Отидете към основна версия

1 803 13

Русия и Китай доминират в дизайна на атомните реактори

  • атомна енергетика-
  • русия-
  • китай-
  • аец-
  • атомни централи-
  • фатих бирол-
  • реактори

Има голяма възможност атомната енергия да се превърне в основен компонент на глобалните енергийни пазари

Снимка: Shutterstock

АЕЦ могат да бъдат доминиращ фактор в чистата енергия от следващо поколение, но това изисква съгласувани действия от страна на правителствата и частната индустрия, което не се случва в момента. Русия и Китай доминират в сектора - от 2017 г. насам 87% от новите реактори в света, които са пуснати в експлоатация, са с руски и китайски дизайн.

Това обяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в изявление на организацията. По думите му развитите икономики са загубили пазарното си лидерство, тъй като 27 от 31 реактора, които са започнали да се строят след 2017 година, са с руски или китайски дизайн.

„Има голяма възможност атомната енергия да се превърне в основен компонент на глобалните енергийни пазари, тъй като светът се събужда за ефектите от изменението на климата. Войната в Украйна допринесе за повишаване на цените на изкопаемите горива, което направи ядрената енергия по-привлекателна от икономическа гледна точка“, уточни Бирол. И посочи, че за да могат развитите икономики да настигнат китайските и руските си конкуренти, трябва да подобрят два компонента – строителството в срок и придържането към рамките на бюджета.

„Ядрената индустрия трябва бързо да се справи с проблемите с надвишаването на разходите и забавянето на проектите, които затрудниха изграждането на нови централи“, каза още Бирол. В САЩ изграждането на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтл“ в Джорджия се превърна в пример за неспособността на ядрената индустрия да работи ефективно, посочва CNBC.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини