Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юни, 2022 16:41 1 189 14

Доброволци евакуират възрастни хора от украинския град Бахмут

  • украйна-
  • бахмут-
  • възрастни-
  • хора-
  • евакуация-
  • инвазия-
  • русия

Те се опасяват, че техният град в Източна Украйна може да бъде следващият

Доброволци евакуират възрастни хора от украинския град Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС

Откакто Северодонецк падна под руски контрол, украинският доброволец, Едуард Скорик, получава все повече обаждания от слаби и възрастни хора от Бахмут (от 1924-2016г. – Артьомовск), които се опасяват, че техният град в Източна Украйна може да бъде следващият и искат да бъдат евакуирани, предаде Ройтерс.

Сред тях е 81-годишната Тамара Канонченко. Тя е пренесена от двама мъже доброволци, увита в импровизирана платнена носилка и отнесена по стълбите от апартамента ѝ до чакащ отвън микробус, където се присъединява към други, които ще бъдат евакуирани с влак.

Социалният работник, Ирина Навроцка, наблюдава и успокоява възрастната дама, на която е донесла храна и се грижи за нея.

„Почти половината от хората, живеещи в града, са напуснали. Тя [Тамара Канонченко] е с увреждания... тя самата не може да направи много. Така че ако имаше трудна ситуация, нямаше да мога да дойда да я видя. Нито близки, нито познати биха могли да стигнат до нейното жилище“, каза Навроцка.

30-годишният Скорик работи с Vostok SOS, неправителствена организация, която първоначално стартира през 2014 г., като помага на изселените от сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия в източните райони на Донецк и Луганск. От февруари 2022 г. Vostok SOS евакуира над 20 000 души от най-тежко засегнатите от войната региони на Източна и Южна Украйна.

„Мисля, че оттук нататък ще има повече хора, които бягат от района“, каза Скорик, чиято група също доставя хуманитарна помощ. "Ситуацията е много нестабилна и напрегната, можете да го чуете и видите сами. Обстрелите на Бахмут станаха много по-чести."

Русия отрича умишлено да е насочена към цивилни в своята "специална военна операция" в Украйна, която унищожи градове, уби хиляди хора и прогони милиони от домовете им.

Скорик започнал да работи като доброволец с Vostok SOS през май, но преди това е действал самостоятелно, извеждайки хора от Северодонецк. Семейството му било евакуирано в средата на април, но той решил да остане.

Той кара възрастните хора от Бахмут до натоварената гара в Покровск, още 70 км по-на запад, където те ще се качат на влак, който тръгва на запад към Днепър и Лвов.

"Първоначално беше много болезнено да гледам, защото аз самият бях в такава ситуация. Но с времето някак си свикнах и знам, че правим добро нещо", каза той.

"Изглежда, че разделяме семейства, но в същото време разбирам, че изпращаме хора на безопасни места."

Миналата седмица Украйна загуби разрушения град Северодонецк на бойните полета в региона на Донбас. Руските сили сега се опитват да щурмуват Лисичанск, отвъд река Сиверски Донец от Северодонецк, което ще завърши превземането им на провинция Луганск.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    27 2 Отговор
    Страхливата руска армия , нескопосано превзема град след град , след геройчните и победни бягства , на мощната украйнска армия....!!! Ее...
    .. това на кой минава ???!!!

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Пак паднал Байрактар

    22 0 Отговор
    До полската граница има още!
  • 3 Сократ

    23 0 Отговор
    Знам какво означава украинска евакуация. Примери много.

    Коментиран от #11

  • 4 Соваж бейби

    24 0 Отговор
    Горките хора деца и старци цял живот работили накрая да живее на улицата в глад ,мизерия ,студ не да си гледа старините спокойно ....Няма ли някой адекватен със власт да спре за Бога Зелински ?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде Бегай

    7 0 Отговор
    Писанието носи инфантилния отпечатък на срамния Нов Български.
  • 7 Да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    А най-щурото е, че срещу себе си все цивилни имат. Тая героична украинска армия вечно все някъде настрани се е заплеснала, ако не и сама да е облякла руски униформи
  • 8 Факт

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Няма, но за сметка на това има кои да го настройват и всичко това заради един руско - татарски Крим и две области, дето и да са останали неколцина украинци, ще бъда жертви на "лов на вещици", ако се променят там границите.
  • 9 Сандо

    8 0 Отговор
    Днес възрастните хора - утре и самата армия.
  • 10 Зелен Чук

    11 0 Отговор
    Да се чете в превод от украински-"хероите на украИне събират поредния жив щит направо от домовете на хората"
  • 11 Дянков

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    Взимат заложници .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бабикян

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "бибиян":

    А отговорът е лесен, защото е корумпиран и прост барабар с лозбиикитки и пеалите около себе си.
  • 14 РУ.ИЯ=

    0 4 Отговор
    =МЕЖДУНАРОДЕН ТЕРОРИСТ☝
Новини по държави: