Отидете към основна версия

1 261 27

Великобритания издаде 25 500 визи за украинци

  • великобритания-
  • визи-
  • украински-
  • бежанци-
  • правителство

Британското правителство е под натиск да приеме повече бежанци

Снимка: Shutterstock

Британското правителство съобщи, че е издало 25 500 визи за украинци по схеми за прием на бежанци след руската инвазия в Украйна миналия месец, предаде "Ройтерс".

По данни на вътрешното министерство, 22 800 визи са издадени по така наречената семейна схема за прием на бежанци от Украйна, позволяваща на кандидатите да се съберат със свои близки, които живеят във Великобритания отпреди това. Останалите 2700 са приети по т. нар. спонсорска схема, при която бежанците могат да отидат при посочен от тях човек в Обединеното кралство, който желае да бъде техен благодетел.

Според оповестените днес данни по спонсорската схема са кандидатствали 28 300 души, а общият брой изобщо на подадените молби за виза от украинци е 59 500.

При положение обаче че броят на хората, бягащи от войната, е над 4 милиона, британското правителство е под натиск да приеме повече бежанци, отбелязва "Ройтерс".

"Започваме да виждаме напредък по въпроса. Трябва да направим повече, ще внесем още подобрения, за да доведем тези хора във Великобритания възможно най-бързо", каза министърът по въпросите не бежанците Ричард Харингтън.

Миналата седмица британският транспортен министър Грант Шапс съобщи, че е уредил да приеме семейство украински бежанци по спонсорската схема.

Великобритания настоя да има проверки за сигурност и входни визи, за да може да контролира кой влиза на острова. Европейският съюз, от друга страна, който граничи по суша с Украйна, възприе по-слабо рестриктивен подход, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: