Отидете към основна версия

1 937 25

Северна Македония: ЕС трябва да остане фокусиран върху Западните Балкани въпреки кризата в Украйна

  • северна македония-
  • българия-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски-
  • боян маричич

Евросъюзът да обърне повече внимание на Западните Балкани, които чрез конкретни стъпки биха дали положителни резултати, защото обратното намалява доверието към ЕС в страните от региона, смята вицепремиерът Боян Маричич

Снимка: shutterstock

Европейският съюз не трябва да забравя Западните Балкани заради кризата в Украйна, напротив, трябва да остане фокусиран върху региона, смята вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, който участва в организирания от Асоциацията за развитие на бизнес мрежите в Югоизточна Европа международен форум „Стратегически икономически разговори“.

Според него Република Северна Македония, както и Албания, трябва да започнат преговори за членство в ЕС, но също така е важно и Украйна, Грузия и Молдова да имат европейска перспектива. „Популярността на „марката“ Европейски съюз намалява в региона, така че в този момент е необходимо да демонстрираме лидерство, за да защитим имиджа му, защото тези, които са против, се опитват да представят ЕС като неуспешен“, е заявил Маричич, съобщават от пресслужбата на вицепремиера по европейските въпроси.

Боян Маричич е призовал страните от ЕС да обърнат повече внимание на Западните Балкани, които чрез конкретни стъпки биха дали положителни резултати, защото обратното намалява доверието към ЕС в страните от региона и гражданите им. Според него инициативата „Отворени Балкани“ допълва процеса на присъединяване към ЕС, а не е негов заместител, и че докато чакат процеса на присъединяване към ЕС страните от Западните Балкани трябва да работят за постигане на „ново лице” на региона, който да покаже възможност за сътрудничество във всички области.

В панела „Процесът за присъединяване към ЕС и интеграцията на Западните Балкани във време на значителна промяна в Европа“ в събитието са участвали и бившия хърватски президент Иво Йосипович, бившият докладчик на ЕС за Косово и върховен представител на ЕС за Босна и Херцеговина Волфганг Петрич и Мартин Енгелберг - депутат от австрийската Народна партия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: