Тема: Украйна

25 Май, 2022 10:56 2 412 9

"Руският Дом": Тук Русия демонстрираше богатство и величие

  • военни престъпления-
  • руският дом-
  • русия-
  • украйна-
  • давос-
  • война-
  • величие-
  • олигарси-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • швейцария

На това място преди се провеждаха луксозни партита на свръхбогати руски олигарси

"Руският Дом": Тук Русия демонстрираше богатство и величие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В бившия „Руски дом“ в Давос отново звучат гласове на руснаци. Само че те не разговарят с потенциалните инвеститори в известния курорт. Вместо това се чуват гласовете на руски войници, които с гордост разказват на близките си какви жестоки престъпления са извършили в Украйна.

Резиденцията в швейцарското алпийско градче, която беше прекръстена на "Дом за военните престъпления на Русия", сега се използва от украинска организация, която разобличава военните престъпления по време на руската инвазия.

Още новини от Украйна

"Пример за това, което Русия сама си причини"

"Новото име на този дом е един от примерите за това, което Русия сама си причини, като се превърна в държава на военнопрестъпници", заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое виртуално обръщение към участниците в Световния икономически форум в Давос.

Руският дом, стопанисван едно време от фондация "Росконгрес", беше ключов елемент от рекламната кампания на Москва пред световните инвеститори. През 2020 г., последният засега Световен форум в Давос, домът бе посетен от над 2000 души от 85 страни. Сред тях бяха американският милиардер Рей Далио и шейх Али Алуалид Ал Тани - член на кралското семейство от Катар.

През тази година сградата бе поета от украинците, след като Световният икономически форум взе решение да не кани руски официални лица и бизнес лидери заради войната. В представителната резиденция в Давос сега върви изложба, в която под формата на филм се показват хиляди снимки на украински жертви. На фон звучат гласовете на руските извършители.

"Някога това беше мястото, където Русия се представяше пред света. За нас е изключително важно сега тук да се говори за истинската Русия", казва Бьорн Гелдоф, един от организаторите на събитието.

"Продължавайте да подкрепяте Украйна"

"Ако разкажем историята на тази трагедия възможно най-силно и представително, това би спасило много човешки животи. Надяваме се, че това би подтикнало световните политици да изпратят по-бързо оръжия на Украйна и да наложат още по-строги санкции на Русия", заяви украинският милиардер Виктор Пинчук. Неговата едноименна фондация стопанисва Дома за военните престъпления на Русия.

Украйна се представя тази година на форума в Давос с необичайно голяма делегация. На опустошената от войната страна са посветени многобройни събития и сесии. Украинските делегати и бизнес лидери се надяват да насърчат чуждите представители за оказване на нова подкрепа.

Русия бе изключена от участие в Давос

За пръв път след падането на комунизма липсва руско присъствие на срещата на богатите и влиятелните в Давос. Мястото си спечели особена слава заради прословутите бляскави партита, организирани от руски олигарси, които докарваха различни световни знаменитости, за да впечатлят чуждестранните инвеститори.

Давос често е играл значима роля в историята на руснаците. Именно тук, в швейцарските Алпи, през 1996 г. група руски олигарси сключиха т.нар. Пакт от Давос, за да предотвратят очертаващото се сигурно поражение на президента Борис Елцин, кандидатстващ за втори мандат. Повече от десетилетие след това, в Давос пристигна тогавашният първи заместник-премиер на Русия Дмитрий Медведев – по онова време появата му бе изтълкувана като представяне на бъдещия наследник на президента Владимир Путин.

Путин, който десетилетия наред е поддържал лични контакти с основателя на Световния икономически форум Клаус Шваб, е говорил два пъти пред участниците, включително и миналата година.

"Искахме да градим мостове"

Руското представяне в Давос оцеля дори по време на западните санкции срещу Русия, приети заради анексията на Крим през 2014 година. Но след руската агресия в Украйна ситуацията се промени коренно.

Самият Шваб незабавно осъди руската агресия и жестокостите, извършени в Украйна. Световният икономически форум замрази всички свои контакти с руски бизнесмени и фирми, включително и някои доходни партньорства.

"Имахме желание да градим мостове, за да улесняваме диалога. Но явно има една нация, или по-скоро един човек, който не желае да участва в подобен диалог. Ако тази ситуация се промени, ние със сигурност ще сме готови отново да посредничим и отново да градим мостове", заяви говорителят на Световния икономически форум Ян Цопф.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    13 6 Отговор
    Верно ли руснаците вече не мелят брашно с швабата Клаус? Че те са си за поздравяване.
  • 3 Човека КоZа

    13 9 Отговор
    Путин плю в лицето на бившия си ментор Шваб и цялата му клика. Заради това всички глобалисти лаят против него.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фараон

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ КУРТИ":

    Браво Курти, истината казваш
  • 6 Зззз

    4 2 Отговор
    Погледни кой публикува пасквила и отмини без да четеш.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: