Отидете към основна версия

4 033 93

Руският войник, застрелял без причина възрастен мъж, моли за прошка

  • военни престъпления-
  • вадим шишимарин-
  • руски войник-
  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • война-
  • съд-
  • прошка

Младият руски войник е убил украински цивилен без никакъв мотив

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият руски войник, изправен пред украински съд за военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, поиска днес прошка от вдовицата на убития от него украински цивилен.

"Зная, че не можете да ми простите, но ви моля за прошка", каза 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, по време на разговор с Катерина Шелипова, вдовица на 62-годишния мъж, когото руският войник призна, че е убил в село в Североизточна Украйна на 28 февруари.

Първият руски войник, изправен пред съд за военни престъпления в Украйна от началото на руската инвазия, вече се призна за виновен по всички повдигнати му обвинения. Запитан дали безрезервно признава всички престъпни деяния, включително военно престъпление и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин отговори "да". Командирът на руски танк е обвинен в убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари. Ако бъде признат за виновен, Шишимарин може да получи доживотна присъда.

Това е само едно от хилядите военни престъпления на руската окупаторска армия, която нахлу в Украйна на 24 февруари. Руските войници изнасилват деца и жени, мародерстват и убиват невъоръжени цивилни на украинска земя. Убийството на Шишимарин е извършено дни, след като Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна. Шишимарин е служил в танкова дивизия, разбита от украинските сили. В Киевска област украинската армия разби руските окупатори, голяма част от които намериха смъртта си в Украйна, а останалите избягаха обратно в Русия и Беларус, откъдето нахлуха в Северна Украйна.

“Беше ми наредено да стрелям. Стрелях веднъж. Той падна. Ние продължихме”, разказа Шишимарин. В няколко украински града, които бяха временно окупирани от руската армия, бяха открити стотици трупове на цивилни по улиците и в масови гробове. Свидетели разказват, че руски войници са стреляли срещу невъоръжени цивилни и са изнасилвали жени и деца. Украински и международни експерти продължават да събират доказателства и да разследват случаите. Буча и Бородянка са само две от населените места в Украйна, превърнали се в символ на ужасяващите престъпления, извършени от армията на Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: