Отидете към основна версия

1 129 27

Нидерландска военна полиция ще помага на Украйна да разследва военни престъпления

  • украйна-
  • война-
  • престъплениянидерландия-
  • военни-
  • разследване

Нидерландското правителство ще изпрати в Украйна екип от криминалисти от националната военна полиция

Снимка: Shutterstock

Нидерландското правителство вероятно ще изпрати в Украйна екип от криминалисти от националната военна полиция, които да помогнат в разследването на възможни военни престъпления, предаде Ройтерс, позовавайки се на нидерландската информационна агенция АНП.

Екипът ще отпътува за Украйна в кратки срокове, за да помогне на Международния наказателен съд (МНС) при събирането на доказателства на обекти, където може да са били извършени военни престъпления, са заявили информирани източници. Правителството ще вземе окончателно решение за мисията утре. Нидерландското външно министерство отказа да коментира информацията.

МНС вече започна разследване на възможни военни престъпления в Украйна след началото на инвазията от руски сили на 24 февруари. По-рано тази седмица съдът съобщи, че ще участва и в съвместен разследващ екип, създаден от Литва, Полша и Украйна за размяна на информация и разследване на възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и за нейната защита от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана военна агресия от страна на президента Владимир Путин. Русия отхвърля обвиненията, че силите ѝ са извършили военни престъпления в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: