Отидете към основна версия

8 550 50

Кой спечели изборите в Унгария

  • унгария-
  • избори-
  • орбан

Войната в Украйна повлияе на изборите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Унгария приключи гласуването за парламент, в резултат на което ще бъде определен премиерът и ще бъде сформирано ново правителство на страната. Избирателните секции, които бяха отворени от 6:00 ч. сутринта, затвориха в 19:00 ч. местно време.

Избирателната активност е била 63% три часа преди затварянето на избирателните секции, според последните данни на Националното избирателно бюро. Така в крайна сметка тя може да се окаже по-висока от тази на последните парламентарни избори в Унгария през 2018 г. Тогава тази цифра беше 70%.

Високата избирателна активност не изненадва унгарските политолози. По време на предизборната кампания както правителството, така и опозицията заявиха, че залогът на изборите е изключително голям: говорим за избора на политиката на страната за следващите четири години в момент, когато руските военни операции продължават на територията на съседните Украйна и световната икономика започват да изпитват последиците от международните санкции, наложени срещу Москва.

Според резултатите от изборите за Държавното събрание на Унгария ще бъдат разпределени 199 депутатски мандата. Управляващата партия ФИДЕС - Унгарски граждански съюз, водена от премиера Виктор Орбан, и техните младши партньори Християндемократите се противопоставят от коалиция от шест опозиционни партии. Те издигнаха единен кандидат за поста глава на правителството, Петер Марки-Зай, кмет на малкия град Ходмезевасархей.

Анкети в навечерието на изборите показаха, че позициите на ФИДЕС изглеждат по-предпочитани от тези на политическите им опоненти.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: