Last news in Fakti

20 Юни, 2022 09:41 2 721 14

Турция преговаря с НАТО

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • ибрахим калън-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • пкк-
  • кюрди

Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Турция преговаря с НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турска делегация, начело с президентския говорител Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал, е в Брюксел за разговори във връзка с кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

По време на разговорите отново ще бъде поставен въпросът за очакванията на Анкара от двете скандинавски страни да предприемат конкретни стъпки по въпроса за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като разклонение в Сирия на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва ТРТ Хабер.

Телевизията припомня, че след среща в Анкара на 25 май на Ибрахим Калън и Седат Йонал с делегации на Швеция и Финландия, насочена към преодоляване на силните възражения на Турция срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за присъединяване към НАТО, между страните бяха разменени документи, свързани с очакванията на турската страна. На разговорите в Брюксел ще бъдат обсъждани тези документи. Турската делегация ще има първо среща с началника на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а след това турските представители ще имат разговори с шведските и финландските си колеги, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на изявление на Калън.

Турция все още очаква, че във връзка с искането на Швеция и Финландия за приемането им в НАТО, те да предприемат конкретни стъпки, за да изпълнят изискванията на Анкара, посочи Калън в събота. Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че осигуряват убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и поради факта, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г. В опит да преодолеят турската съпротива Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    16 0 Отговор
    НатО/ САЩ отрязаха Турци от F 35 , Турция отряза Швеция и Финландия от НатО.
  • 2 4567

    15 0 Отговор
    Който има топки преговаря, който е cкопен гeй се подчинява
  • 3 Инфо

    1 10 Отговор
    Хенри Кисинджър трябва да се извини на Гърция и Кипър: Статия от Майкъл Рубин. Под заглавие „Хенри Кисинджър трябва да се извини, че служи на турския империализъм“, Washington Examiner публикува статия на Майкъл Рубин, която предоставя подробен разказ за събитията, довели до турската инвазия в Кипър и ролята, изиграна от тогавашния министър на САЩ, Хенри Кисинджър. Според статията Кисинджър информира новоизбрания тогава президент Джералд Форд за правилността на турската инвазия в Кипър, като по този начин даде зелена светлина за окупацията на част от острова. Както беше отбелязано, Кисинджър никога не даде обяснения за това отношение и предателство към съюзник като Гърция. Авторът по същество казва, че политиката на Кисинджър тогава, предаде посланието на по-широкия турски естаблишмънт, че агресията и силата работят.
  • 4 Инфо

    1 11 Отговор
    Така не само северната част на Кипър остава последният окупиран регион на Европа, но Ердоган вече вярва, че силата ще му даде владение на гръцките острови в Егейско море, отбелязва авторът и заключава: „Кисинджър направи грешка и ще ни трябват смъртоносни санкции срещу Турция, прекратяване на военното ембарго срещу Кипър и по-нататъшно разполагане на американски войски в Източното Средиземноморие, за да коригираме исторически грешки и да предотвратим нови конфликти. Междувременно Кисинджър ще трябва да се извини на Гърция и Кипър. Няма по-добър начин да изпратим съобщение до Турция, че ерата на империализма е приключила“.

    Коментиран от #5

  • 5 4567

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Инфо":

    Айде сега Кисинджър ви виновен, а дедови сорос пръв защитник на слаби и гладни
  • 6 Инфо

    0 2 Отговор
    Турция има незабавна нужда от "горещи пари" от ЕС и САЩ, тъй като много политици и икономисти в страната говорят за възможността за фалит и вече има силни слухове за капиталов контрол в случай, че не се предприемат действия. Телевизионият канал Fox твърди, че тези дни има ожесточено съперничество между финансовия министър Нуретин Небати и управителя на централната банка Сахап Кавджиоглу. Съобщава се, че на среща, проведена в полунощ преди 15 дни под председателството на Ердоган, Кавджиоглу призова за незабавно налагане на ескалиращи ограничения върху депозитите в чуждестранна валута, тъй като централната банка вярва, че девалвацията на лирата ще продължи и чуждестранните валутните резерви са ограничени. Небати не одобри спешните мерки, призовавайки за продължаване на тази политика, която обаче тласна инфлацията до ниво от 75% формално и неформално до ниво от 160%. В този климат опитни анализатори настояват, че Ердоган може да доведе страната до предсрочни избори следващата есен, като подчертават, че турската икономика не може да издържи на тази ситуация още една година и изразяват подозренията си, че решението ще бъде взето през юли, след като Ердоган ще обяви огромни увеличения на пенсиите и заплатите, които ще покрие чрез отпечатване на девалвирани лири.
  • 7 тамошните

    8 0 Отговор
    Според турската опозиция, западните медии и туркофобите в България вече 20 години Турция е постоянно в криза или пред фалит...а там дори селските пътища са станали като магистрали,хората забравили какво е насрещно движение,Във всеки областен град има поне един университет или филиал на ВУЗ, да не говорим за болниците и качеството на здравеопазването ,за качеството на вътрешния авто ,жп и авио транспорт, за промишлените производственни области в предградията на всеки турски град,за интензивно обработваните земи, за модерните оранжерии и най вече за турците които бачкат, бачкат яката защото вече са на ясно ...има ли труд има живот!...Вярно засега нямат заплати като турците в Германия но знаят че е "засега"!...
    А вие тук си свирете и си танцувайте по вашата свирка...на тамошните в Турция не им пука от кризи мризи !...
  • 8 Инфо

    0 3 Отговор
    Турция: Нови избиратели обръщат гръб на Ердоган. Ново проучване показва, че повече от 57% от младите избиратели никога не биха гласували за Ердоган. Около 57,5% от избирателите, които гласуват за първи път в Турция, казват, че никога няма да гласуват за президента Реджеп Тайип Ердоган, ако той е кандидат на изборите през 2023 г., според проучване на Yöneylem Research. За разлика от тях, само 19,3% от младите избиратели на възраст от 18 до 22 години казаха, че могат да гласуват за настоящия президент, според вестник Cumhuriyet, позовавайки се на проучване на Yöneylem. В това допитване, когато младите граждани бяха попитани за предпочитанията им между Ердоган и анонимен опозиционен кандидат, 51,9% казаха, че биха гласували за претендента.
  • 9 Инфо

    0 3 Отговор
    Младежите в страната също показват предпочитания към опозицията, като 36,9% казват, че биха гласували за основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP), докато за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган процентът е 21,2%. Младежите също очакват промяна на балансите в парламента, като 43,2% посочват, че прогнозират победа на опозиционния съюз, докато за победата на управляващия съюз прогнозират 33,4%. Избирателното поведение на тази демографска група се определя от икономиката с 42,5% и от „светогледа” с 27,5%. Повече от 54% също предпочитат предишната парламентарна система на Турция, а 24,8% сегашната, въведена чрез референдум през 2017 г.

    Коментиран от #11

  • 10 Докога с пропагандните подвеждащи

    7 2 Отговор
    Заглавия? Не Турция преговаря с НАТО, а Швеция и Финландия чрез посредничеството на НАТО преговарят с Турция. На Турция критериите са ясни и неизменни.
  • 11 ГавРошавия

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Инфо":

    Ама Шефе и ние тук сме гладни

    Коментиран от #12

  • 12 Бюлент Аринч

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГавРошавия":

    Царят е гол. Преследвайте Ердоган и всичко ще се оправи.

    Коментиран от #13

  • 13 ГавРошавия

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бюлент Аринч":

    Шефе и ние сме гладни

    Коментиран от #14

  • 14 Съсед

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГавРошавия":

    Ще ви изпратя печени пуйки! И хляб.
Новини по държави: