Отидете към основна версия

1 851 27

И Европейският парламент иска санкции за бившия германски канцлер Герхард Шрьодер

  • герхард шрьодер-
  • газпром-
  • русия-
  • владимир путин-
  • германия

Съгласно предложение на правителството, което беше одобрено днес от бюджетната комисия, Шрьодер вече няма да разполага с офис и служители в Бундестага

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент призова за налагане на санкции на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговите бизнес и политически връзки с Русия, предаде ДПА.

В гласувана днес резолюция на законодателния орган на ЕС се казва, че санкциите, въведени от блока след началото на инвазията в Украйна, трябва бъдат разширени и да обхванат "европейски членове на управителните съвети на големи руски компании и политици, които продължават да получават руски пари". Резолюцията споменава по име бившия канцлер на Австрия Волфганг Шусел и бившия френски премиер Франсоа Фийон като примери на политици, подали оставка от руски компании. Документът "категорично изисква други, като например Карин Кнайсъл и Герхард Шрьодер, да направят същото."

Кнайсъл, бивша министърка на външните работи на Австрия, бе остро критикувана в ЕС, след като се появиха снимки как танцува с руския президент Владимир Путин през 2018 г. на сватбата си по време на мандата си. Понастоящем тя работи за руската енергийна компания"Роснефт".

Критикуваният в Германия заради връзките си Русия Шрьодер беше канцлер от 1998 г. до 2005 г. След това започна работа в компанията, която строи тръбопровода "Северен поток", и в руския газов гигант "Газпром".

Решението на ЕП като цяло е символично, тъй като правомощията за налагане на санкции са на Европейския съвет - органа, представляващ двадесет и седемте страни членки на ЕС.

Одобряването на резолюцията е поредното публично осъждане на Шрьодер, след като управляващата коалиция в Германия - начело на която е социалдемократическата партия, член на която е Шрьодер - реши да ореже специалните права, които му се полагат като на бивш канцлер. Съгласно предложение на правителството, което беше одобрено днес от бюджетната комисия, Шрьодер вече няма да разполага с офис и служители в Бундестага.

Бившият канцлер ще запази пенсията си и личната си охрана. Консервативната опозиция беше предложила да бъде отнета и пенсията на Шрьодер, тъй като според нея той е накърнил международната репутация на Германия, като не се е дистанцирал от Путин и е останал на постовете си в различни руски енергийни компании.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: