Отидете към основна версия

4 224 185

Русия е убила над 20 000 цивилни в Мариупол

  • мариупол-
  • украйна-
  • вадим бойченко-
  • русия-
  • война-
  • военни престъпления-
  • цивилни-
  • цивилни жертви-
  • убити

Град Мариупол беше разрушен. Руснаците извършват геноцид над местното население.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на Мариупол каза, че по последни данни около 21 000 цивилни жители са били убити в обсадения украински пристанищен град от началото на руската инвазия, предаде агенция „Ройтерс“.

В коментар по телевизията кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че е трудно да се изчисли точният брой на жертвите от началото на уличните боеве. Украинският град под обсада от руските сили, които от седмици не допускат евакуацията на цивилното население. Град Мариупол се превърна в символ на военните престъпления, извършвани от руската армия от началото на непредизвиканата ѝ агресия срещу Украйна. Няма сграда, която да не е била ударена от руските сили, а всеки ден цивилни продължават да умират от глад или липса на лекарства. Голям е броят и на убитите деца.

„Няма да позволим на никого да забрави за нашите градове, за Мариупол и други украински градове, които се разрушават от руските военни“, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Руският държавен глава Владимир Путин продължава да отрича, че руската армия извършва военни престъпления в Украйна. По думите на Путин тази война е била неизбежна, защото е имало риск за националната сигурност на Русия. Какъв е този риск – Кремъл не дава отговор.

Зеленски отново призова западните държави да засилят санкциите си срещу Русия. По думите му те трябва да я засегнат толкова силно, че "самите те да спрат да говорят за оръжие за масово унищожение". И още: налагането на петролно ембарго на Русия е просто задължително, подчерта Зеленски. Всеки нов пакет от санкции, който не включва и петрола, се посреща в Москва с насмешка, допълни той. Украинският президент посочи още, че страната му се нуждае от тежки оръжия, за да си възвърне превзетите от руските сили райони на пристанищния град Мариупол. "Ако разполагахме със самолети, достатъчно бронирани машини и артилерийска ударна мощ, бихме се справили", увери Зеленски. Има информация, че руските сили са използвали неизвестна химическа субстанция, която са хвърлили над града.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: