Отидете към основна версия

3 912 75

ЕС отказва да признава руските паспорти, издадени на украински граждани

  • жосеп борел-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • паспорт

Вчера силният човек в Кремъл Владимир Путин подписа указ, който облекчава процедурата за издаване на руски паспорти на хора от всички части на Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз ще продължи да не признава новите руски паспорти, издадени на украински граждани, заяви днес първият дипломат на ЕС Жосеп Борел, цитиран от ДПА.

В пост в "Туитър" той окачестви издаването на паспорти като "поредното крещящо нарушение" на суверенитета на Украйна и потвърди възраженията на ЕС към тази политика.

Вчера руският президент Владимир Путин подписа указ, който облекчава процедурата за издаване на руски паспорти на хора от всички части на Украйна. Досега тази практика, въведена през 2019 г., се прилагаше само за отцепилите се сепаратистки общности в Източна Украйна. ДПА цитира данни на ТАСС, че през последните три години над 800 хиляди човека от сепаратистките "народни републики" - Донецка и Луганска - са получили руски паспорти.

Русия е започнала да раздава руски паспорти и по териториите от Херсонската и Запорожката област, които е окупирала след 24 февруари т.г., когато нападна Украйна. Това поражда опасения, че тя планира да анексира тези земи, както направи през 2014 г. с Крим.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: