Отидете към основна версия

3 742 19

Все по-скъпо: как се оцелява в Ню Йорк?

  • инфлация-
  • скъпо-
  • ню йорк-
  • сащ-
  • америкацни-
  • фалит-
  • цени-
  • бездомници

В Ню Йорк наемите стават все по-високи - става дума за най-голямото поскъпване от десетилетие насам

Снимка: Shutterstock

По време на пандемията много жители на Ню Йорк напуснаха града. Улиците опустяха, много жилища останах празни. Сега, в първото лято след премахването на ограниченията, тенденцията се обръща - Ню Йорк посреща все повече нови жители. Това означава само едно - наемите поскъпват - дори и в по-евтините квартали на града.

Комисията, която регулира цените на наемите в Ню Йорк, регистрира най-голямото поскъпване от десетилетие насам. А комбинацията от все по-скъпите недвижими имоти и растящата инфлация поставят хората с ниски доходи в много трудна позиция. Разходите им стават непосилни за покриване и те са все по-гневни. Затова излизат на протест.

"Искат да ни пратят на улицата"

Един от протистиращите е Фабиан Браво, чието семейство все по-трудно се справя със ситуацията. Вероятно съвсем скоро те дори няма да може да си плащат наема. "Искат да ни пратят на улицата. Животът там е невъзможен", казва Фабиан Браво.

За десетки хиляди жители на Ню Йорк животът на улицата вече е реалност. Броят на бездомниците в американския мегаполис е на най-високото си ниво от почти сто години. А основната причина е само една - твърде малко са жилищата на достъпни цени. Завръщането на онези, които напуснаха Ню Йорк по време на пандемията, вдига още повече цените. От 2021 насам средната стойност на наемите се е увеличила с една трета. На този фон расте и броят на принудителните изселвания на хора от домовете им - тъй като не са способни да плащат наемите или кредитите си.

Семействата с ниски доходи като това на Фабиан Браво са в безизходица. Нора Браво работи като домашна помощница седем дни в седмицата. Тя вече изпитва сериозни затруднения, защото инфлацията се отразява на семейния бюджет. "Пилешкото месо преди струваше 1.99 долара за един паунд (около 450 г), сега е 2.99. Преди купувахме по две пилета, сега трябва да се задоволим само с едно. Купуваме си повече зеленчуци. Търсим промоциите", казва Нора.

"Убиват мечтите на младите"

5-членното семейство живее в тристаен апартамент. Сградата предлага един вид социални жилища - наемите могат да бъдат повишени единствено от градската управа. Тази година увеличението е с около 70 долара месечно. Преди няколко години Фабиан Браво е претърпял трудова злополука и оттогава е безработен. Това означава, че 17-годишната му дъщеря Саманта ще помага за допълнителните разходи - вместо да събира пари за университетските такси. "Убиват мечтите на младите. Ако аз не протестирам, то кой ще го направи? Трябва да го направя за децата си", казва Фабиан.

Това лято комисия, назначена от местните власти, реши да повиши наемите на един милион апартамента в Ню Йорк. Фабиан се опасява, че семейството му ще фалира и затова иска да направи всичко възможно, за да не се покачва наемът на жилището им. Пред комисията той разказа за тревогите, които инфлацията вече му е причинила. И силно се надява те да го разберат и да не увеличават повече наема му.

Автор: Мари Зина

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини