Отидете към основна версия

4 511 61

Северна Македония обвини Русия в извършването на геноцид

  • геноцид-
  • талат джафери-
  • северна македония-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • цивилни жертви

Русия извършва ужасяващи военни престъпления в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери нарече случващото се в Украйна геноцид, предаде агенция МИА. Джафери е първият високопоставен служител от Северна Македония и първият председател на парламент от региона, който посещава Украйна.

Ние, хората от Западните Балкани, имаме живи спомени от такива картини отпреди две десетилетия. Рачак в Косово е жив в паметта ни, Сребреница в Босна и Херцеговина е жива в паметта ни. Разбира се, ние най-добре разбираме какво означават тези картини, каза Джафери след посещение в Ирпин и Гостомел. По покана на председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук вчера в Украйна бяха председателят на горната камара на румънския парламент Флорин Къцу, председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери и председателката на Националния съвет на Швейцария Ирен Келин, съобщават македонски и румънски медии, предаде БТА.

Стефанчук написа във Фейсбук, че председателят на румънския Сенат и председателите на парламентите на Северна Македония и Швейцария ще продължат да подкрепят Украйна. „Това казаха и след като видяха с очите си Гостомел и Ирпин“, посочи Стефанчук, който нарече тримата „наши приятели“, които са готови да помагат на Украйна на двустранно и международно равнище. Председателят на Сената на Румъния Флорин Къцу съобщи във Фейсбук, че посещението е било планирано през април с цел запознаване с жестокостите, извършени от руските сили в Украйна, и с плана за възстановяване на страната след войната. Къцу посочи, че е говорил пред Конгреса на местните и регионалните власти, председателстван от президента на Украйна Володимир Зеленски, в присъствието на премиера Денис Шмигал.

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери посочи, че след като е видял разрушения град Ирпин и руините на летището в Гостомел, лично ще положи усилия институциите и обществеността на Северна Македония да предоставят цялата възможна подкрепа на Украйна заедно с ЕС и международната общност, предаде агенция МИА.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: