Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2022 13:42 1 982 43

Пустош, разрушения, масови гробове: така изглеждат Гостомел и Буча днес

  • буча-
  • украйна-
  • русия-
  • гостомел-
  • трупове-
  • цивилни жертви-
  • война-
  • военни престъпления-
  • гробове

Зловеща пустош, разруха и масови гробове: това оставиха руските войници в Гостомел и Буча

Пустош, разрушения, масови гробове: така изглеждат Гостомел и Буча днес - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всичко изглежда изключително мрачно: улиците на Гостомел, които някога бяха изпълнени с уют, сега са съвършено пусти. Контрастът не биха могъл да е по-голям: дърветата вече цъфтят, птичките пеят - на фона на скърцащите изпочупени електрически стълбове по улиците и лая на кучетата, останали без стопани. По асфалта лежат скъсани жици и части от разбити огради. Под краката постоянно хрущят счупени стъкла.

Навсякъде се виждат изгорели къщи, гаражи и автомобили. Много от сградите са пететажни - сега повечето са останали без покрив. Прозорци също няма - рухнали са от взривовете и изстрелите. На един от останалите неразрушени балкони виси простряно пране, което очевидно е изоставено набързо при руските атаки. През цялото време, което прекарахме в Гостомел, видяхме само един мъж и една жена на средна възраст. Те гледаха към автобуса ни с надежда.

Летището и самолетът "Мечта" са унищожени

Летището на Гостомел, разположен на 20 километрала от Киев, доскоро бе централа на компанията "Авиолинии Антонов", известна най-вече с товарните си самолети, сред които и най-големият самолет на света - Ан-225 "Мрия" (на украински "Мечта"). Подстъпите към летището са сериозно увредени от обстрела. По пистата е пълно с изгоряло военно снаряжение. Виждат се кратери, образувани от избухналите гранати. Вратите, стените и покривът на хангара са надупчени като сито от обстрела, продължил с дни.

От единствения Ан-225 са останали само носът и крилата с останките от шестте двигателя. В средата на огромния самолет зее опожарената вътрешност на машината. Точната причина за пожара ще се изяснява тепърва - след като бъдат разчистени останките от мунициите по пода и експертите получат възможността да огледат терена и машината, обяснява украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

В Гостомел хора не са останали

Монастирски разказва, че руските войски са завзели летището още в първия ден на атаките си срещу Киев - 24 февруари. Десетки руски бойни хеликоптери прелетели над Киевския язовир на ниска височина - така че да не ги уловят радарите. Така в Гостомел се приземили първите 500 руски парашутисти. "В рамките на изключително жестоко сражение украинските защитници успяха да свалят шест от вражеските хеликоптери", казва министърът. Стотици парашутисти били избити. След което украинските военни успяли да унищожат с ракети и една елитна част на чеченския лидер Рамзан Кадиров заедно със снаряжението.

По думите на Монастирски, след това руснаците изпратили достатъчно подкрепления, за да завземат летището и града. Според министъра идеята е била Гостомел да бъде използван от руските военни транспортни самолети, за да стоварват там войските, които е трябвало да завладеят и да окупират Киев. Украинците обаче взривили пистата и след поредица тежки битки успяли да принудят агресорите да се оттеглят. "Опасността за Киев не е отминала, подготвяме се за евентуални следващи нападения", казва Монастирски.

В Буча още идентифицират труповете

Само един парк дели Гостомел от Буча. Но разликата е осезаема - седмица след освобождаването на Буча от руската окупация, там животът се завръща. По улиците има хора и коли, в този град са запазени много по-голяма част от къщите, отколкото в Гостомел. Но и тук разрушенията на сградите и магазините, както и загражденията по улиците, продължават да напомнят за битките.

Спокойствието обаче е измамно. Кадрите с труповете от улиците на Буча, които обиколиха цял свят, не са забравени. Докато градските власти разчистват улиците, се ексхумират гробове и доказателствата за избиването на цивилни граждани стават все повече.

Край една от църквите се ексхумират телата от масов гроб. Хората носят бели защитни костюми, мъртвите се полагат в черни пластмасови чували. Както казва свещеникът, много от жителите на Буча, които са изгубили контакт с роднините си, треперят от тревоги дали някой от тях няма да бъде открит в масовите гробове. "Надяват се, че те са в плен или пък в болница, но поне са живи." Чувалите все още са отворени и лицата на мъртвите могат да се видят. Повечето от тях вече са почернели.

Търсенето на телата на убитите продължава

Андрей Небитов от националната полиция в региона на Киев разказва, че досега в гроба край църквата са открити 40 души. Предстои труповете да бъдат предадени на съдебните медици, но отсега е ясно, че много от тях имат огнестрелни рани по главите или по телата. Може да се предположи, че са били избити с картечница или от снайперисти.

Небитов обяснява, че повечето мъртви са цивилни граждани - мъже и жени на различна възраст, има само двама военни. "Наред с тези 40 трупа вече общо над 400 са предадени на съдебните медици. Над 360 от тях са от Буча, Гостомел и Ирпен." Търсенето обаче не е приключило. "Много хора са били погребани в дворовете, тъй като не е имало как да бъдат откарани до гробищата по време на обстрела."

Автор Александър Савитски


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    19 28 Отговор
    Робите обичат да се търкат в по силния. Затова има толкова русофили. Това ни е наследство, за съжаление от 500 годишното робство!
    Робите винаги целуват ръката на този, който ги бие!

    Коментиран от #15, #23

  • 2 Москаль

    14 18 Отговор
    „Люлката на Московията – това е кървавото блато на монголското робство!“! Карл Маркс.
  • 3 Перо

    24 13 Отговор
    Отново абонамента за Дойче зеле! Остава да си повярват!
  • 4 СЛЕД НАЦИСТИТЕ ОТ КИЕВ

    26 12 Отговор
    и трева не расте. Докараха трупове от моргите и даже има видео как ги влачат с тел по улиците за да създадат "по-добър изглед" за западните фотографи
  • 5 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Даваха по БТВ един английски журналист обикаля по селата около Киев да разследва.И излезе че руснаците са били в изоставените къщи.Украинците закачали на вратата надпис ,,Здес люди,, и никой не ги закачал.
  • 6 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    9 20 Отговор
    Изгорената земя маде ин Раша. Това трябва да го патентовате. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 7 аз съм

    23 10 Отговор
    Как пък един път не написахте нещо, което да е истина а само дойчевелевски новини ?!?
  • 8 глупости

    18 5 Отговор
    Зеленски каза ,че южните и источни провинции не го интересуват, там живеят нехора

    Коментиран от #18

  • 9 ОБИЧАЙНАТА ТАКТИКА

    20 10 Отговор
    на украинците е след като се изтеглят от дадено населено място да го сриват с артилерия. Не трябваше да напускат руснаците Буча. Стреляха по всички с бяла превръзка на ръката нацистите 3 дни след като руснаците напуснаха. А до телата подхвърляха пакети от руските. за да се знае, че който вземе помощ от руските войници ще го убият

    Коментиран от #22

  • 10 Тъй де!

    6 7 Отговор
    Ееееее,"освободиха" ги,демек здличиха ги.Освибодиха ги от нацисткият им живот!Туй деца,жени от кой по-,по-,по-големи нацита бяха!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да даааа

    15 7 Отговор
    Всичко ще се оправи само клоуна трябва да развее белия байряк...

    Коментиран от #17, #30

  • 13 JEFF

    8 20 Отговор
    Време е светът да каже НЕ НА ВОЙНАТА , НЕ НА ПУТИН и ДА ПОМЕТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ РУСКИ БЕЗОБРАЗИЯ .Путин и Русия са убийци .Този народ е варварски и няма място в нормалния свят . Смърт за РАША !

    Коментиран от #25, #27

  • 14 БОЦМАНА

    8 2 Отговор
    Махането на коментари е престъпление.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сандо

    12 5 Отговор
    Така е навсякъде,където дерибействат укронацистите.Внимавайте ДВ,те вече са при вас !
  • 17 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Да даааа":

    Що ка пута да не развее бял байряк.
  • 18 зеле

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "глупости":

    да значи могат да бомбят...като в Мариупол в гвада от 50 метра с танкове и артилерия
  • 19 О ООО

    12 13 Отговор
    МИЗЕРНОТО ДЖУДЖЕ ЩЕ СИ ПЛАТИ С ЛИХВИТЕ
  • 20 рашист

    10 10 Отговор
    На нас хората не ни трябват, а само земята SS = Z.
  • 21 Грульо

    13 6 Отговор
    Колко от труповете са на хора починали от обичайни причини - старост, болест, ковит, злополуки? Или в Украйна вече никой не умира от друго освен от руски обстрели? Колко от тях са убити от украински обстрели, докато руснаците са били в Буча? Нещата не са такива, каквито ни ги казват.
  • 22 № 9

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "ОБИЧАЙНАТА ТАКТИКА":

    АЗ СЪМ ШПИКЕР ПЕ.ОВ☝
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 SCH JVLIVS II

    15 3 Отговор
    Стига едно и също лъжи и филми!Дори Зелински е обиден 🤣 наранен от Макрон за "геноцида в Украйна "
    Изморихме се да гледаме сериала на Байдън и Зелински
  • 25 Пишеш

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "JEFF":

    обаче нищо не разбираш от това, за което си писал. Но номера е да плюем, нали?!
  • 26 Роо

    8 2 Отговор
    Окраина = Македония. Фалшив народ с измислени история и език.
  • 27 SCH JVLIVS II

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "JEFF":

    Време е войната да спре !Всички срещу Зелински и Байдън и двамата на съд!
  • 28 СССРБарета

    10 5 Отговор
    Така ще изглежда цяла Украйна след управлението на наркомана зеленски
  • 29 Един

    9 4 Отговор
    Никой не вярва на укрофсшистките главорези, освен слугинажа на Америка
  • 30 Истина е

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Да даааа":

    Ще развее кюлотите червени на баба ти ,когато на 9.9.44 г. е пострещала съветската армия. Тогава руснаците са опитали от прочутата и 🐿🐿.
  • 31 Тапата

    3 9 Отговор
    С тази война Путин на практика оправда зверствата на Хитлер срещу руския народ през ВСВ.
  • 32 Kopy -paste

    5 1 Отговор
    Дъглас Макгрегър: „Видях как се случва с Буча в Ирак през 2002 и 2003 г. Видях го на Балканите във връзка с какво се случи в Босна и след това в Косово."
    Това е пенсиониран натовски полковник. Текста е по дълъг и по подробен, но и анонсът е ясен.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 дядото

    8 3 Отговор
    на война като на война.не ние избрахме пътя на войната.украинците сами я избраха,а сега ни омръзна и тяхното и на медиите плачене и пищене.които желаят-в русия или украйна да се бият според мераците си.но спрете ,че ни побъркахте от пригласяне
  • 35 Мим

    7 1 Отговор
    За да няма убите повече,не се въоръжавайте и да искате да убивате,а вас да ви галят с перце ли искате.Ако до една седмица всички не се предадете с кметчетата, ще последват пепел без трупове и следи от живот.Така че мислете и умната.Не се поддавайте на фашагите да ви използват за пушечно месо...
  • 36 Hollywood ! Pres stituts ! Pro paganda !

    6 0 Отговор
    Нищо непомага ! Украина прекратява своето съществувание !
  • 37 НЯМА Повече такава ДЪРЖАВА !

    5 0 Отговор
    Тя НАМА повече да СЪЩЕСТВУВА !
  • 38 ПРЕКРОЯВАНЕТО на Света ЗАПОЧНА !

    3 0 Отговор
    Защо ние не го виждаме ли ? Защото четеме само в етикета " Каменица " ! Народа е РАР LA4 - и украинците невярваха че - НАЛИ ! Но виж ти !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кто нескачет, тот Мо S каль !

    4 0 Отговор
    Да Скачат и днес Хо хли те , но през ГРАНИЦАТА , защото МО С КАЛЬ укротява , мир , спокойствие и ред създава !
  • 41 Автор Александър от Украйна!!??

    1 0 Отговор
    Тази Буча цял свят видя, ЧЕЕ теартър на открито!! "Живите мъртви" милиони хора видяха, че Статисти играят тази Постановка!! Цирк по Украински!!
  • 42 Desislav

    0 0 Отговор
    Те и в хладилните камиони бяха така натоварени,даже един в чувал цигарка си пушеше,докато минат снимките.
    Тия новини за трупове и кораби ги разправяйте на лицемерите в мозъчна смърт окичени със знамена на държава ,чиято столица до вчера не знаеха и казваха:
    "Руснаци,украинци,беларуси все тая аз не ги и различавам "
    А сега големи знаменосци😂🥇
  • 43 Украйна. DW Буча?? "Живите мъртви"

    0 0 Отговор
    Театър на Открито?!! Цял Свят видя Постановката в Буча играна от Статисти!! Хората вярват на Очитеси, не наDW, и Новини от Украйна!! И 1000пъти да повтори те една лъжа, тя не става истина!! Минаха отдавна Гьобелсовите времена!!
Новини по държави: