Отидете към основна версия

9 703 28

Сергей Лавров е на стратегическо посещение

  • лавров-
  • русия-
  • външен министър-
  • виетнам-
  • посещение

Министърът на външните работи на Русия пристига днес на двудневно посещение във Виетнам

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига днес на двудневно посещение във Виетнам, преди да участва в среща с колегите си от Г-20 в Индонезия по-късно тази седмица, предаде Ройтерс, като се позова на виетнамското правителство.

Визитата по покана на виетнамския външен министър Буй Тхан Шон съвпада с отбелязването на десетата годишнина от "всеобхватното стратегическо партньорство" между двете държави, пише в изявлението, предаде БТА.

Русия е най-големият доставчик на оръжия за Виетнам и руски компании участват в няколко големи енергийни проекта в страната. Москва и Ханой имат близки връзки, датиращи от времето на Съветския съюз. Виетнам досега не е осъдил руската инвазия в Украйна, която Кремъл нарича "специална военна операция", отбелязва Ройтерс.

През април Виетнам гласува в Съвета на ООН по правата на човека против резолюцията, с която Русия бе изключена от този орган на световната организация.

Двустранният стокообмен се е увеличил миналата година с 25 процента до 7,1 милиарда долара, посочи виетнамското правителство.

Лавров ще участва в срещата на външните министри от Групата на 20-те най-големи икономики, която ще се проведе на индонезийския остров Бали в четвъртък и петък.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.

Свързани новини