Отидете към основна версия

1 096 25

Молдова е готова да купува газ от други страни вместо от Русия

  • молдова-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-

Седем компании изразили готовност да доставят газ

Снимка: Shutterstock

Вицепремиерът на Молдова Спину обяви готовността си да купува газ от други страни вместо от Русия, пише Лента.ру.

Молдова е готова да купува газ на международния пазар, ако Газпром спре доставките от 1 май, каза министърът на инфраструктурата Андрей Спину, предава РИА Новости.

Той отбеляза, че молдовската страна не е получила отговор на исканията за отлагане на одита и може да купува гориво от други страни вместо от Русия. „Ние сме се подготвили за всеки сценарий и предоставихме алтернатива, така че хората да не бъдат наранени. Сега Energocom оценява международните търговци, които биха могли да станат потенциални доставчици на газ за Молдова, седем компании изразиха готовност да доставят газ“, каза Спину, отбелязвайки, че смята поведението на „Газпром“ за неоправдано и недружелюбно.

Той добави, че Молдова пести газ, някои държавни предприятия са преминали дори на мазут. Страната разполага с резерв от 24 милиона кубически метра газ - достатъчно, за да покрие 57 процента от търсенето, ако доставките от Русия спрат. Министърът изрази опасения, че "Газпром" може да прекрати договора "в последния момент". Спину добави, че по това време Молдовската ГРЕС няма да може да доставя електроенергия на десния бряг на Днестър. Като алтернатива се обмисля електроснабдяване от Украйна.

Републиката все още не е готова да изплати дълга си към руския Газпром, каза по-рано Спину. Moldovagaz помоли руската компания да ѝ даде повече време за изплащане на дълга. Дългът на републиката за газ се оценява на 709 милиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини