Отидете към основна версия

2 924 63

Руски посланик: Русия ще освободи целия Донбас

  • русия-
  • украйна-
  • великобритания-
  • донбас-
  • победа

Русия ще победи украинските сили в целия регион на Източен Донбас и е малко вероятно да се изтегли

Снимка: БГНЕС

Русия ще победи украинските сили в целия регион на Източен Донбас и е малко вероятно да се изтегли от огромен участък земя по южното крайбрежие на Украйна, каза руският посланик в Лондон пред Ройтерс.

След инвазията на 24 февруари руските сили поеха контрола върху голяма част от територията в южния фланг на Украйна над Крим, който Русия анексира през 2014 г., и бавно изтласкват украинските сили от два подкрепяни от Русия бунтовнически региона на Източна Украйна, които са признати за независими държави.

На въпрос как може да завърши конфликтът, руският посланик, Андрей Келин, каза, че украинските сили ще бъдат изтласкани от цял ​​Донбас.

„Ние ще освободим целия Донбас“, каза Келин в интервю за Ройтерс в резиденцията си в Лондон, където Уинстън Чърчил е обсъждал стратегията за Втората световна война с посланика на Йосиф Сталин.

„Разбира се, че е трудно да се предвиди изтеглянето на нашите сили от южната част на Украйна, защото вече имаме опит, че след изтеглянето започват провокации и всички хора биват разстрелвани. Рано или късно", каза Келин, "Украйна ще трябва да реши: да сключи мирно споразумение с Русия или „да продължи да се хлъзга по този хълм“ към разруха."

Думите на посланика дават представа за потенциалния руски финал в Украйна: по същество принудително разделяне, което ще остави бившия съветски съсед на Русия лишен от повече от една пета от постсъветската територия.

Президентът Владимир Путин в четвъртък обвини Запада в десетилетия на агресия срещу Москва и предупреди, че ако иска да се опита да победи Русия на бойното поле, добре е да опита, но това ще доведе до трагедия за Украйна.

"Възможна ли е ескалация? Разбира се", каза Келин. „Ако потокът от оръжия е организиран по такъв начин, че да застраши нашата стратегическа ситуация, нашата отбрана, ще трябва да вземем сериозни мерки срещу това."

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: