това в преговорите участват политически съветници от двете страни. "Политическите съветници работят активно в консултативен режим. Освен това има правни групи, които трябва да проверяват всичко. Има и консултативни групи, които анализират как това ще бъде възприето от украинското общество", добави той.

Подоляк подчерта, че има споразумение между делегациите да не се обсъжда развитието на "документа за мир", докато страните не се договорят за компромисна позиция, която може да бъде оповестена публично. Въпреки това „руската страна често изпуска някоя своя история“, за да създаде психологически натиск върху украинската страна и да провокира конфликт в украинското общество. „Руснаците се вкараха в някаква илюзия за това как е устроен светът. Ясна е и позицията на Украйна, която беше публично изразена от президента Зеленски: териториална цялост и суверенитет са ключови ценности за нас. Точка. Той търси къде да постигнем споразумение. Ако не можем да се споразумеем, ще го кажем. Но докато преговорите продължават, ще избягваме всяка небрежна дума. Това е много труден процес. И сега, в името на шума да се казват някои думи е лошо, грешно. Руснаците могат да говорят всичко. Това е тяхната позиция. Въпросът е в нашата позиция, а нашата позиция се защитава на бойните полета. Украйна не прави никакви отстъпки, защото това е нашата свобода и нашата чест“, допълни Подоляк.

В същото време той отбеляза, че не знае на какво е готова Руската федерация. По думите му руснаците разбират погрешно съвременния свят и Украйна, а поради лошият анализ преди войната „допуснаха фатални грешки“, тъй като неправилно са преценили както собствените си ресурси, така и тези на Украйна. „Много е трудно да се разбият стереотипите им, в които са живели 8 години. На базата на тази пропагандна илюзия те взеха своите фатални решения и все още не могат да си кажат: сгрешихме. Трудно е, това се отразява на преговорния процес, защото реалният свят трябва да бъде оценен по-адекватно и по-прагматично”, каза Подоляк. В същото време той е убеден, че 25-те дни война и устойчивостта на Украйна са довели руснаците „до по-адекватно възприемане на реалността“. „Няма да кажа, че най-накрая разбират къде са и кои са, но това ни позволява малко или много да водим диалог“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: