Отидете към основна версия

3 087 159

Председателят на ЕП: Путин трябва да бъде съден

  • русия-
  • владимир путин-
  • роберта мецола-
  • украйна

Европейският съюз и нашите международни партньори трябва да реагират на тази неоправдана война, каза още Роберта Мецола

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола не се съмнява, че в Буча е имало военни престъпления и заяви, че кадрите от Буча не са фалшиви. Тя смята, че виновните трябва да носят отговорност за случилото се там, цитира думите ѝ балканската телевизия N1.

"Няма съмнение, че това са ужасяващи сцени и е ясно, че се извършват военни престъпления и че виновните трябва да отговорят". Имаме смели журналисти, които обикалят да документират войната. "Говорих с жителите на Киев, те видяха тези ужасни сцени и трябва да потърсим отговорност от Русия, от Путин", каза тя.

Запитана дали Путин трябва да бъде обвинен във военни престъпления, Мецола отговори утвърдително: "Без съмнение," каза тя.

Тя коментира посещението си в Киев и каза, че "това не е било лесно решение, но все пак го е взела".

"Взех това решение заради отговорността на институцията, която изрази най-голямата солидарност с украинците от първия ден на войната, борейки се срещу неоправданата инвазия, довела до извършването на някои ужасяващи престъпления. Посланието ми към украинския парламент беше, че ние стоим редом до Украйна и че ще помогнем за изграждането на Украйна след войната. Обещах, че ще направим всичко възможно да помогнем. Ще помагаме с военна, логистична и хуманитарна помощ. "Времето изтича както Европейският съюз, така и нашите международни партньори да реагират на тази неоправдана война", каза Мецола.

Тази седмица в Киев ще отидат най-високопоставените гости по време на войната - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел, информира Руската служба на Би Би Си.

Те ще бъдат в Киев преди края на седмицата, за да се върнат преди съботния концерт във Варшава, което ще сложи край на маратона в подкрепа на Украйна #StandUpforUkraine.

Все още не се знае дали ще пристигнат с все още неприетия към момента пети пакет от нови санкции срещу Русия.

ЕС обсъди и почти се споразумя за нови ограничения, но след трагедията в Буча много европейски лидери призоваха за по-строги санкции, включително ембарго върху петрола, газа или въглищата. По този въпрос обаче се още няма единство, коментира Би Би Си.

Преди фон дер Лайен и Борел Киев бе посетен и от други високопоставени европейски лидери, включително председателят на Европейския парламент и министър-председателите на Полша, Чехия и Словакия, като последните пристигнаха още преди руската армия да се оттегли от района на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: