Отидете към основна версия

26 674 233

Зеленски: Отново поражение на окупаторите, отново свалени руски самолети

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мир-
  • мариупол-
  • самолети

Към днешна дата в Мариупол има около 100 000 души, които живеят в нечовешки условия

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Тази седмица - срещи на върха на G7, НАТО и ЕС, нови пакети от санкции и нова помощ - обръщение на Президента на Украйна Свободен народе на свободна държава!

Днес (бел.ред. обръщението е направено вчера) беше един от онези дни, които ни позволяват да кажем с увереност, че с нас е целият свят. Сутринта разговарях с Негово Светейшество папа Франциск за търсенето на мир за Украйна, за държавата ни, за зверствата на окупаторите, за хуманитарните коридори към обсадените градове. Благодарих на Негово Светейшество за неговата ясна и силна позиция срещу войната и за молитвите за Украйна. Поканих го да посети страната ни в този много важен момент. Вярвам, че ще успеем да организираме това важно посещение, което със сигурност ще подкрепи всеки един от нас, всеки един от украинците.

Обърнах се днес към двете камари на италианския парламент. Усетих максимална подкрепа. Искрена топлина в думите. Призовах Италия да засили санкциите срещу Русия и нейния режим. И да удари силно по всички руски важни персони, отговорни за тази война. За войната срещу нас. По техните недвижими имоти, сметки и яхти. По навика им да печелят с война, а да живеят и почиват – далече, в Европа, където е спокойно и мирно. Сигурен съм, че новите санкции ще бъдат, ще бъдат тази седмица. И съм благодарен на Италия, че подкрепи членството на Украйна в ЕС. Разговарях с президента на Словакия Зузана Чапутова. За нашето сътрудничество и нашата сигурност. За развитието на Украйна - с всички заедно, в Европейския съюз. Проведен е важен разговор и с министър-председателя на Канада. Продължаваме да координираме позициите си в навечерието на срещите на върха на НАТО и „Голямата седморка“ тази седмица. Джъстин Трюдо ще ни подкрепи.

Специален аспект са гаранциите за сигурност за Украйна. Те са жизненоважни не само за нас, но и за всички съседни страни. Заради нашата сигурност, която ще закрепи мира в Източна Европа. Благодарен съм на външния министър на Гърция, който първи сред европейски официални лица реши да подкрепи работата на нашите хуманитарни коридори в Мариупол. Да спасим нашите хора от града и да донесем там хуманитарна помощ е много важно за всички. Към днешна дата в града има около сто хиляди души. В нечовешки условия. В пълна блокада. Без храна, без вода, без лекарства. Под постоянни обстрели, под непрекъснати бомбардировки. Повече от седмица се опитваме да организираме стабилни хуманитарни коридори за мариуполци. И почти всички наши опити, за съжаление, са провалят руските окупатори. Чрез обстрели или умишлен терор.

Днес една от хуманитарните колони просто беше пленена от окупаторите. По договорения маршрут край Мангуш. Пленени са служители на ДСИС и шофьори на автобуси. Правим всичко възможно, за да освободим нашите хора и да деблокираме движението на хуманитарна помощ. Ето защо съм благодарен, когато представител на европейска държава на високо ниво се съгласява лично да се присъедини към хуманитарната мисия. Очакваме изпълнението на този план от гръцкия външен министър в следващите дни. Въпреки всички трудности днес бяха спасени 7026 мариуполци. Утре ще продължим тази важна работа.

Нашите представители се опитват да договорят хуманитарни коридори в Киевска, Харкивска, Запорижка и Луганска област. Друга важна новина е, че е създаден онлайн инструмент за всички, които могат и искат да помогнат с хуманитарни стоки за Украйна. Само за последните две седмици страната ни е получила над 100 000 тона хуманитарна помощ.

Тези товари бързо се разпределят чрез специални центрове за регионите. Но има още повече молби. Още повече възможности. Още повече работа. Ето защо, за да се опрости максимално процеса, беше създаден сайтът help.gov.ua. На сайта можете да научите как да купувате, как да изпращате и към кого да адресирате хуманитарна помощ. Това е за всички, които искат да се присъединят. За всеки, който може да помогне. В Украйна и по света. За да идва помощ постоянно, 24/7.

Нашите въоръжени сили днес ни зарадваха. Отново Чорнобаивка - отново поражението на окупаторите. Отново свалени руски самолети. Особено важно - бомбардировачът над Мариупол. И така ще бъде с всеки, който убива нашия народ, мирни хора на нашата мирна земя. Искам още веднъж да повторя на всички руски пилоти, които не мислят каква заповед изпълняват. Убийството на цивилни е престъпление. И ще отговаряте – по всякакъв начин. Днес или утре е по-малко важно. Основното е, че това нещо неизбежно.

Продължаваме да работим на различни нива и за да склоним Русия за мир. До края на тази жестока война. Украински представители работят по преговорите, които продължават практически всеки ден. Това е много трудно. Понякога скандално. Но стъпка по стъпка вървим напред. Благодарен съм и на всички международни посредници, които се борят за Украйна, за Европа, за истината. Които показват на Москва реалната картина. Честната. И я насърчават да гледа реалистично. Върху това, което се случва в битките. И върху това, че светът няма да спре да защитава истината. Нашата истина.

Три важни срещи на върха тази седмица: „Голямата седморка“, НАТО и ЕС. Нови пакети от санкции, нова помощ. Ще работим, ще се борим като можем. До края. Смело и открито. На всички тези площадки. С пълна енергия. За резултата. С цялата си сила. И няма да се уморим. Ще си починем, когато победим. А това определено ще стане.

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 158 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: