Отидете към основна версия

2 731 14

Турция преговаря с НАТО

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • ибрахим калън-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • пкк-
  • кюрди

Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турска делегация, начело с президентския говорител Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал, е в Брюксел за разговори във връзка с кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

По време на разговорите отново ще бъде поставен въпросът за очакванията на Анкара от двете скандинавски страни да предприемат конкретни стъпки по въпроса за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като разклонение в Сирия на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва ТРТ Хабер.

Телевизията припомня, че след среща в Анкара на 25 май на Ибрахим Калън и Седат Йонал с делегации на Швеция и Финландия, насочена към преодоляване на силните възражения на Турция срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за присъединяване към НАТО, между страните бяха разменени документи, свързани с очакванията на турската страна. На разговорите в Брюксел ще бъдат обсъждани тези документи. Турската делегация ще има първо среща с началника на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а след това турските представители ще имат разговори с шведските и финландските си колеги, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на изявление на Калън.

Турция все още очаква, че във връзка с искането на Швеция и Финландия за приемането им в НАТО, те да предприемат конкретни стъпки, за да изпълнят изискванията на Анкара, посочи Калън в събота. Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че осигуряват убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и поради факта, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г. В опит да преодолеят турската съпротива Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: