Отидете към основна версия

1 597 37

Румъния: Бойната група на НАТО ще бъде готова скоро

  • румъния-
  • бойна група-
  • нато-
  • сигурност-
  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • източна европа-
  • балкани-
  • черно море-
  • белгия

Бойната група на НАТО на румънска територия ще бъде завършена тази пролет

Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че работата по създаване на Бойна група на НАТО на румънска територия ще бъде завършена тази пролет, съобщават медиите в Букурещ, предаде БТА.

"Бойната група беше одобрена от НАТО и това беше приятна изненада на срещата на върха на НАТО преди броени дни. Решението е взето, но техническите въпроси и преговорите между съюзниците ще отнемат известно време. Вярвам, че тази пролет ще договорим и финализираме бойната група и се надявам, че Белгия ще бъде значителна част от тази бойна група, но това ще бъде резултат от преговорите", заяви румънският президент на съвместна пресконференция с гостуващия в Букурещ премиер на Белгия Александер де Кро.

Белгийският министър-председател също заяви, че има редица технически въпроси, които трябва да бъдат решени във връзка с Бойната група на НАТО, която ще бъде разположена в Румъния. "Трябва да видим каква е реалността и какви са нуждите. Вече значително увеличихме позициите си по Източния фланг на Алианса. Моето мнение е, че присъствието е дългосрочно“, каза на пресконференцията Александер де Кро. „(…) ако видим, че територията на НАТО е застрашена, очевидно можем да увеличим присъствието си много бързо, капацитетът е налице (…)“, посочи той. Александер де Кро отбеляза, че Белгия вече има в Румъния над 300 военни.

"В момента имаме повече от 300 военнослужещи в Румъния, като Белгия за първи път прави това в НАТО в такъв мащаб. Това е осезаемо доказателство за сътрудничеството и солидарността между нашите страни", заяви Александер де Кро, който ще посети утре белгийските военни във военновъздушната база „Михаил Когълничану“ край Констанца. Във връзка с войната в Украйна белгийският премиер каза, че тя е резултат от "грешни преценки" на Владимир Путин. "Всичко, което виждаме днес, е доказателство за една грешна преценка, която президентът Путин направи. Грешка в преценката за решимостта на украинците да се защитят, грешка в преценката за решимостта на Запада да накара Русия да плати разходите за тази война, грешка в преценката за единството, което имаме като европейски партньори, и грешка в преценката за решимостта, която демонстрира НАТО", каза Александер де Кро.

Според него през последните месеци НАТО е по-силна от всякога. Румънският президент каза още, че дългосрочното и балансирано укрепване на отбранителната и възпираща позиция на НАТО по Източния фланг в отговор на руската агресия трябва да бъде ускорено. "Това посещение отразява европейската и съюзническата солидарност в момент, когато ситуацията със сигурността е дълбоко засегната от войната, разпалена от Руската федерация срещу Украйна. Присъствието в Констанца на белгийския контингент, разположен като част от силите за отговор на НАТО, заедно с други съюзнически сили, също е част от тази солидарност и единство. Този принос е част от мерките на НАТО за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция и сигурността на Източния фланг на Алианса", каза Клаус Йоханис, който ще придружи утре белгийския премиер при посещението във военновъздушната база край Констанца.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: