Отидете към основна версия

8 043 76

Украйна потопи още един руски кораб

  • украйна-
  • русия-
  • саратов-
  • кораб-
  • пристанище-
  • бердянск

Ситуацията е уникална, защото никой никога не е използвал такава оръжейна система срещу кораби

Руският десантен кораб "Саратов" в пристанището на временно окупирания Бердянск е унищожен от оръжия, които не са пряко пригодени за бой в морето. Това заяви генерал-майор Виктор Ягун от Слжбата за безопасност на Украйна, съобщава, съобщи "Суспильне". „Ситуацията е уникална, защото никой никога не е използвал такава оръжейна система срещу кораби“, казва той.

Според генерала въоръжените сили на Украйна са извършили няколко подобни операции от началото на войната. „Това, че „покрихме“с ракетни системи от брега патрулиращ кораб близо до Одеса, фактът, че използвахме преносим зенитно-ракетен комплекс /ПЗРК/ срещу сатер и че използвахме Tochka-U срещу кораба "Саратов" – това са уникални ситуации. Тези ситуации могат да се изучават", каза Ягун. Той каза още, че украинските военни активно получават постоянно разузнавателна информация от населението на окупираните територии.

„Съществена част от населението, което сега е под окупация, доброволно помага на въоръжените сили на Украйна и на разузнаването. Информацията пристига онлайн“, каза той. Унищожаването на "Саратов" се счита за "истинска победа" за Украйна във войната срещу Руската федерация. Той е унищожен в пристанището на Бердянск. В резултат на експлозията бяха повредени още два руски кораба. Командирите на повредените десантни кораби на Руската федерация в Бердянск през 2014 г. смениха клетвата си и преминаха на страната на нашествениците. През 2014 г. "Саратов" участва в окупацията на Кри и извършва 4 пътувания до Средиземно море. През 2022 г. корабът влезе в пристанището Бердянск, където бе унищожен от украинските военни. На борда му можеха да бъдат разположени до 1500 тона оборудване и товари.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: