Отидете към основна версия

2 413 75

Руските тролове са навред: дигиталната армия отново воюва

  • пропаганда-
  • русия-
  • украйна-
  • тролове-
  • социални мрежи-
  • война-
  • ботове

Русия очевидно отново е изпратила дигиталната си армия на война в интернет

Снимка: Shutterstock

Украинско новинарско видео се появява в Ютюб, а коментарите под него тръгват начаса като лавина: в Украйна скоро щял да настъпи глад, Зеленски вече изгубил войната, но Западът още не го е разбрал, украинският народ трябвало да се предаде и да тръгне да изгражда нов, нормален и мирен живот в съюз с Беларус и Украйна.

Последният призив идва от профил, създаден преди броени дни, който вече бълва десетки коментари. Експертите от организацията "Reset Tech", която анализира комуникацията в интернет, вече са идентифицирали многобройни подобни профили. Става дума за фалшиви руски акаунти, твърдят те и казват, че признаците за това са много. Засега не е ясно дали коментарите идват само от ботове, т.е. от специални компютърни програми, а не от реални физически лица, казва Антон Дек, който анализира пропагандната битка в украинската мрежа по поръчение на "Reset Tech".

Как да разпознаваме троловете

"Никога не може да се каже с абсолютна сигурност дали си имаме работа с бот, с реален потребител или с някаква смесена форма", обяснява експертът. Дек изброява няколко признака, по които може да се идентифицира платената подривна работа на троловете: когато се публикуват предимно едни и същи копирани текстове, когато профилът коментира много по-интензивно от обичайното и когато постовете се публикуват главно в обичайното работно време.

Тролските профили обикновено не водят дискусия, а се опитват да я манипулират и разрушат. За целта използват различни стратегии: отклоняват от главната тема като заливат форума с коментари, с фалшиви твърдения и с лични атаки. За да изглеждат благонадеждни, някои тролски профили се легитимират като независими новинарски сайтове, които бълват фалшиви новини на съответния език в една или друга държава. Тези профили обикновено не достигат до широка публика, но руската пропаганда умело ги използва, цитирайки ги като уж независими източници в чужбина.

Наскоро в Инстаграм се появиха профили, които се представяха като полски локални медии - само че електронните им адреси бяха регистрирани в Русия. В Туитър пък беше идентифициран фалшив профил, откраднал името на някогашен местен вестник в Англия. Този профил беше особено активен в кампанията срещу ваксинациите, а после - при отразяването на протестите на шофьорите на камиони в Канада. Пак там се появиха и фалшиви новини от руски сепаратисти в Украйна за използвани срещу тях украински химически оръжия.

Анализът на "Reset Tech", който беше предоставен на германската обществено-правна мрежа ARD и на "Вашингтон Пост", стига до следния извод: "Руските тролове разпространяват страхове и несигурност сред хората, те обвиняват украинските въоръжени сили за извършен обстрел, призовават да се сътрудничи с окупаторите и настояват за капитулацията на Украйна."

Един от анализираните профили е публикувал цели 1000 коментара само в споменатия украински новинарски канал в Ютюб. При други анализирани профили коментиращите се представят за млади жени и публикуват стотици коментари. В повечето случаи част от съдържанието е копирано отдругаде.

Руските тролове са навсякъде

Но предполагаемите разпространители на руската държавна пропаганда действат активно не само в украинските мрежи. Експертите забелязват същото и другаде, например в Ютюб-канала на БиБиСи. Профилите с подозрително висока активност се опитват да въздействат върху обществения дебат и да наклонят везните в полза на Кремъл. Те оправдават завоевателната война на Русия с твърденията, че Украйна била "нацистка държава", а в Донбас бил проведен "геноцид". Нека припомним, че това са двете пропагандни твърдения, с които Путин аргументира нападението срещу Украйна.

Активността на руските тролове не е от вчера. Фалшиви руски профили действаха активно по време на различни избори и референдуми в Европа през последните години. Според едно изследване на университета в Кардиф, такива фалшиви руски профили масово са се появили и след анексирането на Крим и свалянето на пътническия самолет МH17 над Украйна.

Налице е и украинска пропаганда

Но не само Русия се опитва да влияе на хода на войната чрез пропаганда и психологически операции. Такива опити се правят и от украинска страна. Редица украински профили разпространяват например героически истории и неверифицирани новини за успешни контраофанзиви - явно с цел да укрепят морала и издръжливостта на украинското население.

Трябва обаче да се отбележи, че Русия обосновава цялата си офанзива в Украйна с недоказани твърдения и лъжи. Но това не е нищо ново: от години Кремъл залага на целенасочена дезинформация, за да наложи империалистическата политика на Владимир Путин.

Автор Патрик Гензинг

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания