Last news in Fakti

4 Април, 2022 19:00 2 225 36

Как конфликтът в Украйна помогна на Виктор Орбан да постигне категорична победа на изборите в Унгария

  • унгария-
  • фидес-
  • виктор орбан

Орбан се представи като защитник на Унгария, гарант на мира и стабилността, като отказа да достави оръжие на Украйна и да обмисли налагане на санкции, които биха лишили унгарците от ценния руски петрол и газ

Как конфликтът в Украйна помогна на Виктор Орбан да постигне категорична победа на изборите в Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унгарският премиер Виктор Орбан спечели четвърта поредна победа, много по-лесно от очакваното, на вчерашните парламентарни избори, засенчени от войната в Украйна. Петдесет и осем годишният доайен сред лидерите в Европейския съюз се изправи пред безпрецедентен и разнороден съюз от шест партии, решени да се борят с, по думите им, "авторитаризма" и "корупцията" на 12-годишното управление на Орбан, съобщи Франс прес.

Анализаторите прогнозираха оспорвана битка, но резултатите опровергаха очакванията. Коалицията "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия получиха 53 процента от гласовете в партийните листи и победиха в 88 едномандатни избирателни района. Опозиционната коалиция "Обединени за Унгария" успя да спечели само 35 на сто от гласовете за партийни листи и да надделее в 18 едномандатни избирателни района, показват данни на Националната избирателна служба. С тази преднина министър-председателят си осигурява мнозинство от две трети в парламента (135 от 199 места, с две повече, отколкото в предишния).

Снощи неговият опонент Петер Марки-Зай призна поражение и се обърна към своите поддръжници. "Няма да скрия тъгата и разочарованието си", реагира той. Опозиционерът осъди "неравната борба" срещу "пропагандата", "кампанията на омразата и лъжите".

"Спечелихме изключителна победа - толкова голяма, че вероятно може да се види от Луната и със сигурност от Брюксел", заяви с усмивка Орбан, който е свикнал да се изказва полемично по адрес на ЕС. Премиерът обяви изборния триумф за реванш спрямо своите "многобройни противници", като посочи "левицата у дома, международната левица навсякъде, брюкселските бюрократи, империята на Сорос с всичките ѝ пари, международните масмедии и накрая дори украинския президент". Володимир Зеленски разкритикува преди дни унгарския лидер заради нежеланието му да се намесва в конфликта в Украйна.

Войната в източната съседка, която избухна в разгара на предизборната кампания, промени изцяло картината.

Нахлуването на силите на Русия в съседна Украйна на 24 февруари първоначално изглеждаше, че ще навреди на кампанията на Орбан, посочва Ройтерс. Той бе принуден да дава неловки обяснения за продължаващите с десетилетие топли отношения с руския президент Владимир Путин. Орбан обаче успя да убеди твърдия електорат на ФИДЕС, че в желанието си да подобри връзките с ЕС опозиционната коалиция „Обединени за Унгария“ може да вкара страната във война – обвинение, което опозицията отхвърли.

Орбан се представи като "защитник" на Унгария, гарант на мира и стабилността, като отказа да достави оръжие на Украйна и да обмисли налагане на санкции, които биха лишили унгарците от ценния руски петрол и газ. В същото време на предизборните плакати и в проорбанските медии Петер Марки-Зай бе представян като "опасен", обвиняван, че иска да вкара страната във война заради силната си подкрепа за Украйна. Въпреки че кандидатът критикуваше близостта, която Виктор Орбан поддържа от 2010 г. насам с руския президент, и го нарече "унгарския Путин", реториката на Марки-Зай очевидно не е убедила избирателите, отбелязва АФП.

По време на последния си предизборен митинг в петък Орбан заяви, че снабдяването на Украйна с оръжие - нещо, което Унгария, единствена сред съседните на Украйна държави от ЕС, отказва да направи - ще превърне страната във военна мишена, а санкционирането на вноса на руски енергийни ресурси ще доведе до съсипване на унгарската икономика. "Това не е наша война, ние трябва да останем извън нея", каза Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Критици казват, че се опитва да циментира еднопартийното управление на ФИДЕС с промени конституцията и изборния кодекс, чрез установяване на контрол върху медиите, назначаване на свои верни хора на ключови постове и възнаграждаване на близки до ФИДЕС бизнесмени с изгодни държавни поръчки. При все това той се радва на подкрепата на много от по-възрастните, по-бедните избиратели и живеещите в малки населени места, които приветстват защитата на християнските семейни ценности, данъчните облекчения и ценовите тавани за горивото и някои храни, отбелязва Ройтерс. Изборите бяха организирани в момент, когато Европа е изправена пред висока инфлация и енергийна несигурност, подхранвани от мерките срещу коронавируса и войната в Украйна. Ръстът на цените потребителските стоки през февруари в Унгария достигнаха 15-годишен пик от 8,3 процента.

Италианският суверенист Матео Салвини и Марин Льо Пен, крайнодясната кандидатка, която бележи напредък в социологическите проучвания седмица преди президентските избори във Франция, веднага приветстваха победата на Орбан. Унгарският лидер е яростен критик на имиграцията, правата на ЛГБТ и затова си спечели възхищението на десните националисти в Европа и Северна Америка. Той взе под свой контрол много от унгарските демократични институции и се представя като защитник на европейското християнство срещу мюсюлманските мигранти, прогресивните партии и "ЛГБТК лобито". Заедно с изборите за парламент вчера се състоя и референдум по въпроси, отнасящи се до програмите за сексуално образование в училищата и дали да бъде достъпна за децата информация за смяна на пола.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПА ДАААА

    95 4 Отговор
    Орбан е национално отговорен политик, подкрепян от народа, а не продажно, недостойно мекотело.
  • 3 Последния Софиянец

    84 2 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан за премиер.

    Коментиран от #5

  • 4 жамбaс мисиp

    37 3 Отговор
    в окрайна съм
  • 5 НЕЕ

    37 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Трябва ти национално отговорен елит, а не компрадорски крадци с джапанки.
  • 6 както казах

    50 0 Отговор
    Войната - универсалното оправдание за всичко.
    Доскоро бепе ковида, но той се изтърка.
  • 7 Как?

    75 2 Отговор
    Много просто, не е щатска подлога, не лиже и не духа като другите, както ние например и такъв лидер е най добрия избор за народа, всичко е просто.. човека просто лека по лека повишава стандарта на живот на хората и те го избират, това е.
  • 8 Зззз

    81 1 Отговор
    Мъкаааа, голяма мъка че Орбан наби канчетата за пореден път на европейската бюрокрация марионетки на САЩ.

    Коментиран от #23

  • 9 Някой

    69 1 Отговор
    "Как конфликтът в Украйна помогна на Виктор Орбан да постигне категорична победа на изборите в Унгария" Пак манипулации. Орбан винаги е бил трън в петата на ЕС. Не е блююдолизничел. Не е залитал по "евроатлантическите" ценности. Позицията му към моменто не е по различна от това, което винаги е поддържал като позиция. Каквото и да приказват нашите суперграмотни анализатори и журналисти. Просто се кефя какДремджиев, Кулезич и Сашо Диков ще вият на умряло.
  • 10 М И.

    64 1 Отговор
    И ние искаме такъв като него
  • 11 честен ционист

    28 3 Отговор
    Унгария накрая барабар Трансилвания и Закарпатието.
  • 12 Да ама е

    1 64 Отговор
    Путинска подлога, дупето му е обърнато на изток и смуче с ауспуха си руски газ, платен с украинска кръв, но иначе лапа западно евро

    Коментиран от #14, #21

  • 13 Факт

    41 1 Отговор
    Изброените причини ще са тези, които ще изчегъртат ПП от властта в България. При 3.10 цена на нафтата няма как да ме накара някой да гласувам за ПъПешите.
  • 14 Америка

    49 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама е":

    е повишила дотавките от РУСИЯ на газ и петрол с 47% този месец, т.е. помвреме на войната и сега ще ги продава на теойна цена на баламите. Защо Америка не спре да купува, за Америка не спре да купува торове от Русия? Защо Украйна просължава да прекарва руска газ, а не геъмне газопровода и защо Украйна не обяви вийна на Русия. Да отговорят само хора, които са завършили поне СУ. Дебилни простотии не ми се четат. Облъчени платени да не се напрягат.

    Коментиран от #17

  • 15 Обективно

    37 1 Отговор
    Засъжаление ние нямаме политици, които да слагат държавата и населението й преди всичко, ние имаме щатски проксита, които да работят само за чужди интереси! Още помня миналата година лятото, когато душаха цяла Европа с маски и заключваха хората по къщите в Унгария нямаше такива извращения и терор и накрая се оказа никаква разлика дори доста по-добри резултати от т.н. "ваксинирани" и "сертифицирани" държави!
  • 16 Сандо

    42 1 Отговор
    Как конфликта в Украйна набързо ни разкри Кирчо и неговата банда що за стока са ?!
  • 17 Албърт стрийт 85 Лондон

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "Америка":

    Гледат си интересите ,затова и фирмата която изнася за там не е санкционирана "новатек" ,не са балами като раша
  • 18 Сососнята в траур

    40 0 Отговор
    Остава само кака льо Пен да издyпи макарона геpонтофил и ЕСССР-то може да е чао съвсем скоро!
  • 19 Българин

    41 0 Отговор
    Браво на унгарския народ - избра човек защитаващ националните интереси а не интересите на краварите. Скоро и по цяла Европа лакеите на краварите ще бъдат изхвърлени от властта. Просто Киро може вече да си купува билет за Канада.
  • 20 Кинжал

    39 0 Отговор
    НАТО много бърза да създаде причина за своята намеса в Украйна с цената на вдичко преди изборите във Франция тази седмица, защото вероятно Льопен ще разбие Макрон, а тя заплаши, че ще изкара Франция от НАТО подобно на Де Гол. Може да направят форсмажор и дори да отложат изборите. Ситуацията е критична и виси на косъм. Орбан, Вучич и Льопен е много опасна комбинация, плюс Австрия и Финландия - нещата вече низлизат извън контрол за евроатлантиците. Плюс България !!!? и т.н. и т. н.
  • 21 Тъпа соpoспио

    29 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама е":

    Зелено евро... ХАХАХАХАХАХА! А ти май лапаш зелени краварски чушки.
  • 22 карамфила

    34 0 Отговор
    Честито Орбан.Честита победа.Възхищавам се от Орбан и ФИДЕ,за жалост нашите политици са национални предатели и майкопродавци.
  • 23 карамфила

    32 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зззз":

    Дали краварите и сорос няма да му спретнат една цветна дженърска революция както на окраинците или да му се случи "злополука"? Унгарци бдете и пазете лидера си!!!
  • 24 Дедо-вия

    28 1 Отговор
    Украйна била причина да спечели, Русия била причина да спечели, дългата ръка на Президента Путин била причина да спечели... Орбан е ОК и с Китай, и Президента Си ли е причина да спечели?
    Много тъп анаЛЛиз, от още по-тъп анаЛЛизатор
    Или просто добре платен с шума
  • 25 Кресна

    27 0 Отговор
    Скоро всяка партия която се обяви за неутралитет и за запазване на икономическите интереси в Европа ще печели и ще е на власт,а всички васалски партии на САЩ ще губят изборите и ще бъдат гонени скоро с камъни и сопи от собствения си народ.
  • 26 Ламбо5648

    25 0 Отговор
    Колкото и да не го харесвате ,колкото и да го плюете Орбан си остава един патриот отдаден на каузата Унгария да просперира , защитава националните интереси и се грижи за унгарците .Едно голямо БРАВО , жалко е че не е българин .
  • 27 Ники

    26 0 Отговор
    Стоя си и сравнявам Орбан с българското мекотело , това е като да сравниш Ферари с Трабант.
    Дано и при нас се появи някой като Виктор Орбан.

    Коментиран от #33

  • 28 Area 51

    15 0 Отговор
    "Унгapcĸoтo пpaвитeлcтвo пpeдлaгa нa ceмeйнитe двoйĸи зaeм oт 10 млн. фopинтa (oĸoлo 30 590 eвpo), ĸoйтo нe им ce нaлaгa дa вpъщaт, aĸo имaт тpи дeцa. Πapитe ca дocтъпни чpeз cxeмa, ĸoятo e зaпoчнaлa дa дeйcтвa в нaчaлoтo нa юли, cъoбщaвa Eвpoнюз.Heщo пoвeчe, зaeмът мoжe дa бъдe изpaзxoдвaн зa вcичĸo, ĸoeтo двoйĸaтa иcĸa, и e бeзлиxвeн."...
  • 29 Тука

    4 2 Отговор
    ..ГЕРБ и те искат избори и тръбят по БТВ и НОВА как водят в прогнозите за момента ако свалят власта.
    Бързо,бързо ,,огладняха ,, и искат да се върнат на власт.
    Орбан ги ,,подпали,, направо.
  • 30 Честито

    12 0 Отговор
    На унгарците, имат достоен политик, не като българските жалки подлизурковци
  • 31 Суверена трябва да изгони лакеите на САЩ

    11 1 Отговор
    Орбан спечвели с 53%,а това е прецедент в унгарската история.Всъщност Орбан закри университета на Сорос и изгони и забрани всички проамерикански НПО-та на територията на Унгария.Нашия в Благоевград обаче си стои и бълва фалшиви дипломи,аспирантури и докторати,с които снабдява новобогатащите,които нямат и основно образование.Унгария е единствената от ЕС държава,която допусна руските и китайските ваксини,без да забранява американските отрови,но с тях никой не се е ваксинирал.Запази народа си чист.Сега не играе по свирката на САЩ и лакеите от Брюксел.Защо нямахме такъв политик поне един мандат през последните 30 години разруха.Сега предстоят извънредни избори.Излезте да гласувате и не се лъжете повече от проекти на САЩ,които се правят на избавители на България а те я унищожават.Всички които казват не на САЩ и истерията с фашистка Украйна ако гласуват,България ще спечели 80% срещу 20% от предатели и лакей.
  • 32 Добра новина

    9 0 Отговор
    Браво! Напълно заслужено, на фона на двуличници, демагози, дрънкачи, и подстрекатели от цяла Европа. Този човек има принципи, но не си играе със съдбата на народа, да го тласка към конфликти и експерименти.
  • 33 ира

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ники":

    От къде Ники ще се появи такъв човек у нас? От наследниците на Хитър Петър, поп Кръстьо, Адрешко или бай Ганьо? От героите в творбите на Чудомир и Елин Пелин? Или от тези, които са чели само от екранчето на телефона и са превели някой етикет с гугъл преводач? Няма шанс.
  • 34 Ана

    5 0 Отговор
    Помогна разума на Орбан!
  • 35 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Орбана ги поцепи тия ,сороски изпражнения .Маджарите са сопнато племе ,ама не вярват на Зеления човечец. И глупостта му. .От години медиите в Европа се мъчат да злепоставят Виктор .Русия е многопластова държава ,Много религии и народности ..Също, затова избират Путин ..
  • 36 безпартиен

    0 0 Отговор
    Трябваше да загуби,да остане без работа,че да го вземем тук командирован за поне половин мандат!Тогава имахме шанс и ние!А то сега.....