Отидете към основна версия

1 191 14

Доброволци евакуират възрастни хора от украинския град Бахмут

  • украйна-
  • бахмут-
  • възрастни-
  • хора-
  • евакуация-
  • инвазия-
  • русия

Те се опасяват, че техният град в Източна Украйна може да бъде следващият

Снимка: БГНЕС

Откакто Северодонецк падна под руски контрол, украинският доброволец, Едуард Скорик, получава все повече обаждания от слаби и възрастни хора от Бахмут (от 1924-2016г. – Артьомовск), които се опасяват, че техният град в Източна Украйна може да бъде следващият и искат да бъдат евакуирани, предаде Ройтерс.

Сред тях е 81-годишната Тамара Канонченко. Тя е пренесена от двама мъже доброволци, увита в импровизирана платнена носилка и отнесена по стълбите от апартамента ѝ до чакащ отвън микробус, където се присъединява към други, които ще бъдат евакуирани с влак.

Социалният работник, Ирина Навроцка, наблюдава и успокоява възрастната дама, на която е донесла храна и се грижи за нея.

„Почти половината от хората, живеещи в града, са напуснали. Тя [Тамара Канонченко] е с увреждания... тя самата не може да направи много. Така че ако имаше трудна ситуация, нямаше да мога да дойда да я видя. Нито близки, нито познати биха могли да стигнат до нейното жилище“, каза Навроцка.

30-годишният Скорик работи с Vostok SOS, неправителствена организация, която първоначално стартира през 2014 г., като помага на изселените от сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия в източните райони на Донецк и Луганск. От февруари 2022 г. Vostok SOS евакуира над 20 000 души от най-тежко засегнатите от войната региони на Източна и Южна Украйна.

„Мисля, че оттук нататък ще има повече хора, които бягат от района“, каза Скорик, чиято група също доставя хуманитарна помощ. "Ситуацията е много нестабилна и напрегната, можете да го чуете и видите сами. Обстрелите на Бахмут станаха много по-чести."

Русия отрича умишлено да е насочена към цивилни в своята "специална военна операция" в Украйна, която унищожи градове, уби хиляди хора и прогони милиони от домовете им.

Скорик започнал да работи като доброволец с Vostok SOS през май, но преди това е действал самостоятелно, извеждайки хора от Северодонецк. Семейството му било евакуирано в средата на април, но той решил да остане.

Той кара възрастните хора от Бахмут до натоварената гара в Покровск, още 70 км по-на запад, където те ще се качат на влак, който тръгва на запад към Днепър и Лвов.

"Първоначално беше много болезнено да гледам, защото аз самият бях в такава ситуация. Но с времето някак си свикнах и знам, че правим добро нещо", каза той.

"Изглежда, че разделяме семейства, но в същото време разбирам, че изпращаме хора на безопасни места."

Миналата седмица Украйна загуби разрушения град Северодонецк на бойните полета в региона на Донбас. Руските сили сега се опитват да щурмуват Лисичанск, отвъд река Сиверски Донец от Северодонецк, което ще завърши превземането им на провинция Луганск.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: