Отидете към основна версия

1 247 10

Ердоган: Напредък по кандидатурите на Швеция и Финландия е невъзможен без конкретни стъпки по турските искания

  • нато-
  • турция-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия-
  • реджеп ердоган

Турският президент очаква да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към промяна на парадигмата по отношение на сътрудничеството в отбранителната промишленост

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг кандидатурите за членство в Алианса на Швеция и Финландия, предаде ТРТ Хабер.

По време на разговора по телефона Ердоган е повторил позицията на Турция, че нейните притеснения за сигурността са основателни и трябва да бъдат взети предвид в контекста на стремежа за присъединяването на двете скандинавски държави, съобщи турското президентство.

Турският президент е подчертал, че е невъзможно да бъде осигурен напредък, без да има конкретни стъпки за изпълнение на очакванията на Турция и без да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към промяна на парадигмата по отношение на сътрудничеството в отбранителната промишленост.

По време на посещение във Финландия през уикенда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че смята за основателни опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето ѝ на членството на Финландия и Швеция в НАТО, предаде Ройтерс.

Турция се противопостави на присъединяването на двете държави на основание, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: