Отидете към основна версия

48 754 39

Руснаците тръгнаха към Финландия

  • русия-
  • финландия-
  • туризъм

Броят на хората, преминали руско-финландската сухопътна граница в деня, в който Русия отмени ограниченията е над 5000 души

Снимка: Shutterstock

Броят на хората, преминали руско-финландската сухопътна граница в деня, в който Русия отмени ограниченията, е достигнал нивата отпреди появата на коронавируса - повече от 5000 души, съобщи телевизия Yle, като се позова на ръководителя на граничната служба на Югоизточна Финландия Киммо Громов.

"Това приблизително съответства на обичайния ден, когато нямаше ограничения", - каза Киммо Громов.

Според него около 60% от пътниците са пътували от Русия до Финландия, а останалите - от Финландия до Русия. Ръководителят на граничната охрана заяви, че руснаците най-често пътуват до Финландия с цел туризъм, пазаруване или проверка на имотите си, докато финландците пътуват до Русия за евтин бензин.

От 30 юни Финландия отмени ограниченията за влизане на чужденци, свързани с борбата с коронавируса. От 15 юли Русия отмени ограниченията по сухопътните граници, които бяха в сила от март 2020 г. във връзка с пандемията от коронавирус.

През първата седмица на юли в генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург са получени около 2,7 хил. заявления за визи. В същото време за целия юни тази година са подадени около 10 хил. заявления. Преди пандемията Финландия беше лидер по брой издадени шенгенски визи в Русия и беше в тройката на най-популярните дестинации за руските туристи. Турция и Абхазия бяха на първо и второ място.

През 2019 г. финландските мисии в Русия са издали общо 790 000 шенгенски визи. През същата година руснаците са направили 3,7 милиона пътувания до скандинавската страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: