Отидете към основна версия

8 504 37

Ключов разговор за Украйна

  • ердоган-
  • зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • разговор

Ердоган: Турция е настроена „фундаментално положително“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски, каза, че Турция е настроена „фундаментално положително“ да действа като една от страните, гарантиращи сигурността на Украйна. Това съобщиха пред журналисти от кабинета на турския президент.

„По време на телефонните разговори бяха обсъдени последните събития във войната между Русия и Украйна, както и преговорният процес. Президентът Ердоган изрази готовността си да окаже всякаква помощ в преговорния процес и да предостави необходимата подкрепа, включително посредничество. роля. Украйна]“, подчертаха от прессъобщението.

Освен това Ердоган заяви „необходимостта да се осигури евакуация на ранените и цивилните от Мариупол, където ситуацията се влошава всеки ден“.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза по-рано, че Анкара е готова да стане гарант за сигурността на Украйна, но първо трябва да разбере какво означава тази роля. В същото време, според него, нито една страна не приема исканията на Киев за гаранции за сигурност, подобно на член 5 от Хартата на НАТО за колективна сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: