Отидете към основна версия

1 091 5

Германия обсъжда разходите за отбрана

  • германия-
  • отбрана-
  • разходи-
  • алиция-
  • преговори

В бюджета ще бъде създаден еднократен специален фонд от 100 милиарда евро

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на германското коалиционно правителство и консервативната опозиция от ХДС/ХСС възнамеряват тази вечер да продължат преговорите относно специалния фонд за германските въоръжени сили и поставената от НАТО цел за 2% от БВП за отбрана. Тъй като специалният фонд е свързан с поправка на конституцията на Германия, коалицията на социалдемократите, "Зелените" и Свободните демократи ще трябва да разчита на гласовете на ХДС/ХСС, уточнява БТА.

В отговор на руската инвазия на Украйна канцлерът Олаф Шолц обяви в изявление на правителството пред Бундестага на 27 февруари, че в бюджета ще бъде създаден еднократен специален фонд от 100 милиарда евро за инвестиции в отбранителни проекти. Освен това той добави, че повече от 2% от БВП на страната ще бъдат инвестирани в отбрана в съответствие с ангажиментите към НАТО.

Лидерката на партията на Шолц Саския Ескен обаче заяви в днешното издание на "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че не е много реалистично да се очаква всяка година да бъде изпълнена точно целта от 2% от БВП, отделяни за отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: