11 Юни, 2013 12:35 1 313 0

Украйна и зоната за свободна търговия с ЕС

  • ес-
  • зона за свободна търговия

Германската консултативна група от икономически съветници към правителството на Украйна подготви аналитично проучване „Колко важно е за Украйна създаването на зона за свободна търговия с ЕС“.

Споразумението за асоцииране с ЕС се сключва между Съюза и страна, която не е негов член, като целта е да се създаде рамка за сътрудничество между двете. Договорът за асоцииране на Украйна към ЕС предвижда създаването на зона за свободна търговия и опростяване на визовия режим.

В документа се отбелязва, че Зоната за свободна търговия има стратегическо значение за Киев. Ключовият ефект ще е отстраняването на търговските бариери, което ще доведе до активизация на двустранните търговски бариери, подобряване на деловия климат и увеличаване на чуждестранните инвестиции в украинската икономика. Отмяната на митата ще има голямо влияние върху местното селско стопанство. Освен това ще се увеличи износа и икономиката ще отбележи ръст.

Не трябва да се забравя, че създаването на зона за свободна търговия ще подкрепи налагането на международните стандарти в Украйна, което също подкрепи износа и ще привлече инвестиции.

Дългосрочното икономическо развитие на Украйна, иновациите и диверсификацията на икономиката не зависят само от политическата воля на украинския елит, а и от предприемаческата инициативност на бизнеса, се посочва в редица анализи.

Експертите са единодушни относно икономическите загуби, които ще претърпи Русия в случай, че Киев подпише споразумението за асоцииране с ЕС. При такъв сценарий Русия ще загуби 1,5 процентни пункта от ръста на своя БВП поради свиването на износа за Украйна.

Делът на ЕС във външната търговия на Украйна през 2011 г. възлизаше на 29 %, като ЕС е неин втори по важност търговски партньор (след Русия). През 2012 г. общата търговия между Украйна и ЕС надхвърли 38 млрд. евро, като почти 24 млрд. евро представляваше износ от Европа за Украйна, а 14,5 млрд. евро — износ от Украйна за Европа. Износът от Украйна за пазара на ЕС се състои главно от храни и напитки, суровини, машини и автомобили, а износът от ЕС за Украйна — най-вече от машини и автомобили, химикали и други промишлени стоки.

Икономическата интеграция под формата на присъединяване към единно икономическо пространство е първа крачка към политическа интеграция.

Европейската интеграция под формата на асоцииране дава на Украйна реален шанс да продължи демократичните реформи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА