Отидете към основна версия

3 667 35

Войната в Украйна заплашва британски магазинчета за фиш енд чипс

  • риба-
  • картофи-
  • чипс-
  • пшеница-
  • украйна

Причината за проблема е в това, че Великобритания е силно зависима от доставките на слънчогледово олио от Украйна и на бяла риба от типа треска, която идва от Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Недостигът на храни заради войната в Украйна може да принуди една трета от популярните малки магазинчета, продаващи традиционното британско ястие fish and chips (риба с пържени картофки), да затворят.

Бизнес лидери в тази традиционна британска хранителна индустрия призоваха правителството да изработи дългосрочна стратегия на фона на кризата с хранителни продукти, защото в противен случай една трета от местата за продажба на fish and chips ще бъдат принудени да затворят.

Те предупредиха, че четирите ключови съставки, които са необходими за традиционния fish and chips, са сериозно засегнати от продължаващия конфликт между Русия и Украйна, а това принуждава магазините да променят менюто, да увеличават цените и в най-лошия случай да престанат да работят.

Причината за проблема е в това, че Великобритания е силно зависима от доставките на слънчогледово олио от Украйна и на бяла риба от типа треска, която идва от Русия.

Повече от 50% от олиото за магазинчетата за fish and chips идва от Украйна, а използването на алтернативи като рапично или палмово олио оскъпяват продукта.

Около 40% от бялата риба пък идва от Русия, а санкциите на Великобритания правят опита за замяна труден, защото уловът на такава риба в Северно море е по-малък, а доставянето по-скъпо.

Освен това торовете за картофи, идващи основно от Русия, вече са с утроени цени, а брашното, използвано за миксовете от рибно тесто, също идва от района.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: