Отидете към основна версия

4 939 98

Стотици трупове край Киев, Байдън говори за геноцид

  • буча-
  • киев-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • геноцид

Само в Буча до момента са намерени 403 тела

Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 720 души са били убити в Буча и други предградия на Киев по време на руската окупация, а още над 200 души са в неизвестност. Това съобщи днес министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде AP.

Само в Буча до момента са намерени 403 тела по данни на кмета Анатолий Федорук. Главната прокуратура на Украйна заяви вчера, че разследва и събитията в района на град Бровари, който се намира на североизток. Властите съобщиха, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково и се смята, че отговорни за това са руските сили.

Преди часове американският президент Джо Байдън за първи път обвини руската армия в извършването на геноцид на украинска земя. "Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света", заяви Байдън по време на посещение в Айова, посветено на борбата с инфлацията. Байдън преди е заявявал, че не смята руските действия за геноцид, а ги наричаше "военни престъпления".

Украинската прокуратура разширява следствените си действия за военни престъпления в райони североизточно от Киев след изтеглянето на руските войски. Досега съобщенията за убийства на цивилни се отнасяха главно за намиращи се северозападно от столицата населени места като Буча, но генералната прокуратура каза вчера, че проучва събития в Броварски район на североизток. Руските сили извършиха настъпление в този район миналия месец, преди да бъдат разгромени от украинската армия. Генералната прокуратура заяви, че телата на шестима цивилни са били открити с огнестрелни рани в мазе в село Шевченково. Предполага се, че отговорни за тези убийства са руските войски.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: