Отидете към основна версия

15 950 68

Бъдещата роля на Запада в света е под въпрос

  • берлускони-
  • италия-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • запада-
  • европа-
  • свят

Берлусковни: Кризата в Украйна е предизвикала преоценка на ролите и анализ на грешките

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони изрази съмнения относно водещата роля на Запада в света и отбеляза, че повече политическо единство не е достатъчно за Европа. В статия във вестник il Giornale, собственост на холдинга Берлускони, политикът пише, че именно кризата в Украйна е предизвикала преоценка на ролите и анализ на грешките, една от които е „неспособността на Запада, поради липсата на авторитетни лидери през последните години, които да предлагат политически и икономически модели, сравними с "Пътя на коприната на Китай".

Според него Русия „вече е загубила играта“, ако смята Запада за свой противник, тъй като Западът е „единен и решителен на този етап, както никога досега през последните години“ в контекста на руската специална операция. "Но всичко може да се види в различна светлина в контекста на глобалния сценарий, а украинската криза демонстрира горчивата реалност. Какво имаме предвид под Запад?" - пита Берлускони.

„Украинската криза изяснява факта, който предизвиква безпокойство както за настоящето, но и най-важното за бъдещето: Русия е изолирана от Запада, но Западът е изолиран спрямо останалия свят", казва политикът. Той отбелязва, че „либералната демокрация е система на управление, приета в по-малко от 1/4 от света“. „От осем милиарда жители на планетата само 1,4 милиарда живеят в западната система на управление и ценности, останалите 6,4 милиарда живеят в диктатури, теократични, автократични, олигархични системи. Най-големите държави в света, като Китай, Индия Русия, десетки азиатски, африкански и латиноамерикански страни не принадлежат на Запада“, продължава Берлускони. Той смята, че с влизането на африканските страни под сферата на влияние на Китай от икономическа, политическа и военна гледна точка „поява сериозна заплаха по южния фланг на НАТО“. „И това представлява заплаха за страни като Италия, докато украинската криза привлича цялото внимание на Северноатлантическия алианс на изток“, каза Берлускони.

„Нашата основна грешка е да приемем за даденост единствената правилна система, която се поставя под въпрос в голяма част от света. И трябва да признаем, че Западът поради липсата на авторитетно ръководство през последните години, както и поради недостатъчна вяра в себе си и собствените си идеи, не успя да създаде система от съюзи, нито да предложи политически и икономически модел, съпоставим с този, предлаган от Китай като „нов път на коприната". Той не успя да въведе Русия в западната сфера. Ако можех да направя това, сега европейският сценарий щеше да бъде напълно различен", казва Берлускони.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 124 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: