4 Април, 2022 09:26 3 253 79

Орбан смазва опозицията на изборите и печели четвърти мандат, пишат световни медии

  • унгария-
  • фидес-
  • виктор орбан

След началото на руското нашествие в Украйна Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос

Орбан смазва опозицията на изборите и печели четвърти мандат, пишат световни медии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан смазва опозицията на проведените вчера парламентарни избори, като печели четвърти мандат, пише френският в. "Монд".

Партията на Орбан "ФИДЕС" като цяло изпреварва безпрецедентната коалиция на опозицията, надяваща се да го свали от власт след 12-годишно управление. Тя включваше както партии от лявата част на политическия спектър, така и крайнодясна формация, припомня изданието.

"Целият свят можа да види, че в Будапеща спечели патриотизмът. Това е нашето послание към Европа: ние не сме миналото, ние сме бъдещето", подчерта гордо унгарският премиер пред привържениците си, събрали се да отпразнуват победата му в конферентен център в унгарската столица.

"Ще си спомняме за тази победа, защото никога не сме имали толкова противници, от нашата национална левица, международната левица, брюкселските бюрократи, (американският милиардер от унгарски произход) Джордж Сорос, международните медии и дори украинският президент", добави усмихнатият Орбан, подложен на критики от Володимир Зеленски. Премиерът получи 53,19 на сто от гласовете, далеч повече, отколкото предсказваха проучванията. Това ще му позволи да запази и мнозинството си от две трети в парламента, отбелязва в. "Монд". Шестте опозиционни партии получиха 34,95 на сто от гласовете.

Избирателната активност беше 68,7 на сто, близка до рекорда, отбелязан преди четири години, отбелязва френският в. "Фигаро".

Очевидната победа на Орбан ще му позволи да продължи движението към авторитаризъм, като пренебрегва дисидентите и поставя под контрол нови сектори от икономиката, заявява Едит Жгут, специалистка по политически науки в Полската академия на науките, цитирана от в. "Айриш таймс". "Унгария изглежда е достигнала точката, отвъд която няма връщане", подчерта тя. Според нея основният урок е, че ситуацията в Унгария е до такава степен в полза на Орбан, че смяната на "ФИДЕС" чрез избори е станала почти невъзможна.

След началото на руското нашествие в Украйна, Орбан започна да представя изборите като избор между мир и стабилност и война и хаос. Докато опозицията призоваваше за подкрепа на Киев заедно с ЕС и НАТО, Орбан, който е отдавнашен съюзник на руския президент Владимир Путин, настояваше Будапеща да остане неутрална и да запази близките си икономически връзки с Москва, включително като продължи да внасят руски газ и петрол при преференциални условия, припомня изданието.

Орбан е получил силен мандат да продължи с външнополитическия си курс и борбата си за нова идеологическа подредба в Унгария и Европа, заявява Даниел Хегедуш, експерт от "Германския фонд Маршал" в Берлин, цитиран от британския в. "Файненшъл таймс". "Ситуацията ще стане по-трудна", добавя той. "Докато трае войната, освен ако Орбан не наложи вето на съвместните действия на ЕС, той ще бъде защитен от противодействие. Една категорична победа сега ще подтикне ЕС да приеме това като новото статукво: да, общността има авторитарни страни членки".

Очакваше се предизборните дебати да преминат под знака на проблемите в унгарската здравна система, след ужасяващо слабата реакция на пандемията - страната регистрира 5217 жертви на КОВИД на един милион население, отбелязва американското сп. "Тайм". Това е втората най-тежка смъртност в Европа (след България) - но вместо това дебатът се концентрира върху кризата в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Урбан

    13 137 Отговор
    Прост народ, пак Путин ще ги управлява.

    Коментиран от #31, #54

  • 3 Аналитик плюс

    146 9 Отговор
    Вишеградската 4-ка днес отново е Вишеградска 3-ка. Западните лицемери не успяха достатъчно да опозорят Орбан, а и просто унгарският народ пак е на десетилетия напред да показва правилният път към едно "по-светло" бъдеще. Както през 1956. Днес Унгария е примерът по който трябва да върви Централна и Източна Европа - политически, икономически и морално! Да им пожелаем успех!

    Коментиран от #51

  • 4 РЕФЕРЕНДУМ

    133 15 Отговор
    Референдум в България с въпрос:
    Подкрепяте ли участието на България във военния съюз НАТО?

    ДА/НЕ

    Хайде да се преброим. Нали атлантиците са сигурни, че българите сме ЗА НАТО, а другото е пропутинска пропаганда. Да видим!

    Коментиран от #34

  • 5 choko

    83 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Георги Марков от ГЕРБ постоянно хвали Орбан, а Тулупа ще пращал оръжия хаха

    Коментиран от #10

  • 6 Данко

    101 4 Отговор
    Ха-ха, соросоидите рИват. Наште също.
  • 7 шот пастирка

    78 6 Отговор
    Браво Унгария , да го дух.т бедните и последните !
  • 8 СССРБарета

    62 12 Отговор
    Браво ПУТИНЕ! Мачкай!
  • 9 дъорд шварц

    108 4 Отговор
    Сорос обедини всички продажници от така наречената опозиция и пак не успяха.
    Сорос ще почине тия дни.
  • 10 Dinero

    70 1 Отговор

    До коментар #5 от "choko":

    Банкясалия и той не знае какво иска, а само гледа да отърве кожата от цсз !
  • 11 дедо Герчо

    53 2 Отговор
    БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН...ХЪХЪХЪ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нашия

    91 3 Отговор
    Газ пиикаят либерастките медии които "прогнозираха " близки резултати....те пропагандираха но му викат "прогноза"....
  • 14 Петър

    101 5 Отговор
    Заслужено спечели. Орбан си мисли за държавата, а нашите държавници - за САЩ.
  • 15 Ние с гайдите

    106 3 Отговор
    Да се изправиш срещу целия "евроатлантически" и медиен натиск за да отстояваш интересите на народа си - Велико ! --- Работеща икономика , повишена раждаемост ... А ние пак се оглеждаме с кого ще сменяме ПоДмяната . Още чакаме българския Орбан .

    Коментиран от #44, #71

  • 16 Б А Й Х @ Й ‼️

    89 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    И какво общо намери ! Единия изгони милион от Родината, а другия върна милион в своята ! Едини работи за народа си, а другия за шкафчето си ‼️
  • 17 ОРБАН Е ВЕЛИК

    100 3 Отговор
    Орбан в речите си говори само за Унгария, сравнете го с нашите боклуци, които постоянно повтарят ЕС, НАТО...
  • 18 👏👏👏

    92 4 Отговор
    Тези унгарци ще излезнат най разумната нация в Евросъюза!
  • 19 браво

    90 4 Отговор
    Браво за унгарците. Избраха си един от най разумните държавници в Европа, който единствен не се подведе по лъжите на краварите и запази добрите си отношения с Русия. За това победи, защото излезе мъж и мъдро и стратегически разбра че бъдещето е с дружба с Русия и да не се подаваш на лъжите на Хамериканците. Англия и Саш запалиха войната в Украйна и Орбан разбра че са едни долни лъжци и които им се хване на хорото ще страда и мизерства, и опази народа си от чумата им.
  • 20 qwerty

    83 3 Отговор
    За хората, които имат ум в главите беше ясно, че Орбан ще спечели! Унгарците не са коне с капаци, като българите! И слепите виждат какво прави Орбан за държавата и народа си!
  • 21 Кинжал

    84 3 Отговор
    Много лоши новини за евроатлантиците, които всячески му подлиха вода и налива средства на опозицията. Орбан не е като нашият жалък клоун Борисов, хората го подкрепят истински. Забележете каква е избирателната активност ! Сега, когато ръцете му са развързани, ще изкара Унгария от НАТО и в последствие от ЕС и ще направи нова Австро-Унгария.
  • 22 РЕАЛИСТ

    74 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тити":

    Ти пък какво общо намери между Бойко и Орбан. Орбан не е избран, щото чупи каратистки стойки, рита футбол, снима се пред магнолия, кара джипка, спи с Мата Хари . Не е бил комунист, който сега плюе комунизма. Орбан е избран заради идеите, възгледите и политиката, която води, в интерес на страната си.
  • 23 Спартак Българанов

    73 7 Отговор
    Как може някой да печели избори с 55% при 70% активност и да е авторитарен , а друг 20% при 30% активност и да е демократ - като на всичко отгоре този с реалната подкрепа от 10% всъщност, се гаври с народа си вече 4 месеца ?!?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 hmhmhm

    63 2 Отговор
    Браво , Орбане! Само така! Нацията е над всичко! Не се продавайте и не се предавайте!
  • 26 Pilot

    62 2 Отговор
    Честито да му е ! Е така трябва да изглежда истинският премиер, мислещ за хората , а не като наще сега г…близци !
  • 27 БРАВО НА ОРБАН! БРАВО НА УНГАРЦИТЕ!

    58 4 Отговор
    ВЕЛИК ЛИДЕР, КОИТО ГЛЕДА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, А НЕ КАТО НАШИТЕ МЕКОТЕЛИ!

    Коментиран от #70

  • 28 Комон Сенс

    66 2 Отговор
    Това си е чист триумф.
    Да размажеш шестте най-големи партии след твоята и да получиш 67% от депутатите в лично качество?
    А какв ода кажем за третата парламентарна сила - че те са крайнодесни. Орбан може да си ги позлва като пошенска кутия и да казва през тях това което му е неудобно да каже в лично качество.
    О1чкавах победа за Орбан, но не очавках такова разцепващо представяне.
    Не понедата, а нейната категоричност ще повлияе сериозно на политическите нагалси п света. А тази 22-а година е пълна с избори, които ще опредлеят бъдещето на планетата за десетилетия напред.

    Браво на Орбан. Опрделено това е върхът на политическата му кариера.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "Урбан":

    Ти нали си от умните затова те управляват краварите.
  • 32 Скоро

    50 3 Отговор
    В цяла Европа ще е така евроджендарите главоломно губят позиции
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Никога

    36 4 Отговор

    До коментар #4 от "РЕФЕРЕНДУМ":

    Не бих подкрепил нато
  • 35 Voorbijganger

    50 3 Отговор
    Вучич също! Да им е гадно на всички евроатлантически извратенци.
  • 36 Браво!

    54 3 Отговор
    Страхотна новина за демокрацията и политиката в Унгария и Европа.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Рано е за радост !

    4 40 Отговор
    Сам в Европа ! Накъде ?
    Само с паприкаш не става !
    А и ще му свият сърмите !!!
    Ще си говорим след една седмица !!!

    Коментиран от #41

  • 39 Комон Сенс

    45 1 Отговор
    Тази категорична победа е предвестник на много интересни събития през тази година.
    В САЩ републиканците са напът да превземат двете камари на Конгреса, а във Франция Макрон ще се изпоти за новия си мандат.
  • 40 Мариан

    42 3 Отговор
    Евала. Политик, който милее за родината си. За разлика от нашите продажници долни.
  • 41 Комон Сенс

    38 0 Отговор

    До коментар #38 от "Рано е за радост !":

    Въпросът е, че Орбан не е сам.
    Тиова което се иска от Европа - съюзът да стане зона на перманентен конфликт, както и да приеме мащабни финансово-икономически загуби, не е по вкуса на мнозинството европейски лидери.
    Орбан повлича крак и може да даде началото на цяла нова популистка вълна. ("популистка" по жаргона на МСМ)
  • 42 И сега, какво ще прави ?!

    4 29 Отговор
    А да видим ?! Сам сред вълци !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Моряка

    44 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ние с гайдите":

    Късно се сети,колега.И аз отдавна чакам български Орбан,ама няма.При нас има Сорос и Соросоиди.При тях Орбан отдавна ги изгони.Затова пък при нас има псевдо атлантици.Гладни.Алчни.Подхвърлят им кокъл.Лаят.Пак кокъл.Пак лаят.Ката се уморят,почват от другата страна на масата-Виктор Николаев,Бойко Панорамата.Няма един здрав български крак да изрита тези паразити.Очаквахме от Костадинов,ама той се заигра с вирусите.Тука има,тука нема.
  • 45 Тракиец 🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇯🇵🇮🇹

    44 2 Отговор
    Политиката по доходите, анти имиграционната политика,моралните ценности, традициите, изхвърлянето на Сорос , националистическото виждане на Орбан като път на Унгария , изхвърлянето на лгтб — всичко това доведе безепелационната подкрепа на Орбан и неговото преизбиране . Нормално е отново да спечели

    Коментиран от #64

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 И на него ще му изкарат...

    4 28 Отговор
    Кирливите ризи.... много е мъничък за
    Глобалната сцена...в миманса е !
  • 48 дядо

    26 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мисля, че Орбан е до тук !":

    Те и противниците му тъй си мислеха , ама на!
  • 49 Орел

    22 1 Отговор
    С нетърпение чакам Георги Марков да обобщи!
  • 50 Дават му да се порадва !

    3 23 Отговор
    За малко ! Няколко дни ! И толкоз !
    Царицата на чардаша !
  • 51 Орел

    42 1 Отговор

    До коментар #3 от "Аналитик плюс":

    Само който не е ходил в Унгария през последните пет години не знае колко са напред. Ще разбере и колко ние сме назад.

    Коментиран от #55

  • 52 Втори Бойко Борисов!

    2 24 Отговор
    Баш като него!
  • 53 Сорос

    19 4 Отговор
    Българите освен оръжие за Украйна, да предоставят и машини за гласуване на Унгария.
  • 54 сороснерес

    41 1 Отговор

    До коментар #2 от "Урбан":

    Орбан заби на сорос и неговите слуги в Европа с 200...Отровното общество на сорос трябва да се забрани в България със закон..вредни са за всичко живо...
  • 55 Voorbijganger

    42 0 Отговор

    До коментар #51 от "Орел":

    479 форинта за литър нафта при курс 379 за евро. Смятайте. Отлични цени на горивата даже и във вихъра на кризата от преди 14 дена - точно тогава бях в Унгария. Уредено, чисто, спокойно. Няма русофобия и неонацизъм. Магазините заредени. Хората спокойни.
  • 56 Сократ

    41 0 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ОРБАН И НА УНГАРСКИЯ НАРОД. ИСТИНСКИ ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК.
  • 57 браво

    37 2 Отговор
    Българският народ да взема пример, това е истински водач. Киро ментето е нелегитимен, да си ходи.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 гого

    22 0 Отговор
    Орбан мисли и се интересува от съдбата на Унгария и Унгарците, и те го разбират и изказват разбирането си на избори.
  • 64 Перо

    18 0 Отговор

    До коментар #45 от "Тракиец 🇩🇪🇧🇬🇮🇷🇺🇦🇯🇵🇮🇹":

    Най-вече,оправи стандарта на живот на унгарците и го оценяват!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Браво

    18 0 Отговор
    Браво на унгарците!!! Дано да се поучим и ние от тяхната далновидност, а не да се кланяме сляпо на Вашингтон и да си плюем на нашите национални и регионални интереси
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чук и Гек

    22 0 Отговор
    Сега Гек разбира, защо едно истинско българско семейство с две деца в училищна възраст се изнесе там и когато си дойдат лятото си личи, че растат в друга среда, а не в някакъв вертеп в Испания, Англия или Германия сред много националности! Унгария е почти 10 милиона и има под 200 депутати и годишно се раждат над 100 000 деца, като родителите получават стимулация финансово. И то предимно унгарчета, което не е расизъм.

    Коментиран от #75

  • 73 ОПТИМИСТ

    17 0 Отговор
    БРАВО ЗА ОРБАН - ЕДИН ОТ БОРЦИТЕ СРЕЩУ ЕВРЕИНА СОРОС
  • 74 ПОЗДРАВЛЕНИЕ

    13 0 Отговор
    КОГА ЩЕ ДОЙДЕ БЪЛГАРСКИЯ ОРБАН
  • 75 БОЗА

    20 0 Отговор

    До коментар #72 от "Чук и Гек":

    За последно бях в Унгария декември 2018...Запознах се с българка женена и живееща там от 44 години...получи се много непринуден и човешки разговора ,за Орбан и стъпките му в политиката...по нейни думи първата му стъпка е била двойно да намали депутатите,,а на оставащите да нали двойно заплатите...втора стъпка банките и монополистите и Е УСПЯЛ да излезе на глава с тях...няма бездомнии-събирт ги в общежития,бачкат по паркове и инфраструктура,а полагащите им се пари отиват,за подслон и храната им...образование-децата учат безплатно в големите класове срещу договор,че в следващите 5 години (ако не ме лъже паметта)ще живеят и работят в Унгария...соросоидите ще подскочат...но,за победата на Орбан си има причини... ;-)
    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 76 безпартиен

    16 0 Отговор
    Имах малка надежда че този Орбан ще остане безработен!Тогава можеше да го наемем в България за срок от един мандат.Нашите явно не стават и този ни е единствен шанс да се измъкнем от блатото!
  • 77 Тъпчо

    13 0 Отговор
    САЩ обявиха ден на траур😁😁
    Да им е честита победата на господата Орбан и Вучич. Дано някой ден и ние в БГ-то да имаме политици, които мислят за народа.
  • 78 Орел

    3 0 Отговор
    Хайде, ФАКТИ, пускайте фб на Георги Марков, не се снишавайте!
  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    .....а какво стана с нашия Бойко Локдаунов?
Новини по държави: