Отидете към основна версия

1 345 26

Регистрирани са над 120 случая на сексуално насилие от руснаци в Украйна

  • украйна-
  • руснаци-
  • русия-
  • престъпления-
  • посегателство

Вероятно са много повече

Снимка: БГНЕС

Новинарският център на ООН цитира специалния представител на генералния секретар по въпросите на сексуалното насилие при конфликт, Прамила Патън, която заяви, че е имало приблизително 124 случая на сексуално насилие, откакто Русия е започнала пълномащабното си нахлуване в Украйна, предаде kyivpost.com.

По-рано тази седмица украински новинарски източници посочиха, че близо 22 500 други престъпления, включително военни престъпления, са регистрирани от украинските власти.

Патън предупреди, че 124-те престъпления на сексуално насилие представляват само онези, които са регистрирани досега, и че вероятно са много повече, които все още не са регистрирани.

Сексуалното насилие, извършено от руски войници срещу украински цивилни, е във фокуса на многобройни разследвания от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Миналата седмица в Киев се проведе предварително изслушване на руски войник, обвинен в изнасилване – първият процес от този вид след нахлуването на Москва. Заподозреният, 32-годишният Михаил Романов, ще бъде съден задочно и е обвинен, че е нахлул в къща в село в района на Броварски край Киев, убил е мъж и след това многократно е изнасилил жена му, като е заплашвал нея и детето ѝ.

След многобройните твърдения за сексуално насилие, извършено от руски войници срещу украински цивилни в Украйна, посещенията в някои от засегнатите градове, най-известни в международен план, като Буча, се превърнаха в основна част от пътуванията на международни ВИП персони в Украйна.

През последните няколко месеца в Украйна пристигнаха международни лидери на най-високо ниво, включително президенти и министър-председатели на Великобритания, Молдова, Финландия, Германия, Франция, Италия, Полша, Словения, Литва и други, в допълнение към лидерите от някои от най-важните международни организации в света, включително генералния секретар на ООН, Антонио Гутериш, и прокурора на Международния наказателен съд, Карим Хан. Посещението на Хан засили международното внимание към предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени по време на руската окупация, и прокурорът изрази тревога от това, което е видял.

След пристигането си в Украйна, което включваше посещение на местата, в които са извършени предполагаеми жестокости, прокурорът на ICG посочи в изявление, че предстои допълнителна подкрепа за Украйна и ускоряване на разследващите дейности.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: