Отидете към основна версия

1 085 0

Украйна може да подпише Споразумението за асоцииране през ноември

  • украйна-
  • ес-
  • споразумение за асоцииране
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна получи ясни сигнали на подкрепа за подписването на Споразумението за асоцииране.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви в изказването си пред министрите от Вишеградската четворка в Краков, че още тази есен с Украйна може да бъде подписано Споразумение за асоциация. Отлична възможност за това предоставя насрочената за ноември във Вилнюс Среща на Източно партньорство.

Самият премиер на Литва Алгирдас Буткявичюс също подкрепи това да стане на запланувания за есента форум. Подписването на Споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна ще помогне за модернизация на страната в различните отрасли като икономика, социална сфера, наука и технологии. Алгирдас Буткявичюс отбеляза напредъка на Украйна в повечето сфери и Литва се надява, че Украйна ще изпълни всички условия.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг също подкрепи подписването на споразумението.

Не трябва да се подценява факта, че представители на влиятелни европейски бизнес-асоциации се обърнаха към Европейската комисия и собствени си страни, за да изразят подкрепата за подписване на Споразумението за асоцииране през ноември тази година. Към този призив се присъединиха и представителите на деловите кръгове от Литва, Италия, Кипър, Португалия, Румъния, Словения и Унгария.

Отношенията между ЕС и Украйна преминаха през труден етап в края на миналата година, но след срещата на най-високо равнище на 25 февруари в Брюксел и двете страни заявиха стремеж за продължаване на процеса на политическо приобщаване и икономическа интеграция на Украйна. Киев трябваше да покаже напредък до май в няколко области, сред които правосъдието и избирателното законодателство, за да може да се стигне до подписване на споразумение за асоцииране до ноември.

Шестнадесетата среща на високо равнище между ЕС и Украйна се проведе с участието на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Само през последния месец при засилен диалог с ЕС бяха приети промени в изборното законодателство и Наказателния кодекс. Бяха предприети и редица мерки за борба с корупцията, организираната престъпност и засилване върховенството на закона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: