Отидете към основна версия

1 648 23

Байдън покани президента на ОАЕ да посети САЩ

  • саудитска арабия -
  • президент-
  • сащ -
  • джо байдън-
  • обединените арабски емирства-
  • шейх мохамед бин зайед ал нахаян -
  • америка

Президентът на САЩ Джо Байдън покани тържествено новият държавен глава на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян да посети Америка

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън покани тържествено новият държавен глава на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян да посети Америка, след период, белязан от противоречия между двете страни, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, правят още по-важно да прекараме време заедно", заявил е Байдън на двустранна среща в саудитския град Джеда, по време на първото си посещение в Близкия изток.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян беше назначен за президент на ОАЕ през май след смъртта на брат си. Още като престолонаследник той беше смятан за силата зад репутацията на ОАЕ като "Малка Спарта", поради несъразмерното ѝ политическо влияние в региона. Под негово ръководство страната стана първата арабска държава, нормализирала отношенията си с Израел, припомня АП. Също като в случая със Саудитска Арабия обаче, отношенията между ОАЕ и САЩ бяха обтегнати.

По време на срещата между Байдън и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, принцът е заявил, че Саудитска Арабия е взела мерки да предотврати грешки като убийството на журналиста Джамал Хашоги, но и САЩ са допуснали грешки, включително в Ирак, съобщава Ройтерс, като цитира саудитски представител.

Фактическият лидер на Саудитска Арабия е подчертал, че опитите за налагане на определени ценности със сила може да доведат до обратен резултат.

Принцът е повдигнал въпроса за убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле по време на израелска операция и е споменал затвора Абу Гариб в Ирак.

Базираната в САЩ правозащитна група "Даун" съобщи, че властите на ОАЕ са задържавли днес Асим Гафур, американски гражданин и член на управителния съвет на групата, който е бил адвокат на убития журналист Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Саудитска Арабия Байдън е подписал споразумение, позволяващо на саудитските граждани да получават 10-годишни визи за посещения в САЩ, вместо досегашните 5-годишни визи, предаде АП.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини