Тема: Украйна

19 Май, 2022 15:20 1 280 12

Италианският премиер призова за спешно прекратяване на огъня в Украйна

  • марио драги-
  • италия-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции

Марио Драги заяви, че наложените досега от ЕС и Г-7 санкции срещу Москва са имали значително въздействие върху руската икономика и то ще се засили още повече през следващите месеци

Италианският премиер призова за спешно прекратяване на огъня в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският премиер Марио Драги призова за спешно прекратяване на огъня в Украйна, за да могат да започнат сериозни преговори за край на войната. Той каза, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна, без да изключва възможността за доставки на оръжия, предаде Ройтерс.

Драги, който зае твърда позиция спрямо Русия от началото на нейната инвазия в Украйна, каза, че е важно да бъде поддържан натискът чрез икономически санкции, тъй като "Москва трябва да бъде доведена на масата за преговори". "Прекратяване на огъня трябва да бъде договорено колкото се може по-скоро, за да не се влоши още повече хуманитарната криза и да се подновят преговорите", заяви Драги пред горната камара на италианския парламент, където днес се провеждат дебати за ролята на Италия в подкрепата за Украйна, станала причина за нарастване на напрежението в неговото управляващо мнозинство, предадоха АНСА и Ройтерс.

Още новини от Украйна

"Това е позицията на Италия, на ЕС и това е позицията, която аз споделих и с американския президент Джо Байдън", допълни той.

"Италия ще продължи да подкрепя правителството на Украйна в неговите усилия за отблъскване на руската инвазия. Ще направим това в близко съдействие с нашите европейски партньори", каза той. Социологически проучвания показват, че обществената подкрепа в Италия за доставяне на военна помощ на Украйна е слаба. Премиерът каза, че Италия ще направи всичко възможно, за да насърчи прекратяването на войната чрез преговори, но каквато и да било сделка трябва да има пълната подкрепа на Украйна, за да бъде устойчива.

"Италия ще положи усилия с европейските си партньори и съюзниците за всички форми на посредничество. Но Украйна ще реши какъв мир да приеме, никой друг. Мирът без Украйна няма да бъде приемлив", заяви Драги.

Драги не спомена директно дали Италия ще продължи да доставя оръжия на Киев, нещо, на което "Движение 5 звезди" и дясната партия "Лига", които са ключови членове на многопартийната му коалиция, се противопоставят. Но той посочи, че не е готов да изключи по-нататъшни пратки на оръжие. Досега Италия е приела три указа за разрешаване на доставки на оръжия, но правителството не е разкрило какви видове оръжия са били изпратени.

Драги заяви, че наложените досега от ЕС и Г-7 санкции срещу Москва са имали значително въздействие върху руската икономика и то ще "се засили още повече през следващите месеци."

Италианският премиер обяви, че Италия ще добави 1000 към контингента на страната към НАТО.

"НАТО засили дейностите си по източния си фланг и италианският принос възлиза на 2500 души", заяви Драги. "В средносрочен план ние сме готови да засилим нашето присъствие в Унгария и България с 250 и 750 души респективно в съответствие с действията на нашите съюзници", каза той, цитиран от АНСА.

"Ние правим оценка и по въпроса за оказване на подкрепа на Румъния в улавянето и обезвреждането на мини в Черно море, и на Словакия в противовъздушната отбрана", допълни той.

Италианският премиер освен това обяви в Сената на италианския парламент, че ще отиде в Турция през юли за дискусии относно конфликта в Украйна. Тази визита ще бъде в напрегнат контекст, породен от заплахите на Анкара да блокира кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и на Швеция, предаде Франс прес.

"В началото на юли ще отида в Ангара за двустранна среща, първата от този род от десет години насам", заяви Драги, визирайки среща с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

"Ще дискутираме преговорите за Украйна и дипломатическите перспективи относно конфликта и засилването на отношенията между Италия и Турция", уточни той.

Отношенията между двете страни са бурни. Миналата година Драги нарече Ердоган диктатор след дипломатически инцидент, по време на който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оказа без кресло, на което да седне по време на среща с турския лидер.

Докато в парламента се провеждат дебатите за Украйна комисията по финансова сигурност към министерството на икономиката на Италия издаде заповед за конфискация на авоари в размер на около 140 милиона евро на съвместната италианско-руска компания, съставена от руския авиационен производител "Сухой" и италианската отбранителна компания "Леонардо".

Заповедта касае и конфискацията на пет самолета, произведени от съвместната компания - базираната във Венеция "Суперджет интернешънъл", предаде АНСА.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пронто

    16 1 Отговор
    С тая маска нищо не се чува!
  • 2 Чудя се

    2 20 Отговор
    Братска Русия е в изолация! Що така, другари?

    Коментиран от #9

  • 3 Димов

    31 1 Отговор
    Ако искате спиране на огъня, трябва да спрете с изпращането на оръжия. Ще спрете ли?
  • 4 провинциалист

    27 1 Отговор
    Наистина имат значително въздействие санкциите - рублата се възтановява до нива отпреди 5 години, Европа я тресе криза, а някои малки територии ринат дъното все по-дълбоко.
  • 5 ПЪЛНА ДЕСОРОСОИДАЦИЯ

    15 2 Отговор
    Шок и ужас за глобалистката секта.В Азовстал укрофашагите гордо веят белия байрак.На фронта руските играчки отстрелват нацистите като яребици на лов.Западът е на прага на невиждана енергийна и финансова криза.Путин направи западняшките разбойници криви и щастливи.
  • 6 Otoplitel

    13 1 Отговор
    Борел нареди за война до победа.Кога най-накрая ще си пратите войниците в месомелачката и ще престанете да се крилете зад гърба на нещастните украинци.
  • 7 българина

    18 2 Отговор
    само идиот може да каже в едно изречение военна подкрепа за украйна и мир!
  • 8 Мухах

    7 0 Отговор
    Това на снимката е обирджия с маска.Няма как да сме сигурни и от какъв пол е
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путин

    1 0 Отговор
    Като наложихте санкции сега ще изядете от 3-те на дългото
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Очевидец

    1 0 Отговор
    Докато се доставят оръжия,няма как да има мир!Спрете с намесата си в този конфликт и мирът ще настане!Стига сте подкрепяли неонацистите!
Новини по държави: