Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Март, 2022 22:07 2 404 75

Руските тролове са навред: дигиталната армия отново воюва

  • пропаганда-
  • русия-
  • украйна-
  • тролове-
  • социални мрежи-
  • война-
  • ботове

Русия очевидно отново е изпратила дигиталната си армия на война в интернет

Руските тролове са навред: дигиталната армия отново воюва - 1
Снимка: Shutterstock

Украинско новинарско видео се появява в Ютюб, а коментарите под него тръгват начаса като лавина: в Украйна скоро щял да настъпи глад, Зеленски вече изгубил войната, но Западът още не го е разбрал, украинският народ трябвало да се предаде и да тръгне да изгражда нов, нормален и мирен живот в съюз с Беларус и Украйна.

Последният призив идва от профил, създаден преди броени дни, който вече бълва десетки коментари. Експертите от организацията "Reset Tech", която анализира комуникацията в интернет, вече са идентифицирали многобройни подобни профили. Става дума за фалшиви руски акаунти, твърдят те и казват, че признаците за това са много. Засега не е ясно дали коментарите идват само от ботове, т.е. от специални компютърни програми, а не от реални физически лица, казва Антон Дек, който анализира пропагандната битка в украинската мрежа по поръчение на "Reset Tech".

Още новини от Украйна

Как да разпознаваме троловете

"Никога не може да се каже с абсолютна сигурност дали си имаме работа с бот, с реален потребител или с някаква смесена форма", обяснява експертът. Дек изброява няколко признака, по които може да се идентифицира платената подривна работа на троловете: когато се публикуват предимно едни и същи копирани текстове, когато профилът коментира много по-интензивно от обичайното и когато постовете се публикуват главно в обичайното работно време.

Тролските профили обикновено не водят дискусия, а се опитват да я манипулират и разрушат. За целта използват различни стратегии: отклоняват от главната тема като заливат форума с коментари, с фалшиви твърдения и с лични атаки. За да изглеждат благонадеждни, някои тролски профили се легитимират като независими новинарски сайтове, които бълват фалшиви новини на съответния език в една или друга държава. Тези профили обикновено не достигат до широка публика, но руската пропаганда умело ги използва, цитирайки ги като уж независими източници в чужбина.

Наскоро в Инстаграм се появиха профили, които се представяха като полски локални медии - само че електронните им адреси бяха регистрирани в Русия. В Туитър пък беше идентифициран фалшив профил, откраднал името на някогашен местен вестник в Англия. Този профил беше особено активен в кампанията срещу ваксинациите, а после - при отразяването на протестите на шофьорите на камиони в Канада. Пак там се появиха и фалшиви новини от руски сепаратисти в Украйна за използвани срещу тях украински химически оръжия.

Анализът на "Reset Tech", който беше предоставен на германската обществено-правна мрежа ARD и на "Вашингтон Пост", стига до следния извод: "Руските тролове разпространяват страхове и несигурност сред хората, те обвиняват украинските въоръжени сили за извършен обстрел, призовават да се сътрудничи с окупаторите и настояват за капитулацията на Украйна."

Един от анализираните профили е публикувал цели 1000 коментара само в споменатия украински новинарски канал в Ютюб. При други анализирани профили коментиращите се представят за млади жени и публикуват стотици коментари. В повечето случаи част от съдържанието е копирано отдругаде.

Руските тролове са навсякъде

Но предполагаемите разпространители на руската държавна пропаганда действат активно не само в украинските мрежи. Експертите забелязват същото и другаде, например в Ютюб-канала на БиБиСи. Профилите с подозрително висока активност се опитват да въздействат върху обществения дебат и да наклонят везните в полза на Кремъл. Те оправдават завоевателната война на Русия с твърденията, че Украйна била "нацистка държава", а в Донбас бил проведен "геноцид". Нека припомним, че това са двете пропагандни твърдения, с които Путин аргументира нападението срещу Украйна.

Активността на руските тролове не е от вчера. Фалшиви руски профили действаха активно по време на различни избори и референдуми в Европа през последните години. Според едно изследване на университета в Кардиф, такива фалшиви руски профили масово са се появили и след анексирането на Крим и свалянето на пътническия самолет МH17 над Украйна.

Налице е и украинска пропаганда

Но не само Русия се опитва да влияе на хода на войната чрез пропаганда и психологически операции. Такива опити се правят и от украинска страна. Редица украински профили разпространяват например героически истории и неверифицирани новини за успешни контраофанзиви - явно с цел да укрепят морала и издръжливостта на украинското население.

Трябва обаче да се отбележи, че Русия обосновава цялата си офанзива в Украйна с недоказани твърдения и лъжи. Но това не е нищо ново: от години Кремъл залага на целенасочена дезинформация, за да наложи империалистическата политика на Владимир Путин.

Автор Патрик Гензинг


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    68 32 Отговор
    СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ РУСКИ И ЗАПАДНИ ТРОЛОВЕ 1 КЪМ 5 ЗА ДЖЕНДИТАТА.ЗАПАДНИТЕ ОБЩЕСТВА СА ТОТАЛНО ДЕБИЛНИ И ОБЛЪЧЕНИ,БЕЗ СПОСОБНОСТ ДА РАЗСЪЖДАВАТ СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ.ЗАТОВА СА ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И ЗОМБИРАНЕ .ПУТИН Е НА ПЪТ ДА ГИ ИЗЛЕКУВА.

    Коментиран от #62, #74

  • 2 Орка от Раша

    23 42 Отговор
    И в този сайт ни казаха да плюем.
    Затова има очень много кУментари.
  • 3 Абе

    65 31 Отговор
    Русия не знам! Но виж отпадъка САЩ, мноо прост народ е сбрал! Требе човек да е космически прост, за да стои зад лъжите и пропагандата на най големият отпадък в света САЩ! Ежеминутна пропаганда за облъчените тъпанаре!

    Коментиран от #10, #55

  • 4 Кънчо

    44 47 Отговор
    В Бг има професия "руски трол", плащат им по 1 стотинка на дума и в края на седмицата 1л наливна водка, устройва ги.. не им трябва много
  • 5 истината

    47 54 Отговор
    Да видят само в този сайт какво се случва откъм руски тролове ! Те не са само такива ,ами са и национални предатели ! Русофилски родоотстъпници !
  • 6 Ловеч

    8 18 Отговор
    Здравейте от Ловеч, тук има една жена,която изнасилва мъжете и им разбива устите. Нещо не е добре.

    Коментиран от #32

  • 7 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    29 46 Отговор
    И в този сайт е пълно с руски тpoлoвe! След малко ще ми изтрият коментара, защото не им харесва истината!
  • 8 Юсуф

    51 22 Отговор
    Интересното е,че американските тролове при обръщане на посоката на вятъра първи ще дотичат на Орлов мост да посрещат Путин с китки цветя и мазни пози.

    Коментиран от #69

  • 9 Антитрол

    48 18 Отговор
    Ами като гледам са описали на 100% соросоидните тролове - особено че под всяка статия първия коментар е такъв и поснат няколко секунди след като е публикувана статията.
  • 10 Бог да пази САЩ и България !

    24 49 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Че сте космически прости е видно за всички ! Само с психично разстройство може да се обясни тоя сляп слугинаж към най-долната,лицемерна,лъжлива,корумпираната държава опадък русия ! Това подобие на държава единствено вреди на човечеството !

    Коментиран от #15

  • 11 АРЕ...МУРЗИЛАЖАААА, АРЕ НА...БУТАЧКАТА

    8 24 Отговор
    ААААААХААААА... МАКЯВИДЕЕВА УРОДЛИВА,... ПЕДЕРАСКА....
    РИПАААААААЙ
  • 12 Яков Кедми

    33 7 Отговор
    Яков Кедми, бивш шеф на израелското разузнаване „НАТИВ“
    ТОВА Е ВАШИЯТ ПОСЛЕДЕН РЕШИТЕЛЕН БОЙ. НЯМАТЕ ИЗБОР. С КОГО ГОВОРИТЕ ВИЕ – С МАГИСТРАЛНИ БАНДИТИ, КОИТО ВИНАГИ СА ОГРАБВАЛИ ЦЕЛИЯ СВЯТ. И ВИЕ ГИ ПРИЗОВАВАТЕ КЪМ СЪВЕСТТА ИМ? СПРЕТЕ ДА СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ ТЕЗИ БРУТАЛНИ МОШЕНИЦИ, ВСЕ ЕДНО ИМАТЕ РАБОТА С КУЛТУРНИ ХОРА! ТЕ ВОДЯТ ВОЙНА СРЕЩУ ВАС ОТ 1941 Г. И СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО СЕГА ПОДКРЕПЯТ БАНДЕРА.
  • 13 другарят

    42 17 Отговор
    Аз, като пиша от години за фашистка Америка и казвам че Украйна е нацистка държава, това значи ли че съм "руски трол"!?? Ало нацистите от Гяобелсовата тоалетна дойче веле! Нека се разберем! Путин не ми е разрешавал да говоря и пиша от негово име и от името на Русия, а просто си изказвам дълбоко убеденото лично мнение!

    Коментиран от #26, #29

  • 14 Трол

    7 24 Отговор
    Ами рубли не ми дават, но... Всяка сутрин си пълня резервоара безплатно + бутилка пропан-бутан за отопление. Вечер съм в компанията на секси бежанки + бутилка водка "Инперская", кило черен хайвер и пелмени (тях не ги обичам, ама ко да прайм).

    Коментиран от #35

  • 15 Ами

    38 11 Отговор

    До коментар #10 от "Бог да пази САЩ и България !":

    отвори си очите! Може ли да се излагате да ви ловят на голи куки! Простотиите и лъжите на тия зад океански боклуци вече са паднали до ниво детска градина! И продължава да има прост народ със затворени очи! Почвайте да си задавате въпроси и да ползвате това на рамената си по предназначение, за да не ви подхвърлят накъдето си поискат!
  • 16 124

    42 10 Отговор
    Две са причините за конфликта:

    1. Нарушаването от САЩ на договора за неразпространение на НАТО на изток след обединението на Германия и заплахата за националната сигурност на Русия. Там е червената линия.

    2. Геноцидът над руснаците в Донбас - 15000 души, убити от киевските неонацисти за 8 г.

    Авторът е откровен лъжец.

    Коментиран от #22, #57

  • 17 Иванушка 🇷🇺

    25 6 Отговор
    Страшно информативна и полезна статия 😁😁😁
  • 18 Жоро

    20 4 Отговор
    А значи от коментарите в Тубата ги вземат статиите които пишат тук! Само сменят къде пише Украйна с Русия
  • 19 ха ха хааа

    9 2 Отговор
    ОЛЬГИНО ги разкриха ... 🤭😁🤫 Факти се усетиха , накъде отиват нещата ..
  • 20 Ей сега..

    14 22 Отговор
    Руските тролове ще изпълзят, излизайте бе, явно още не са отворили канализацията, трябва да разгромите, ЕС, САЩ, НАТО и УКРАЙНА, също еврото и долара, да опишете рублата като световна валута, и как най силната икономика в света..руската, ще завладее света, и земята ще спре да се върти, ще се завърти когато путин разреши, абе много работа имате. Не ви завиждам за копейките които заработвате.
  • 21 ханс

    21 7 Отговор
    Е измет като вкиснато зеле,втора няма
  • 22 Никои

    11 23 Отговор

    До коментар #16 от "124":

    Запада не лъже само Путин лъже обеща да няма война а кво стана без причина нападна независима държава! Без причина, Независима.... Сащ ни лук яли но лук мирисали!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Milica

    26 9 Отговор
    Deutche welle - най-големия трол😄😀
  • 25 И троловете им са ушански

    14 16 Отговор
    Руснаците и на пропаганда не мое да бият запада..троловете им са много тъпи и си личат от далече..всичко е наполовина работещо/неработещо при тез тапаци
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тоя човечец

    25 8 Отговор
    Че има тролове ...има. Ама рускити тролове га че са базплатни пък и Русия няма чак толкова пари като Хамерика за Бългерия та масово да плаща. Като гледам какви мизерни пари били давали на уж хванатите шпиони,много ме съмнява руснаците да плащат за дращене. Пък и срещам коментари с данни и факти,които издържат на обратна проверка от други източници,особено такива касаещи историята на Украйна. Всъщност проруските коментиращи никой не ги командва и никой не им спуска опорни точки - те са децентрализирани. Активността е провокирана от смазващата официална,проправителствена пропаганда,която издиша от към обективност отвсякъде и това ядосва всеки човек способен да разсъждава. Тоя човечец от статията не е наясно за причините за масовостта на коментиращите.

    Коментиран от #33

  • 28 Всички нормални хора

    14 9 Отговор
    ги имат за агенти на Путин.Сбъркани хора.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Е как да ти даде

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДАЙ..ДЕФИНИЦИЯ ЗА..ФАШИЗЪМ, ПЕН'ДЕЛ":

    Може да не разговаря с някой дето е паднал до там да се нарича така! 😃
  • 31 единия

    11 7 Отговор
    от тия руски тролове е др. Иванушка, кой де го фане да го омушка,
  • 32 ПутиноФоб

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ловеч":

    Украинка трепе русофили нали ? Браво на нея !!
  • 33 Чак така случайни не са

    7 11 Отговор

    До коментар #27 от "Тоя човечец":

    Тоз копейкин няма 20 професионалки на заплата ли мислиш..кгб едно нещо не може да им се отрече че знаят как да ползват куфарчетата..заради туй и троловете им са с едни и същи никове да си отчитат заработката

    Коментиран от #72

  • 34 ПутиноФоб

    7 9 Отговор

    До коментар #28 от "Всички нормални хора":

    хаха поголям сбърканяк от кгб-ското чудовище има ли бе, а тия които му се кланят са още по сбъркани
  • 35 володя

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    всичко това е безплатно в просия, пали москвича и бегай
  • 36 Волдемор Путински

    7 11 Отговор
    Точно това се случва в коментарните рубрики тук, рубладжийските тролове грухтят наоколо ...
  • 37 ZOZ

    8 5 Отговор
    И тук е същата работа. Статията пише колко хора са загинали , от долу шише Не е вярно Украинците сами се взривиха.
  • 38 WhiteNoise

    15 1 Отговор
    Зимам по 10 рубли на пост. Внасям ги на Киро да направи вноска за газ.... жертвам се за вас.
    Иначе сърцето ми се къса. От козяк дават повече обаче :)
  • 39 венко

    19 1 Отговор
    Те украинците немат тролове - имат само социални придобивки от ЕС!
    Евала страна извън ЕС да може да се разхожда спокойно в ЕС - ходят по Италия, Германия, Франция и където си искат! Винаги са посрещнати добре със съчувстние и състрадание, дава им се добра работа, нищо че не я могат, легат на хотел или в супер къща - апартамент - безплатно, лекуват се безплатно, хапват безплатно, возят се в транспорта безплатно... еййййй то украинец да си в наши дни!
    Има световна постановка неква тука, както с корона вируса - така да знаете!!!
  • 40 БКП=Путин

    7 8 Отговор
    В България троловете на БКП и Путин (те са едни и същи) са страшно много. Даже бяха публикувани акаунтите им, но никой не ги забранява. В Източна Европа, която е била под съвецко робство се борят с путинските тролове, но в България поради това, че още е в съвецки ръце нищо не се прави.

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 демоните са напълзяли и тука

    1 7 Отговор

    До коментар #40 от "БКП=Путин":

    Ми то правителството е съвецко. Тези двамата ДС стипендианти какви са. Или пък льотчика когото народа пратил да учи в Америка, а той се привежда пред Путин.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 вики

    1 4 Отговор
    некой пурко е сложил зверска цензура на статията
  • 46 Грантаджиев соросоид

    12 1 Отговор
    А нашите мобилни оператори блокират достъпа до ВКонтакте. В началото само по DNS, но вече блокират трафика. Заобикаля се с приложения от рода на 1.1.1.1 с включен W.A.R.P. Смешката е, че от американски VPN се достъпва руската мрежа, а от тук не. А в нея е пълно с украинци, както и хора от западните държави и България. Тукашното министерство на Истината не одобрява да се информираме сами, само каквото те решат, че имаме право да знаем.
    Естествено никъде не е официално обявено, защото няма смислена причина да блокираш мрежа без собствено съдържание. Все едно да блокираш фейсбук или инстаграм.
    Някое русофобско мекере е дало устна заповед, за да не му търсят сметка после.

    Коментиран от #48

  • 47 Дучетата не мирясват обаче :)

    18 4 Отговор
    Хората подкрепящи Русия в чатове и форуми почтги винаги аргументират и излагат адекватно позицията си.Често се шегуват язвително със запада и безумната им пропаганда просто ,защото тя е лишена от логика и смисъл.Това не са тролове ,а мислещи хора ,троловете от друга страна просто пишат кратки съобщения без аргументация ,смисъл и просто пълни с необоснована омраза.Това са русофоби или просто хора на които не им пука ,но на които им е платено.

    Коментиран от #50

  • 48 така е приятел

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Грантаджиев соросоид":

    Така е, такова братолюбство за 40 годишния си живет не помня! Да се милва да се глези бежанчето от украйна!
    Да има социална среда и богатства от нас дадени а ние да немаме нещо! Всичко това е нагласено от тея дето дирижират света, може и в схемата да е Путин, войната и тн. Така че не взимам страни знам че тоя дето плаща определя музиката отдавна няколко човека са купили целия свят! Сега остава да гледаме филма без субтитри,. лошото е че знам края :) без да са ми го казали - още по времето на короната чаках войната ... забави се 2г само!
  • 49 Тъй де!

    4 11 Отговор
    У тоя сайт около 50-ина са путинските ("възражденските")тролчетата.Дано им плащат добре.Пък аз ви мразя безплатно русоробчета!

    Коментиран от #53

  • 50 Тъй ли?!

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Дучетата не мирясват обаче :)":

    Кво общо има русофилията с фашизма?????Прочети книгата "Фашизмът" и ще ти стане ясно що си толкова заблуден,също като хитлеристите и путинофилите-едни и същи сте-фашисти!

    Коментиран от #51, #60

  • 51 жиката

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Тъй ли?!":

    Ти на Желев ли го караш книги да чете, дето си готвеше в хотела /бог го прости чиляка/
    Айде малко по-сериозно желевисти!
  • 52 Trololo

    5 2 Отговор
    А за герб троловете - нищо...

    Коментиран от #54

  • 53 Психиатър

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "Тъй де!":

    Това е и принципната разлика между теб и нормалните хора. Ти можеш само да мразиш. Днес мразиш русофилите, утре турците, вдругиден опозицията. И да, мразиш безплатно. Най-вече себе си.

    Коментиран от #58

  • 54 вики

    1 8 Отговор

    До коментар #52 от "Trololo":

    ГЕРБ е най-яката партия и те направиха много!
    Всичко промениха, направиха околовръстното в софия, метрото и развиха връзките с Европа и САЩ
    Даваха им лесно пари по европроекти, понеже знаеха че всичко, ще е изпълнено!
    Вдихага няколко пъти заплати и пенсии - направиха така че да има фирми с капитал 2лв - подпомогнаха дребния бизнес! Ще ги търсите герб !!!

    Коментиран от #56

  • 55 издигна се и ти

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Откакто се изучи. Започна да пропагандираш за руснаците за пари. Преди да се изучиш само им духаше за по десет бакса. Браво. Ще получиш медал и ще те водят ветеран от войната.

    Коментиран от #65

  • 56 Вики

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "вики":

    Аи стига са и6@ва. Скоро няма да ни стигнат затворите заради гербавите кандидат-посетители. Цял свят ги научи. Останалото е агония и скимтене на прасета преди коледа.
  • 57 Лъжи,лъжи,лъжи...

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "124":

    1.Такъв договор черно на бяло НЯМА!Може би само в болните глави на Путин и обкръжение
    2.15000 са всички жертви от двете страни на конфликта като една трета са войници от РУСКАТА армия,една четвърт от т.нар.донбаска армия,една четвърт от украинската армия,и останалата една шеста са цивилни жертви бог да ги прости.
  • 58 Бот ли си?

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Психиатър":

    Не позна!Турчин съм и няма как в момента да мразя опозицията!
  • 59 Лина

    10 1 Отговор
    Не мога да разбера защо толкова яростно се отрича нещо, за което има толкова документални филми (очевидно правени преди време), а именно терорът на украинците над рускоговорящите в Донбас, а и фашистките отряди.
  • 60 Е ти намери кой да четеш...

    8 2 Отговор

    До коментар #50 от "Тъй ли?!":

    Доколкото знам въпросното ...четиво е писано от атлантика Желю Желев.Няма никакъв начин да загубя и една секунда от живота си да чета нещо написано от подобно жалко русофобско нищожество.Тези хора ,атлантиците ,са нищо повече от национални предатели и паразити подарили на враговете ни народните блага ,затворили заводи и фабрики ,уничтожили селското стопанство ...смазаха ,разпродадоха и разбиха България.Обогатиха обаче с приватизации западните си господари и им отвориха нова пазари като унищожиха българското.Единствената разлика между национални предатели като Желю Желев и Соломон Паси е ,че вторият все още може да бъде съден и обесен ,а първия вече ще трябва да го съди Господ.Втория и в момента глашатаиства за господарите си оттатък океана...дали пък да не вземе да седне да напише една "книга" ...НИЩОЖЕСТВО.
  • 61 Тъпа ДВ пропаганда

    4 1 Отговор
    Някъв германски трол сънува руски тролове навсякъде. Чете се като съчинение на 2-класник: тъпо, очевидно, и много неграмотно. Хората не са толкова умствено мъртви че да слушат ДВ.
  • 62 Стоманени магнолии

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Западните общеста създадоха и построиха техният идеален свят , изкачвайки се по стъпала направени от костите на подобни ПРИМИТИВИ като теб!
  • 63 Fazan

    8 2 Отговор
    Какви Руски тролови???
    24 часа в денонощието ни Облъчване по всичките Български канали +фалшивите CNN
    BBC.....
    Би били добре Журналистите да предават новини БЕЗПРИСТРАСНО!!!
  • 64 WhiteNoise

    1 1 Отговор
    голема извадка... 1000 поста в украински форум. по 10 рубли и киро вече има за каде 4 кила нафта. ако отиде на место да кажен у налчик... ще са цели дваесе! веднага треа се завърти неква схема. тва сърбия войната.. нищо не е. тука ще има бел леб за поне още 2 мандата :)
  • 65 Абе

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "издигна се и ти":

    Не е приятна истината гледам! По дразвата! А? Та не може да правим всички като теб! Та затова се изучи и ти, та да не останеш само с правенето на вятър! А иначе истината не се пропагандира, а назовава! Но ти няма как да знаеш!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Типична

    5 2 Отговор
    тролска контраатака. Нагло отричане на истината и замазване на очите с псевдодемократичните ценности на доларовия неоглобализъм.
  • 68 Факти

    5 4 Отговор
    Ясно че е рано сутринта в събота, ама айде намалете количеството б@лвоч на Дойче веле че взе много да смърди
  • 69 Бай Шилер

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Юсуф":

    Това се нарича политик или адвокат.Мажи и лежи
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ...

    5 3 Отговор
    То и тук е пълно с тролове - платени или по убеждение и съзнание социалистокомунисти, лелеещи по социализма на БКП и СССР, и по инерция подкрепящи руснаците и убиецът путин... за мен, не е нормално да плюеш срещу Запада и да покрепяш една страна и народ, допуснал да го управлява диктатор като путин, който направи руснаците да живеят като в Северна Корея...
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Javorrrrr

    4 0 Отговор
    И тука е пълно с руски тролове 😂😂😂
  • 74 АНТИ тошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Тошко люби жена си . и недей защитава путин
    Защото . ти самият му взимаш греховете на своя гръб !
  • 75 Супер

    1 0 Отговор
    Най истинската статия за този сайт. Пълно е с такива и тук.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания