Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2022 19:00 4 647 68

Войната в Украйна: защо руснаците извършват тези жестокости?

  • геноцид-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • жестокости-
  • убийства-
  • изнасилване-
  • жертви-
  • цивилни жертви-
  • военни престъпления

По заповед, по убеждение или за лично удоволствие?

Войната в Украйна: защо руснаците извършват тези жестокости? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната е жестока и мръсна. Идеята, че съвременните оръжия могат да доведат до конфликт, нанасящ минимални щети, при който не загиват цивилни граждани, а само се поразяват военни цели, е абсурдна. Поне засега такъв не е имало. Но трябва ли да бъде толкова жесток, колкото е сега в Украйна? И трябва ли войници умишлено да стрелят по мирни граждани, по жени и деца, да изнасилват?

Да, за съжаление, е твърдият, но коректен отговор. "Не съм бил свидетел на нито един военен конфликт, дори да е бил ръководен от най-висши морални ценности, при който да не се е стигало до жестокости", казва Томас Елберт, професор по клинична психология в университета в Констанц. Той прави изследвания на травматичия стрес и неговите последици и най-вече на последиците от организираното насилие.

Защо хората извършват толкова трудно разбираеми деяния по време на война? Следват три смущаващи примера.

Да се убива е "забавно"

Видеоклип от войната в Украйна, заснет с дрон, стана изключително популярен в цял свят. На него се вижда редица руски танкове в една безлюдна част на украинския град Буча. Човек бута велосипеда си покрай танковете на значително разстояние от тях. Те откриват многократно огън по него - докато мъжът не пада мъртъв на земята. Защо?

Томас Елберт има две обяснения. Първото е, че войниците в танковете може да са се почувствали застрашени. Би било възможно този човек изведнъж да извади гранатомет и стреля по някой от танковете. Второто, което вероятно би било трудно за разбиране от мнозина, е: "Забавно е да стреляш по други", както обяснява Елбърт. Войниците са убедени, че не стрелят по хора, а по паразити, както им е внушено от пропагандната машина. За бойците е отчасти забавно да се прицелват точно и да улучват, отбелязва експертът. По-важна е мишената, а не дали става дума за човешко същество. "Всеки, който играе състезателни компютърни игри, знае колко забавно е това."

Изнасилванията: "Правото на победителя"

Във война изнасилванията също не са рядкост. В един случай мъжът бил застрелян, след което жената била изнасилена. Накрая тя погребала съпруга си в градината на къщата. Но защо хората са склонни да правят подобни неща? Цивилните не нападат никого и не представляват заплаха.

Често се казва, че във войната изнасилването се използва като оръжие. Това обаче е така само в десет процента от случаите, обяснява Томас Елберт - не се случва често генералите да разпоредят на войниците да изнасилват жени, за да накарат врага да се предаде. Елберт е разговарял с войници от различни континенти защо се е стигало до изнасилвания и те му казвали следното - след битка идвало време за онова, което те смятали за удоволствие. "А изнасилването, така да се каже, е право на победителя", обяснява мотивите Елберт. Младите мъже споделяли: "Бихме предпочели да имаме любовна връзка, но нямахме. Затова взимахме възможното". Според Томас Елберт изнасилванията по време на война са свързани по-малко със заповеди или жестокости - много повече се дължат на нагона.

Други изследователи са на друго мнение: според тях изнасилването е сексуализирано насилие, а не форма на секс. Организацията за защита на правата на жените "Medica Mondiale" подкрепя травмирани от войната жени от 90-те години на миналия век. На уебсайта ѝ пише следното: "Във война мъжете по-интензивно демонстрират собственическите си претенции спрямо предполагаемо по-слабия пол". Според организацията изнасилването е "символ на унижението на врага, който не може да защити "своите" жени".

Един пример от войната в Украйна: майка и дъщеря били изнасилени едновременно и били принудени да наблюдават насилието, извършвано над другата. Така започват мъченията, обяснява Томас Елберт. "Измъчваш врага си по най-ужаснен начин и е невероятно какво могат да измислят в този план хората. Граници няма." Става дума за удоволствието от издевателството над другия. По този начин извършителите могат да излеят своята омраза, гняв и ярост - изцяло за сметка на жертвите.

Грабежите: "Ловният инстинкт на ловеца"

Смята се, че руските войници масово обират ценности в Украйна - от частни домове и от магазини. Кадри, заснети от камери за наблюдение, показват как войници опаковат заграбените предмети и ги изпращат на семействата си. Сравнено с останалите престъпления, това е незначително деяние, но дори и то показва, че моралът, справедливостта, законът и правилата вече не важат.

Томас Елберт говори за хищничество. Плячкосаната пералня и откраднатият iPhone се възприемат като мотивация и награда. Обикновено за това се налага наказание, но във война такива санкции няма. Идеята на руснаците бе да плячкосат Донбас с минералните му ресурси и неговата тежка промишленост. Защо към това да не се прибави и една пералня? Елберт вижда в ловния инстинкт на ловеца допълнителен стимул за грабежа. Не непременно заради плячката или жертвата, а заради самия лов.

Как да бъдат предотвратени зверствата?

Въпросът, който остава, е дали няма начин зверствата да бъдат предотвратени. "Ужасно е и е нетърпимо. Но войната е това. По-добре би било изобщо да няма войни. Как можем да ограничим войната? Това може да стане чрез информация", обобщава психологът Томас Елберт. Тук е мястото и на журналистите. Единственият проблем е как да се стигне до целевата група.

Автор: Марко Мюлер


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропаганда и глупости

    63 19 Отговор
    Не чета
  • 2 Майна

    52 25 Отговор
    В ново „послание“, насочено към Запада, Русия в сряда изстреля нова междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, според Интерфакс , позовавайки се на руското министерство на отбраната.

    Президентът Владимир Путин каза в изявление, което придружава съобщението, че новата ракета „Сармат“ ще осигури „храна за размисъл за онези, които се опитват да заплашват Русия“. Той поздрави въоръжените сили за успешното изстрелване. Според друг превод той каза, че „Сармат“ „ще накара да се замислят лудите, които се опитват да заплашват Русия“.

    Коментиран от #7, #45

  • 3 Дойче зеле

    70 26 Отговор
    Само руснаците ли извършват жестокости а украинците какво правят избиват невинни хора и деца
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Потрес

    49 17 Отговор
    такъв тъпашки въпрос може да зададе медия/човек, който не познава украинците. Мисля, че зелето трябва да бъде баннато в България! Стига вече! Стига!!!!
  • 6 сила

    30 37 Отговор
    защото са диви и зли......и завиждат на нормално живеещите хора
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пешо

    50 24 Отговор
    защо не пишете за бандеровците колко деца и жени избиха в донецк и луганска република , голям рев за тия фашисти
  • 9 Отговорът

    54 22 Отговор
    Защото не са руснаците, а нацистите от Азов, с които Зеленски вечеря.

    Коментиран от #51

  • 10 Обективно

    55 11 Отговор
    Абе защо нямаше такива статии за войната на щатите срещу ирак примерно?

    Коментиран от #40

  • 11 Майна

    49 17 Отговор
    Що за глупости..Ами в мрежата е пълно с видеа на БЛАГОДАРНИ ГРАЖДАНИ НА ОКРАИНА, които благодарят на РУСКИТЕ и разказват,жза истината, как укронацистите са ги държали заложници и избивали

    Коментиран от #52

  • 12 свидетел

    26 10 Отговор
    всичко е ФЕЙК !
  • 13 Зззз

    40 17 Отговор
    Кой е източникът на тези факти ? Украинците ли? Гледай Зеления и вярвай,слушай Зелето и вярвай,слушай краварите и сестрите овце и вярвай. Хайде стига, спрете пропагандата .
  • 14 А стига с глупостите

    29 15 Отговор
    Ще ограбят магазин и ще изпращат откраднатото на близките си. Явно пишещия на бюрото не може да разбере какво е война. Как си представя изпращането в Русия, с Еконт, Спиди и т.н. Пълни глупости.

    Коментиран от #34

  • 15 ГОРСКИ

    16 5 Отговор
    Всички знаем че войната не балет, стреля се падат бомби и на войника във повече!!!!!!!!
  • 16 Васил

    9 21 Отговор
    Най добре и другарката Нинова да изпратим в Блядистан там и е мястото.
  • 17 Девойка

    11 19 Отговор
    Като дойдат руснаците в България сигурно ще ме изнасилят. Страх ме е.

    Коментиран от #26, #38

  • 18 Павел Николаев

    25 4 Отговор
    DW и факти,
    Надявам се да одобрите снимката ми. Тя ще ви даде отговор на въпроса.
    Само ще напиша едно: Алеята на ангелите.

    Коментиран от #42, #46

  • 19 мунчо

    10 18 Отговор
    ЗАЩОТО винаги са били изверги!!!
  • 20 Павел Николаев

    16 1 Отговор
    Надявам се модераторите да одобрят снимката ми в 18ти коментар. Там е отговора на въпроса и се надявам всички добре да го видите и да си помислете ама много хубаво!
  • 21 Гост

    11 27 Отговор
    Руската империя е като скакалците и чумата .от където мине ,нищо не остава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РАШЪНИ

    10 15 Отговор
    ОТ ТАКИВА КАКВО ДА ОЧАКВАШ

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДРУГАРЮ

    6 10 Отговор

    До коментар #17 от "Девойка":

    НЯМА ЛОШО ПУТИН РАЗРЕШАВА
  • 27 ДИД

    16 4 Отговор
    Когато си на хранилка пишеш и препечатваш пасквили.
  • 28 Сандо

    12 4 Отговор
    Защото така заповядаха на най-свободните и демократични СМИ на света,че и в околностите му.
  • 29 Иванушка 🇷🇺

    22 9 Отговор
    Нещо снимки, видео, имена, личнин карти, документи, близки няма ли ? Инак и на Марс има жестокости извършени от юпитерианците ))

    Коментиран от #31

  • 30 111

    15 1 Отговор
    И за неспециалист е ясно, че високоточни оръжия не могат да предотвратят жертвите. Може да ги спаси само навременна евакуация.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    21 4 Отговор
    От добре платените DW, изпапагалствани от не толкова добре платените Факти. Някои хора нямат срам. Империя на лъжата.
  • 33 Лъжи, лъжи и пак лъжи

    20 1 Отговор
    От добре платените DW, изпапагалствани от не толкова добре платените Факти. Някои хора нямат срам. Империя на лъжата.
  • 34 небрежнев

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "А стига с глупостите":

    Ето как

  • 35 ОБЕКТИВНИЯ

    8 20 Отговор
    Защото са РУШНЯЦИ!!! (разрушители)
  • 36 Симо

    7 18 Отговор
    Че как защо...щото са ВАРВАРИ , ВАРВАРИ и пак ВАРВАРИ
  • 37 Радон Керанов

    7 20 Отговор
    Путлеристчета мамини, не разбрахте ли най- сетне, че руската армия е НЕКАДЪРНА! Губи битките с украинците и зверства срещу цивилни!
    Типично за слаба армия, водена от престъпен чекист и корумпирани генерали!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ццц

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Радон Керанов":

    Нищо не разбираш ...сега ще ви мине вие. ...либийците са вече там....сега сега като дойдат и етиопците....ще видите вие....звезди посред бял ден....по точно звезда....червена
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 BIG G

    18 5 Отговор
    Сбъркали сте заглавието правилното е Защо Укаинците извършват тези жестокоси

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 О....

    3 11 Отговор
    Мод...те са путинофилчета ама тва е от 17 Държави с който граничат в последните 78 години са нападнали или вкарали войски в 14
    А сега пак го изтрийте
  • 45 Чапай

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Майна майна ,разказаха им играта на орките в Украйна.то Гордоста на Черноморския Флот .флагмана великия Крайцер Масква имаше безаналогова непробиваема противоракетна отбрана .кво стана накрая ,храна за размисъл на морския бог Нептун.
  • 46 фактите са

    4 13 Отговор

    До коментар #18 от "Павел Николаев":

    тази алея отново е инициирана от товарищь путлер вкарвайки там руски войници но вие путинистите сте измамници
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 12 Отговор
    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 48 БалканеЦ

    6 3 Отговор
    А дали е така или е режисиран филм, някой ще каже ли? Предполагам, че всичко е пропаганда и от двете страни и само шараните вярват на това. Когато ще има независимо разследване от голям брой държави и се докаже извършителя, тогава ще разберем кой извършва жестокостите спрямо мирни граждани. А засега, бройте гаргите!

    Коментиран от #49

  • 49 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "БалканеЦ":

    Да да наистина само шараните особено балканските
  • 50 Защото

    4 8 Отговор
    са изверги, така е било и 1946г.в България!
  • 51 Ти сигурно

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Отговорът":

    им сервира ?!
  • 52 Всички

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    неграмотни обичат руските окупатори.
  • 53 Неканен гост

    10 1 Отговор
    Кой се интересува какво пише украинската секция на DW. Отговорите са ясни господа. Войската се събира от хора подготвени да прилагат насилие а не от изнежени джендърчета. Няма войска която да не граби и насилва. Важно е колко а не дали. А ако някой твърди че украинската армия не прави това значи че се пробва да ни манипулира.
  • 54 ТОЧКА

    3 12 Отговор
    РУСНАЦИТЕСАУБЙЙЦИ ТОЧКА
  • 55 Напротив

    11 1 Отговор
    Войната в Украйна: защо американците извършват тези жестокости?
  • 56 Сакън

    10 0 Отговор
    Азов ите за руснаци ли ги имате 😡
  • 57 хора, грозна лъжа

    7 0 Отговор
    франс 1 показаха как укрите убиват руски войници и ги ДОУБИВАТ- произход Нюйорк Таймс- журналисти, снимали ВСИЧКО!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гръч

    7 0 Отговор
    Наистина постъпиха много жестоко към нашите моряци и българското правителство е силно разочаровано.Сега вече ще пратим оръжия на фашагите.Имаме издухани калашници и криви ракети от 70те години на миналия век.И ф-16 ще им пратим да си бършат г.за
  • 60 Шмента КАПЕЛА

    8 3 Отговор
    Значи га са с пушки и мoлoтoв и га стрелят и yбиват са войници, герои, а га са yбити били цивилно население, ти да видиш!!!
    Зеления още в началото пусна затворниците и раздаде оръжие на цялото население... така, че всеки жив или мъртъв украинец, който стреля или е стрелял по руснаците, а нищо чудно (както азовците) и по своите е де факто войник… така, че зеления да не реве, че има толкова или онолкова избито цивилно население, почти всички способни и желаещи да носят оръжие са въоръжени, значи са войници!!!
    Да не говорим за платените наемници...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факт

    4 4 Отговор
    А какви жестокости са извършвали фашистите през втората световна война - по цяла Европа? DW затваряйте си устата! Никакво право нямате да раздухвате за жестокости!
  • 64 Ганю

    2 0 Отговор
    Явно са набарали украинските мафиоти и боклуци
    Браво
  • 65 Vasik atanasova

    4 2 Отговор
    Украинците са много по лоши от руснаците
    Гледах клип в който украинци убиха от бой други украинци
  • 66 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    Всички тези описани изпълнения се вършат единствено от укро-нацистите,руснаците са там с благородна мисия и са абсолютен образец за чест и доблест.Така че ,по-полека с отвратителните съчинения.Американците имаха предостатъчно време да набият в чутурите на бандеровците някаква тяхна изключителност и възможност да си отмъстят на руснаците,задето са били под тяхна власт,в съветския съюз.Първо ,те не са били с нищо подтискани или ограничавани,имали са самоуправление,даже Хрушчов е украинец и прехвърля някои области и Крим в Украйна.Какво искат,да върлуват и безчинстват и да мине без последствия?Това го няма никъде,винаги сметката се плаща.

    Коментиран от #67

  • 67 орт

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Матей преображенски":

    Защото са наследници на Златната орда,прочетете как московския княз Иван Калита става най силния от руските князе.И второ Хрушчов не е украинец, даже не знаел украински роден е в Калиновка Русия.
    Трето Крим се прехвъля с подписа на Ворошилов с цел да се преодолее икономическата изостаналост след принудителното изселване на коренното население -татарите- заселването на тяхно място руснаци от Брянска област ей така Крим става руски избиваш местните и на тяхно място заселваш крепостни .
  • 68 Тиквата е нищожество

    1 0 Отговор
    Моля ви стига сте облъчвали хората ,пишете само глупости .Много ни подценявате.