Отидете към основна версия

4 739 89

Пожарът на крайцера "Москва" е потушен

  • русия-
  • крайцер-
  • москва-
  • украйна-
  • одеса-
  • черно море

На 13 април украинските власти разпространиха информацията, че крайцерът е бил атакуван от ракети "Нептун" край Одеса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското министерство на отбраната съобщи, че не е имало открито горене на пострадалия флагмански крайцер на руския Черноморски флот "Москва". Взривовете на боеприпаси са овладяни, а източникът на запалване е локализиран. Според ведомството крайцерът запазва своята плаваемост и основното ракетно въоръжение не е повредено, пише руският вестник "Комерсант".

От Министерството на отбраната на Руската федерация отбелязаха още, че екипажът е евакуиран на други кораби на Черноморския флот, а самият крайцер сега се тегли на буксир към пристанище.

Говорителят на президента Дмитрий Песков уточни, че Владимир Путин е бил информиран за пожара на ракетния крайцер "Москва", но не предостави подробности.

Гвардейският ракетен крайцер проект 1164 "Москва" с водоизместимост 11,3 хиляди тона е построен в Николаевския корабостроителен завод (днес в Украйна) "61 комунари". Въведен е в експлоатация на 30 януари 1983 г. Основното въоръжение са 16 пускови установки на свръхзвукови противокорабни ракети П-1000 "Вулкан". Има и противоподводни и минно-торпедни оръжия, артилерийски системи и системи за противовъздушна отбрана. Екипажът на крайцера по щат е 510 души.

На 13 април украинските власти разпространиха информацията, че крайцерът е бил атакуван от ракети "Нептун" край Одеса. В нощта на 14 април от Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че в резултат на пожар на борда са се детонирали боеприпаси. Според ведомството крайцерът е сериозно повреден. От Министерството на отбраната не уточниха къде е станал инцидентът.

Според някои сведения флагманът на Черноморския флот преди това е участвал във военна операция. Имаше доказателства, че през февруари 2022 г. крайцерът взел участие в атаката на Змийския остров, станала в първия ден на руската инвазия. За тази атака имаше много противоречиви информации - от Украйна заявиха, ще всички защитници на този остров са били убити от руснаците, а Русия заяви, че те са се предали и са били пленени.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: